Δίαιτα: Αν τρώτε αυτές τις ώρες δεν θα παίρνετε κανένα κιλό

Δίαιτα: Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν ιδανικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για φαγητό.

Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.

Οι Ιατροί και Καθηγητές, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και Κωνσταντίνος Στρατάκης (Καθηγητής Γενετικής, Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, NIH, ΗΠΑ, Διευθυντής Γενετικής ΙΤΕ και Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος ELPEN) συνοψίζουν τα κύρια σημεία των μελετών αυτών.

Η πρώτη είναι μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή με 16 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (ηλικία 37,3 ± 2,8 έτη, 5 γυναίκες, ΔΜΣ 28,7 ± 0,6 kg/m2).

Μελετήθηκαν σε διαφορετικές ημέρες στα ίδια άτομα οι επιπτώσεις της καθυστερημένης (12:00 με 22:00) συγκριτικά με την ενωρίς κατανάλωση φαγητού (08:00 με 16:00), ενώ ελεγχόταν αυστηρά η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και η έκθεση στο φως, ώστε να μην διαφέρουν σε άλλα στοιχεία μεταξύ τους.

Βρέθηκε ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα αύξησε την πείνα και άλλαξε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, αυξάνοντας την αναλογία γκρελίνης προς λεπτίνη.

Επιπλέον, η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μείωσε την ενεργειακή δαπάνη κατά την αφύπνιση και τη μέση θερμοκρασία σώματος.

Οι γονιδιακές αναλύσεις κατέδειξαν μάλιστα ότι η καθυστερημένη κατανάλωση τροφής άλλαξε τα μονοπάτια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων, π.χ. σηματοδότηση MAPK p38, σηματοδότηση TGF-β και άλλων σε κατεύθυνση που συνάδει με μειωμένη λιπόλυση και αυξημένη λιπογένεση.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν συγκλίνοντες μηχανισμούς, με τους οποίους η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η δεύτερη είναι μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων με 137 πυροσβέστες που εργάζονται σε 24ωρες βάρδιες (23-59 ετών, 9% γυναίκες).

Τυχαιοποιήθηκαν οι μισοί σε συμβουλευτική για 10ωρο περιορισμό της πρόσληψης τροφής και συγκρίθηκαν με τους άλλους μισούς που μπορούσαν να τρώνε όποια ώρα της ημέρας.

Οι πρώτοι επέλεξαν το χρονικό παράθυρο 09:00 με 19:00 ως στόχο.

Όλοι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν εφαρμογή smartphone για να καταγράφουν όλα τα συμβάντα κατάποσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Κατά την έναρξη, και οι δύο ομάδες είχαν διατροφικό παράθυρο περίπου 14 ωρών.

Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή, χωρίς διαφορές στις θερμίδες συνολικά.

Οι συμμετέχοντες που μείωσαν χρονικά το διατροφικό τους παράθυρο (σε 11,13 ώρες τελικά κατά μέσο όρο) δεν είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, μείωσαν σημαντικά το μέγεθος των λιπιδίων VLDL.

Μάλιστα, σε συμμετέχοντες με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο κατά την έναρξη παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και στη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Δίαιτα: Τα πλεονεκτήματα από την αύξηση της πρωτεΐνης

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 200 αντρών και γυναικών, ηλικίας μεταξύ 24 και 75 ετών, που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος, ανήκαν στην κατηγορίων είτε των παχύσαρκων είτε των υπέρβαρων και ακολούθησαν μια δίαιτα με έλλειμμα 500 θερμίδων μαζί με συμβουλές διατροφικές για έξι μήνες.

Με την καθοδήγηση των ειδικών και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα άτομα κατανάλωναν το 18% της θερμιδικής τους πρόσληψης σε άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά και το υπόλοιπο των θερμίδων τους σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αντίστοιχα, δε θα έπρεπε να καταναλώνουν κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι.

Έπειτα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: όσους λάμβαναν λιγότερη πρωτεΐνη (18% των συνολικών θερμίδων) και υψηλότερη πρωτεΐνη (20% των συνολικών θερμίδων).

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης:

  • Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους – περίπου το 5%– σε διάστημα έξι μηνών.
  • Τα άτομα της ομάδας με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης επέλεξαν συνολικά πιο υγιεινές τροφές άτομα της ομάδας, αυξάνοντας την πρόσληψη των πράσινων λαχανικών και περιορίζοντας τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Οι συμμετέχοντες της ομάδας με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης διατήρησαν καλύτερα την άλιπη μυϊκή τους μάζα.

Δίαιτα: Τα 5 ροφήματα που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» λίπος

Mπορεί όλοι να γνωρίζουν το πράσινο τσάι ως ενδεδειγμένο ρόφημα για καύση περιττού λίπους, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ροφήματα που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το CTfivepercent Nutrition Team μας παρουσιάζει τα 5 ροφήματα που συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην καύση του «δύσκολου» λίπους της κοιλιάς με φυσικό τρόπο, παρόλο που, όπως επισημαίνει, για το αδυνάτισμα απαιτείται συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης.

  • Ρόφημα με μέλι και κανέλα: Διαθέτει πολλές υγιεινές ιδιότητες, αλλά αποτελεί επίσης και μια φυσική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει το σώμα να σχηματίσει ένα σταθερό ρυθμό μεταβολισμού και να κάψει το περιττό λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Το μυστικό είναι να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα και συνθετικά σάκχαρα με το φυσικό μέλι. Για να έχετε άμεσα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε μια κούπα στο καθημερινό πρωινό σας γεύμα και μια κούπα το βράδυ πριν κοιμηθείτε.
    Υλικά:1 κουταλιά της σούπας μέλι,1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη, 1 κούπα καυτό νερό.
    Προετοιμασία: Βράζετε το νερό. Προσθέτετε το μέλι με την κανέλα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν τελείως. Αφήνετε τα υλικά να σταθούν για πέντε λεπτά πριν το πιείτε. Το πίνετε καθημερινά και σε μια εβδομάδα θα δείτε αποτελέσματα.
  • Ρόφημα με φασκόμηλο και δάφνη: Σας προτείνω να καθιερώσετε αυτό το ρόφημα ως μέρος της ρουτίνας σας για πέντε ημέρες συνεχόμενα.
    Υλικά: 5 φύλλα δάφνης,1 χούφτα φύλλα φασκόμηλου, 1 ξυλάκι κανέλας,1 λίτρο νερό.
    Προετοιμασία: Βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία το νερό. Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, προσθέτετε τα φύλλα δάφνης και φασκόμηλου και το ξυλάκι κανέλας. Τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά και τα αποσύρετε από τη φωτιά. Στραγγίζετε το μείγμα και απολαμβάνετε!
  • Τσάι με κουρκουμά: Η κουρκουμίνη, μια ουσία που βρίσκεται στον κουρκουμά, καταστέλλει την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού, μειώνοντας την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων σε λιπώδη ιστό. Η κουρκουμίνη έχει μεγάλη επίδραση στον λιπώδη ιστό, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε καυτό νερό ρίχνουμε ένα κοφτό κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη, διαλύουμε και προσθέτουμε μέλι.
  • Ρόφημα με μήλο και κανέλα: Είναι γνωστό πως η κανέλα βοηθά στην ενεργοποίηση και ενίσχυση του μεταβολισμού μας, αλλά μαζί με το μήλο η γεύση είναι εξαιρετική. Εδώ τώρα θα χρειαστείτε ένα λίτρο νερό, μερικές λεπτές φέτες από ένα μήλο και ένα ξυλάκι κανέλας ή εναλλακτικά κανέλα σε σκόνη. Θα πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, ενώ μόλις το πιείτε όλο μπορείτε να το ξανά γεμίσετε χρησιμοποιώντας τα ίδια μήλα και το ξυλάκι της κανέλας, για ακόμη τρεις φορές.
  • Νερό: Για να κάψετε αποτελεσματικά το λίπος, το σώμα πρέπει να είναι ενυδατωμένο (το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό, έτσι η ενυδάτωση είναι το κλειδί για πολλές μεταβολικές και άλλες διαδικασίες). Χωρίς αρκετό νερό, το συκώτι πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να επεξεργαστεί τα τρόφιμα, έτσι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Επιπλέον, το νερό σάς κρατά χορτάτους, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να φάτε ένα σνακ εάν δεν είστε πραγματικά πεινασμένοι.

Όλα τα παραπάνω ροφήματα αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους για την καταπολέμηση του λίπους της κοιλιάς, αλλά να θυμάστε ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζονται με μια υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και λογικές πρακτικές αδυνατίσματος.

Τα ροφήματα για αδυνάτισμα και αύξηση του μεταβολισμού είναι πανεύκολο να γίνουν. Τα θρεπτικά συστατικά που θα προσθέσουν στον οργανισμό σας, θα βοηθήσουν σημαντικά το σώμα, αλλά και την επιδερμίδα σας. Θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν αρκετοί και φυσικοί τρόποι, όπως είναι τα ροφήματα για αδυνάτισμα, ώστε να ενισχύσετε την απώλεια λίπους και το μεταβολισμό σας.