Δίαιτα: Το ρόφημα που κάνει… μαγικά – Πώς θα χάσετε κιλά

Δίαιτα: Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί ένα νέο είδος ροφήματος που ολοένα κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Υπάρχει ένα νέο είδος καφέ το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ενέργειας μας, στο χάσιμο των κιλών ακόμη και στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο αγαπημένος καφές αλλά και το τσάι είναι γνωστό πως έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Είναι ένα μείγμα, γνωστό ως cascara, που παρέχει ενεργειακή ώθηση, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εγκέφαλο μας καθώς γερνάμε αλλά βοηθάει και την απώλεια του βάρους.

Η cascara είναι ένα τσάι από κεράσι καφέ και καθώς φαίνεται μπορεί να είναι το κλειδί για μια καλύτερη υγεία.

Η καφεΐνη που προέρχεται από αυτό το τσάι πιστεύεται πως έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες που συμπεριλαμβάνουν την πιθανή πρόληψη ή και μείωση του ρυθμού της εξέλιξης της άνοιας.

Σύμφωνα με το «Woman’s World», το ρόφημα αυτό είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία μας.

Δίαιτα: Τι είναι η cascara

H cascara προέρχεται από τους φλοιούς του καρπού που περιβάλλουν τους κόκκους του καφέ, αλλά η παρασκευή του μοιάζει με αυτή του τσαγιού, αυτός είναι και ο λόγος που την ονομάζουν και τσάι από κεράσι καφέ.

Η γεύση του είναι πιο λουλουδάτη σε σχέση με τον παραδοσιακό καφέ που ξέρουμε.

Το συγκεκριμένο ρόφημα είναι κοινό στις χώρες που καλλιεργείται ο καφές όπως είναι η Βολιβία, η Υεμένη και η Σομαλία.

Ο καρπός αυτός θεωρείται ένα χαμένο προϊόν στην παραγωγή του καφέ, το οποίο καταναλώνουν στη Βολιβία και την ονομάζουν «σουλτάνα».

Λέγεται πως είναι ο «καφές του φτωχού», επίσης πιστεύεται πως την cascara την κατανάλωναν στην Υεμένη πολύ πριν γνωρίσουμε τον καφέ.

Σύμφωνα με το NPR, ο Aida Battle, καλλιεργητής 3ης γενιάς από το Ελ Σαλβαδόρ, είναι υπεύθυνος για την καινοτόμο εκδοχή αυτού του καφέ, καθώς σε μια εκδήλωση στις αρχές του 2000 που δοκίμαζε καφέ, μύρισε ένα άρωμα ιβίσκου μέσα στο χώρο που βρισκόταν, το οποίο οφειλόταν στους φλοιούς που είχαν πεταχτεί από τον φρεσκό-αλεσμένο καφέ.

Αυτό που έκανε ο Battle ήταν να μαζέψει τους φλοιούς, να τους καθαρίσει και να τους βάλει σε ζεστό νερό νερό γιατί ήθελε να δει τι γεύση θα είχαν.

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τον ίδιο και αμέσως κάλεσε τους πελάτες του να δοκιμάσουν το προϊόν αυτό.

Δίαιτα: Αν τρώτε αυτές τις ώρες δεν θα παίρνετε κανένα κιλό

Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν ιδανικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για φαγητό.

Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.

Οι Ιατροί και Καθηγητές, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και Κωνσταντίνος Στρατάκης (Καθηγητής Γενετικής, Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, NIH, ΗΠΑ, Διευθυντής Γενετικής ΙΤΕ και Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος ELPEN) συνοψίζουν τα κύρια σημεία των μελετών αυτών.

Η πρώτη είναι μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή με 16 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (ηλικία 37,3 ± 2,8 έτη, 5 γυναίκες, ΔΜΣ 28,7 ± 0,6 kg/m2).

Μελετήθηκαν σε διαφορετικές ημέρες στα ίδια άτομα οι επιπτώσεις της καθυστερημένης (12:00 με 22:00) συγκριτικά με την ενωρίς κατανάλωση φαγητού (08:00 με 16:00), ενώ ελεγχόταν αυστηρά η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και η έκθεση στο φως, ώστε να μην διαφέρουν σε άλλα στοιχεία μεταξύ τους.

Βρέθηκε ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα αύξησε την πείνα και άλλαξε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, αυξάνοντας την αναλογία γκρελίνης προς λεπτίνη.

Επιπλέον, η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μείωσε την ενεργειακή δαπάνη κατά την αφύπνιση και τη μέση θερμοκρασία σώματος.

Οι γονιδιακές αναλύσεις κατέδειξαν μάλιστα ότι η καθυστερημένη κατανάλωση τροφής άλλαξε τα μονοπάτια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων, π.χ. σηματοδότηση MAPK p38, σηματοδότηση TGF-β και άλλων σε κατεύθυνση που συνάδει με μειωμένη λιπόλυση και αυξημένη λιπογένεση.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν συγκλίνοντες μηχανισμούς, με τους οποίους η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η δεύτερη είναι μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων με 137 πυροσβέστες που εργάζονται σε 24ωρες βάρδιες (23-59 ετών, 9% γυναίκες).

Τυχαιοποιήθηκαν οι μισοί σε συμβουλευτική για 10ωρο περιορισμό της πρόσληψης τροφής και συγκρίθηκαν με τους άλλους μισούς που μπορούσαν να τρώνε όποια ώρα της ημέρας.

Οι πρώτοι επέλεξαν το χρονικό παράθυρο 09:00 με 19:00 ως στόχο.

Όλοι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν εφαρμογή smartphone για να καταγράφουν όλα τα συμβάντα κατάποσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Κατά την έναρξη, και οι δύο ομάδες είχαν διατροφικό παράθυρο περίπου 14 ωρών.

Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή, χωρίς διαφορές στις θερμίδες συνολικά.

Οι συμμετέχοντες που μείωσαν χρονικά το διατροφικό τους παράθυρο (σε 11,13 ώρες τελικά κατά μέσο όρο) δεν είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, μείωσαν σημαντικά το μέγεθος των λιπιδίων VLDL.

Μάλιστα, σε συμμετέχοντες με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο κατά την έναρξη παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και στη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Δίαιτα: Τα πλεονεκτήματα από την αύξηση της πρωτεΐνης

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 200 αντρών και γυναικών, ηλικίας μεταξύ 24 και 75 ετών, που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος, ανήκαν στην κατηγορίων είτε των παχύσαρκων είτε των υπέρβαρων και ακολούθησαν μια δίαιτα με έλλειμμα 500 θερμίδων μαζί με συμβουλές διατροφικές για έξι μήνες.

Με την καθοδήγηση των ειδικών και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα άτομα κατανάλωναν το 18% της θερμιδικής τους πρόσληψης σε άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά και το υπόλοιπο των θερμίδων τους σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αντίστοιχα, δε θα έπρεπε να καταναλώνουν κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι.

Έπειτα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: όσους λάμβαναν λιγότερη πρωτεΐνη (18% των συνολικών θερμίδων) και υψηλότερη πρωτεΐνη (20% των συνολικών θερμίδων).

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης:

  • Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους – περίπου το 5%– σε διάστημα έξι μηνών.
  • Τα άτομα της ομάδας με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης επέλεξαν συνολικά πιο υγιεινές τροφές άτομα της ομάδας, αυξάνοντας την πρόσληψη των πράσινων λαχανικών και περιορίζοντας τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Οι συμμετέχοντες της ομάδας με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης διατήρησαν καλύτερα την άλιπη μυϊκή τους μάζα.