Oreo: Σάλος με την απόφαση της εταιρείας – Παγκόσμιο σοκ

Oreo: Ένα ακόμη σκάνδαλο «Shrinkflation» συγκλονίζει τους καταναλωτές.

Η Mondelez βρίσκεται στο εδώλιο επειδή αφαιρεί τη γέμιση απο τα αγαπημένα μπισκότα Oreo, συνεχίζοντας την τάση κολοσσών να πωλούν στην ίδια τιμή λιγότερο προϊόν.

Η Σέιν Ράνσονετ καταναλώνει εδώ και χρόνια τα αγαπημένα της μπισκότα με την υπογραφή μίας αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας τροφίμων, ποτών και σνακ με έδρα το Σικάγο.

Πριν από μερικούς μήνες, άνοιξε μια συσκευασία οπως έκανε συνήθως, τρύπησε με το πιρούνι τη γέμιση κρέμας ενός μπισκότου για να το βυθίσει σε ένα ποτήρι γάλα. Το μπισκότο έσπασε.

Το ίδιο όπως διαπίστωσε συνέβαινε και με άλλα προϊόντα, οπως οι γκοφρέτες που έχουν πλέον απειροελάχιστη στρώση κρέμας.

Είναι μία απο τους χιλιάδες καταναλωτές που καταγγέλλουν τα τελευταία χρόνια αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα shrinkflation που έχουν χτυπήσει μέχρι σήμερα τα σούπερ μάρκετ.

Η γέμιση δεν φτάνει πλέον στις άκρες της γκοφρέτας.

Άλλοι λένε ότι τα μπισκότα μοιάζουν πλέον ελάχιστα με τις εικόνες με γέμιση κρέμας που εικονίζονται στη συσκευασία.

Η καχυποψία για τις αλλαγές έχει ωθήσει ορισμένους πιστούς των προϊόντων να διαμαρτυρηθούν για αυτό που πιστεύουν ότι είναι η πιο πρόσφατη συνωμοσία ή να προσπαθήσουν να αποκαλύψουν την αλήθεια για την κρέμα.

Πολλοί γυρίζουν βίντεο με τους εαυτούς τους να «σκάβουν» τα μπισκότα για να αποκαλύψουν τη λιγοστή γέμιση, ενώ άλλοι διαφημίζουν ανταγωνιστές.

Η 60χρονη Μπέβερλι Κούπερ από το Λίνκολν, είπε ότι η ίδια και ο σύζυγός της έχουν αντέξει αλλαγές σε πολλά από τα αγαπημένα τους φαγητά πρόσφατα, από τα δημητριακά μέχρι το παγωτό.

Αλλά το να ανακαλύπτουν απειροελάχιστη ποσότητα κρέμας στα μπισκότα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Είναι ένα σημάδι των καιρών», είπε ο Κούπερ. «Αυτός είναι ο τρόπος του κόσμου τώρα».

Στο r/shrinkflation, ένα φόρουμ του Reddit με 100.000 χρήστες για καταναλωτές που παραπονιούνται για όλα τα είδη προϊόντων, οι χρήστες θρηνούν για την αντιληπτή μείωση της κρέμας και διαφωνούν για το πότε πραγματοποιήθηκε. «Σήμερα υπάρχει υποψία γέμισης στα μπισκότα».

Οι κολοσσοί τροφίμων έχουν χρησιμοποιήσει ποικίλες στρατηγικές τα τελευταία χρόνια για να καταπολεμήσουν το υψηλότερο κόστος για συστατικά όπως το κακάο και η ζάχαρη, από την αύξηση των τιμών χονδρικής έως τη μείωση των εκπτώσεων έως τη συρρίκνωση των μεγεθών συσκευασίας.

Η αντίληψη μπορεί εύκολα να θολώσει την πραγματικότητα, σύμφωνα με αναλυτές της βιομηχανίας τροφίμων και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είπαν ότι η δυσπιστία των καταναλωτών προς τις μεγάλες εταιρείες έχει αυξηθεί καθώς ο πληθωρισμός απαιτεί από τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα για το ίδιο ποσό ή λιγότερο σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αυξήσεις των τιμών προήλθαν από κρυφές αλλαγές σε προϊόντα ή υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι διαρκώς σε εγρήγορση, λένε οι αναλυτές.

Ο Nίκολας Φέρντει εκτελεστικός διευθυντής τροφίμων και καταναλωτικών τάσεων για τη Rabobank, είπε, πως είται δικαιολογείται είτε όχι, οι καταναλωτές μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα καχύποπτοι, όταν υποψιάζονται ότι πειράζουν μια εμβληματική μάρκα.

Oreo: Και όμως δεν περιέχουν γάλα

Το μπισκότο oreo είναι για χρόνια στις καρδιές των καταναλωτών αφού μπορεί κανείς να το απολαύσει και σε μια σειρά από γλυκίσματα.

Γνωρίζετε όμως ότι η κρέμα του δεν περιέχει καθόλου γάλα; Σύμφωνα με το Extra Crispy, τα λευκά υλικά που περιλαμβάνονται στο κέντρο των μπισκότων Oreo επιτυγχάνουν την κρεμώδη ομορφιά τους χωρίς γαλακτοκομικά.

Αν και η ακριβής συνταγή δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ, μπορείτε να συμπεράνετε από τη λίστα συστατικών στη συσκευασία ότι η κρέμα είναι φτιαγμένη από υλικά μη ζωικής προέλευσης.

Αυτά περιλαμβάνουν: αλεύρι εμπλουτισμένο αλεύκαστο, ζάχαρη, φοινικέλαιο ή/και κανόλα, κακάο, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, προζύμι, άμυλο καλαμποκιού, αλάτι, λεκιθίνη σόγιας, βανιλίνη και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.

Δεν γίνεται αναφορά σε γαλακτοκομικά ή αυγά, ωστόσο η ίδια η εταιρεία Oreo λέει ότι δεν θεωρεί το μπισκότο «κατάλληλο για vegans» στη σελίδα Συχνών Ερωτήσεων:

«Τα Oreo έχουν γάλα ως διασταυρούμενη επαφή και επομένως δεν είναι κατάλληλα για vegans». Επειδή μάλιστα η γέμιση δεν περιέχει πραγματική κρέμα, ο FDA απαιτεί τα Oreos να φέρουν την ένδειξη “creme”-filled αντί για cream-filled.

Στο παρελθόν, ωστόσο, τα μπισκότα Oreo δεν είχαν vegan προέλευση. Στις αρχές του εικοστού αιώνα τα έφτιαχναν με λαρδί (χοιρινό λίπος).

Μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990, λόγω ανησυχιών για την υγιεινή του ζωικού λίπους, η Nabisco, η μητρική εταιρεία της Oreo, αποφάσισε να αντικαταστήσει το λαρδί με μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο.

Αυτή η αλλαγή διήρκεσε άλλη μια δεκαετία μέχρι να εμφανιστούν περαιτέρω ανησυχίες για την υγεία.

Έτσι τον Ιανουάριο του 2006, υπό την πίεση του κοινού, η Oreo αντικατέστησε τα τρανς λιπαρά στα μπισκότα με μη υδρογονωμένα έλαια.

Ωστόσο, η συνταγή περιελάμβανε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα, μέχρι το 2013 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2014 στις ΗΠΑ.

Όταν αφαιρέθηκε αυτό το συστατικό, τα μπισκότα έγιναν τελικά μη ζωικά.

Όσο για το αν μπορούν να καταναλωθούν από vegan ή όχι, η επίσημη δήλωση του Nabisco για το θέμα, όπως προαναφέρθηκε είναι πως αν και δεν περιέχουν γάλα ως κύριο συστατικό, εντούτοις μπορεί να υπάρχει γάλα ως αποτέλεσμα διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Τα Oreo κατασκευάζονται σε εργοστάσια που επεξεργάζονται επίσης γαλακτοκομικά, οπότε ακόμα κι αν δεν υπάρχει γάλα στη συνταγή, ίχνη μπορεί να μολύνουν τα μπισκότα.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν μπορεί (αλλεργία) ή δεν θέλει (vegan), να καταναλώσει γαλακτοκομικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες πρέπει να τα αποφύγει.

Oreo: Απίστευτη αποκάλυψη για την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα

Παράλληλα σε υγειονομικές βόμβες εξελίσσονται δεκάδες τρόφιμα χωρίς εμείς, οι καταναλωτές, να γνωρίζουμε την πραγματική ημερομηνία λήξεώς τους!

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πετάξετε επιτόπου στα σκουπίδια.

Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει αρκετές έρευνες για να προσδιορίσει ακριβώς ποιες τροφές παράγουν επικίνδυνα βακτήρια και πότε.

Για να είναι πάντα σίγουροι, ότι κανείς μας δεν θα πάθει τίποτα, βάζουν την ημερομηνία λήξης στην συσκευασία λίγες ημέρες, μερικές φορές, ακόμη και λίγες εβδομάδες, πιο νωρίς από την πραγματική στιγμή που η τροφή αυτή “χαλάει”.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν είναι επικίνδυνη. Αυτή είναι η λίστα των top 6 τροφών που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε από την στιγμή που θα παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

Αυγά

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κάποια τρόφιμα, ή παθαίνουν δηλητηριάσεις, είναι επειδή κατανάλωσαν κάποια τροφή που περιείχε αυγά.

Κοτόπουλο

Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά από κοτόπουλο που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Αν το βάλετε στην κατάψυξη θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες, αλλά μετά την απόψυξη, φροντίστε να μαγειρέψετε καλά το κρέας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να προσβληθείτε από E. Coli.

Αλλαντικά

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και με τ’ αλλαντικά, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια, ή E.coli. Το να αναπτύξουν επικίνδυνα βακτήρια είναι, δυστυχώς, πολύ συχνό φαινόμενο στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.

Μαλακά τυριά

Όταν ακόμα και τα σκληρά τυριά αναπτύσσουν μούχλα, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει με τα μαλακά τυριά, τα οποία έχουν πολύ περισσότερη υγρασία. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Πετάξτε τα μαλακά τυριά, αν δείτε ότι έχουν μούχλα

Οστρακοειδή

Από τη στιγμή που έχουν κάποιο οστρακοειδές χαλάσει, γίνεται εξαιρετικά δυσώδες και βγάζει εμφανώς περισσότερη “γλίτσα”, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι απαγορεύεται να το φάτε. Αλλιώς μπορεί να σας προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.

Μαλάκια

Όπως και τα στρείδια, έτσι και τα μαλάκια, όπως οι γαρίδες, τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Από τη στιγμή που απομακρύνονται από τη θάλασσα, ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για βακτηριακή μόλυνση. Γι’ αυτό και τα μαλάκια πρέπει πάντοτε να καταναλώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.