Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία έφερε η μετάλλαξη Όμικρον λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με τους ειδκούς να εξετάζουν ακόμη και την είσοδο ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με ράπιντ τεστ.
Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να χορηγηθεί επιπλέον εμβολιαστική δόση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, εξέφρασε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη
Όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΙΠ, ενδέχεται να χρειαστεί επαναπροσαρμογή του εμβολίου η οποία θα ολοκληρωθεί σε 100 ημέρες, εξήγησε.
Σε κάθε περίπτωση , η κ. Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία καθώς για την ώρα δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον: «Να είμαστε ψύχραιμοι, υπάρχει ένας πανικός. Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει και επίσης πόσο μεταδοτική είναι επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα που έχει 16» ανέφερε, ενώ τόνισε πως δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις.
Για το αν αυτή η παραλλάγη θα έρθει και θα επικρατήσει στην Ελλάδα εξήγησε πως αν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.
Όσον αφορά την πανδημία και την κατάσταση εν όψει των εορτών, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ επισήμανε ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων που έχουμε και θα έχουμε, δεν θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα. «Τα Χριστούγεννα θα είναι με περιορισμούς. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από τον καθέναν από εμάς», σημείωσε η ίδια.
Για τα επιπλέον μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης ως προς την αναχαίτιση της πανδημίας τόνισε ότι συμφωνεί τόσο με την αύξηση των ραπιντ τεστ σε ανεμβολίαστους, από 2 σε 3, όσο και με την καθολική χρήση μάσκα σε εξωτερικούς χώρους,
Επίσης δήλωσε πως επιμένει στη διενέργεια ραπιντ τεστ για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ. «Πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μην το καταλαβαίνουμε» πρόσθεσε
Τέλος, η κ. Παγώνη έκανε λόγο για μεγάλο λάθος της κυβέρνησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε λοκντάουν και το απέρριψε και η ίδια σχολιάζοντας πως δεν υφίασταται τέτοιο σενάριο με 67% εμβολιασμούς.
Εφιάλτης χωρίς τέλος είναι για την ανθρωπότητα ο κορονοϊός καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» φαίνεται πως ήρθε για να επικρατήσει, με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είναι ακόμη άγνωστη!
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα, αποφάσισε να τη χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».
Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον», από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».
Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.
Η παραλλαγή εντοπίστηκε την Τρίτη και επισημάνθηκε ως ανησυχητική λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεών της, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «παράκαμψη» της ανοσίας.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε ερώτημα στην Βουλή αν η χώρα μας θα υιοθετήσει αυστηρότερες ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογες με αυτές που ανακοίνωσαν ήδη η Βρετανία και το Ισραήλ είπε:
«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα».
Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να σαρώνει και το μεγάλο όπλο που έχουμε είναι τα εμβόλια. Κατά πόσο, ωστόσο, είμαστε ασφαλείς;
Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ, o Θεοκλής Ζαούτης παρουσίασε τα ποσοστά νόσησης των εμβολιασμένων – ανάλογα με το εμβόλιο που έχουν κάνει.
Ενδεικτικά, στις 14 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα.
Από αυτά τα κρούσματα, οι εμβολιασμένοι είχαν κάνει τα εξής εμβόλια ανά ηλικιακή ομάδα:
Στην ηλικιακή ομάδα 18-39:
Στην ηλικιακή ομάδα 40-59:
Η μαζική χρήση των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο έφερε πακτωλό εσόδων στις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, με τα κέρδη να είναι μυθικά!
Αντίστοιχα αποτελέσματα αναμένουν και οι εταιρείες από τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, με τη Merck να έχει ήδη λάβει την πρώτη άδεια και την Pfizer να υποβάλει σύντομα σχετική αίτηση στην αμερικανική Αρχή για τα φάρμακα.
Η Pfizer είδε τις πωλήσεις και τα κέρδη της να εκτοξεύονται μέσα σε ένα έτος από τις πρώτες πωλήσεις των εμβολίων της. Τα κέρδη που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν αυξημένα 133% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, φθάνοντας τα 7,7 δις. δολάρια.
Αντίστοιχη αύξηση (134%) σημείωσαν και οι πωλήσεις της, φθάνοντας στα 24,1 δις. δολάρια, από τις οποίες τα 14,6 δις. δολάρια ή πάνω από 60% οφείλονται στα εμβόλια έναντι μόλις 1,7 δις. δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος των εσόδων από εμβόλια αποτελούν οι πωλήσεις των εμβολίων για την Covid-19.
H Pfizer αναμένει έσοδα 36 δις. δολαρίων από τα εμβόλια αυτά για το σύνολο του 2021, ενώ είναι πιο μετριοπαθής στην εκτίμησή της για το 2022, προβλέποντας ότι θα μειωθούν στα 29 δις. δολάρια, ποσό βέβαια που είναι αστρονομικό και δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί η αμερικανική εταιρεία πριν από τον κορονοϊό. Ποσό που μπορεί τελικά να είναι υψηλότερο καθώς η εταιρεία συνεχίζει να είναι σε επαφή με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για πιθανές νέες παραγγελίες για το επόμενο έτος.
Τα συνολικά έσοδα για το 2021 αναμένεται να φθάσουν τα 81 έως 82 δις. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία, αυξημένα κατά 2 δις. δολάρια σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Με την εκτίναξη των κερδών, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί και η τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία κινείτο την Παρασκευή (5 Νοεμβρίου) πάνω από τα 47 δολάρια έναντι 35 δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
H μετοχή της Moderna εκτινάχθηκε πάνω από τα 216 δολάρια την Παρασκευή από 71 δολάρια πριν από ένα χρόνο, δηλαδή τριπλασιάστηκε, αν και οι πωλήσεις των εμβολίων και τα έσοδά της ήταν μικρότερα από αυτά της Pfizer.
Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο η μετοχή είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 413,72 δολαρίων, δηλαδή είχε σχεδόν εξαπλασιασθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, δέχθηκε σφυροκόπημα, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το τρίτο τρίμηνο που ήταν χαμηλότερα από αυτά που περίμενε η αγορά αλλά και λόγω της αναθεώρησης προς τα κάτω της πρόβλεψής της για τις πωλήσεις εμβολίων.
Η Moderna ανακοίνωσε κέρδη 3,3 δις. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο και έσοδα 5 δις. δολαρίων, ενώ η αγορά περίμενε κέρδη 3,9 δις. δολάρια και έσοδα 6,2 δις. δολάρια.
Για το σύνολο του 2021, η εταιρεία εκτιμά ότι τα έσοδά της θα κυμανθούν από 15 έως 18 δις. δολάρια αντί των 20 δις. δολαρίων που προέβλεπε πριν από κάποιους μήνες.
Εκτιμά, επίσης, ότι θα πουλήσει 700 – 800 εκατ. δόσεις του εμβολίου της φέτος αντί της προηγούμενης εκτίμησής της για πωλήσεις 800 εκατ. έως 1 δις. δόσεων.
Για το 2022 προβλέπει έσοδα 17 έως 22 δις. δολαρίων από το εμβόλιο για τον κορονοϊό έναντι 36 δις. δολαρίων που περιμένει η Pfizer.
H μετοχή της Johnson & Johnson κυμάνθηκε πάνω από τα 163 δολάρια την Παρασκευή έναντι 140 δολαρίων πριν από ένα χρόνο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 177,8 δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο.
H εταιρεία ανακοίνωσε, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων το τρίτο τρίμηνο την περασμένη εβδομάδα, ότι είχε έσοδα 502 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, ενώ για το σύνολο του 2021 αναμένει έσοδα 2,5 δις. δολαρίων από την πηγή αυτή.
Τα συνολικά της έσοδα στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 23,3 δις. δολάρια και τα κέρδη ανά μετοχή στα 2,60 δολάρια. Για το σύνολο του έτους αναμένει έσοδα 94,1 έως 94,6 δις. δολάρια.
Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν λάβει την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ήδη ξεκινάει ο σχεδιασμός για την 4η! Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Επικαιροποιημένες οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτείνουν τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση ορισμένων ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CDC, «ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid – είτε της Pfizer είτε της Moderna – θα μπορούν να κάνουν και τέταρτη δόση».
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CNN, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτείνει την διενέργεια 4ης δόσης – έξι μήνες μετά την 3η- είτε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 ταξινομείται ως «ενισχυτική δόση» από το CDC, ενώ η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid θεωρείται «αναμνηστική».
Η ποσότητα που θα χορηγείται, μάλιστα, θα είναι η μισή από αυτήν που χορηγείται στις τρεις πρώτες δόσεις.
Την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί να αναχαιτίσει τον κορονοϊό, η Pfizer ετοιμάζεται να φέρει το τέλος στα εμβόλια με ένα νέο χάπι!
H Pfizer ανακοίνωσε ότι άρχισε κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το χάπι της κατά της Covid, προκειμένου να ελέγξει την ικανότητά του να μειώνει προληπτικά τους κινδύνους λοίμωξης στο περιβάλλον ενός ατόμου που προσβλήθηκε από τη νόσο.
Αρκετές εταιρίες, όπως οι Merck και Roche, εργάζονται πάνω σε φάρμακα αυτού του τύπου, που ονομάζονται αντιρετροϊκά. Αυτά δρουν εμποδίζοντας τον ιό να αναπαραχθεί. Η εφαρμογή τους μπορεί να είναι διπλή: να επιτρέπουν στα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο να μην υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα, αλλά και στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή να μην αναπτύξουν την ασθένεια.
Σε περίπτωση οριστικών αποτελεσμάτων, «πιστεύουμε ότι αυτή η θεραπευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο ιός πολύ νωρίς — προτού να έχει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί ευρέως — εμποδίζοντας δυνητικά τα συμπτωματικά κρούσματα της νόσου σε αυτούς που είχαν εκτεθεί και σταματώντας την έναρξη της λοίμωξης στους άλλους», δήλωσε σε ανακοίνωση Μίκαελ Ντόλστεν, ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer.
Η προσέγγιση αυτή είναι «συμπληρωματική» των εμβολίων κατά της Covid, πρόσθεσε.
Αυτή η θεραπευτική αγωγή, που ονομάζεται PF-07321332, αναπτύχθηκε σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα με ένα ποτήρι νερό.
Στην κλινική δοκιμή φάσης 2/3 που ανακοινώθηκε σήμερα θα μετάσχουν περισσότεροι από 2.600 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω. Ορισμένοι θα παίρνουν το χάπι, που χορηγείται δύο φορές ημερησίως για 5 έως 10 ημέρες, και οι άλλοι θα παίρνουν ψευδοφάρμακο.
Το φάρμακο δοκιμάστηκε ήδη σε δεκάδες ανθρώπους για να αποδειχθεί ότι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Δύο άλλες κλινικές δοκιμές είναι επίσης σε εξέλιξη από φέτος το καλοκαίρι με χιλιάδες συμμετέχοντες για να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του προϊόντος στους ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί από την Covid-19, η μια γι αυτούς που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου, η άλλη για τους χαμηλούς κινδύνους.
Για όλα τα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί, το φάρμακο αυτό θα είναι κυρίως αποτελεσματικό τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, προτού ο ιός αναπαραχθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό.
Η θεραπευτική αγωγή της Pfizer, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, δεν έχει αναπροσαρμοστεί από άλλο φάρμακο αλλά αναπτύχθηκε ειδικά κατά του ιού SARS-CoV-2.
Θα χορηγείται ωστόσο σε συνδυασμό με μια «μικρή δόση» ριτοναβίρης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά του ιού του AIDS.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…