Κορονοϊός: Αυτές είναι οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Κορονοϊός: Τα πρώτα SMS για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με μια τρίτη δόση, έχουν φτάσει σε χιλιάδες κινητά ωστόσο απορία όλων είναι αν θα υπάρχουν παρενέργειες. Δείτε στο xristika.gr όσα θέλετε να μάθετε…

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις πιο συχνές παρενέργειες της τρίτης δόσης εμβολίου:

  • Ερυθρότητα και πρήξιμο

Οι ειδικοί εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες μιας τρίτης δόσης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ταξινομούν συνεχώς τα δεδομένα για να αναζητήσουν μοτίβα και να εντοπίσουν νέες ή ασυνήθιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αλλά τα δεδομένα που υπέβαλε η Pfizer στο αίτημά της στις ΗΠΑ για έγκριση επείγουσας χρήσης μιας τρίτης δόσης, δείχνουν ότι οι κύριες παρενέργειες ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με αυτά που έχουμε δει με την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Η βασική παρενέργεια στην κλινική δοκιμή της ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης.

«Υπάρχει περίπου 5% περισσότερος πόνος στο σημείο της ένεσης, αλλά η συντριπτική πλειονότητα είναι ήπιος πόνος», δήλωσε ο Ντιν Μπλάμπεργκ, ειδικός σε παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο UC Davis Health.

Εάν έχετε πόνο στο χέρι, το CDC προτείνει την εφαρμογή ενός δροσερού, υγρού μαντηλιού πλύσης στην περιοχή. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε και να ασκείστε ή να κινείτε το χέρι σας.

  • Κόπωση

Η κόπωση ήταν η δεύτερη πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στην αναμνηστική δόση της Pfizer- ήταν επίσης μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια για τις προηγούμενες δόσεις εμβολιασμών με mRNA.

«Είναι παρόμοια με τη δεύτερη δόση», λέει ο Μπλάμπεργκ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι που εκδήλωσαν μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, θα εμφανίσουν κάτι παρόμοιο μετά από μια τρίτη δόση ή αν θα έχουν μια πιο ήπια αντίδραση – ή το αντίστροφο.

Η πρώτη δόση των εμβολίων mRNA ουσιαστικά «συστήνει» στον οργανισμό σας τον SARS-CoV-2. Η δεύτερη δόση κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αναγνωρίσει την πρωτεΐνη αιχμή και να δημιουργήσει μια αντισωματική απάντηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονα συμπτώματα καθώς το σώμα σας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Σε ένα δελτίο τύπου που συνόδευε την αίτησή της για έγκριση επείγουσας χρήσης, η Pfizer δήλωσε ότι η συχνότητα των παρενεργειών ήταν ”παρόμοια ή καλύτερη από” αυτή που βίωσαν οι άνθρωποι μετά τις δεύτερες ενέσεις τους.

  • Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις

Ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι από τις πιο συχνές παρενέργειες που παρουσιάζονται μετά τις αρχικές δόσεις, και αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει και πάλι με τις αναμνηστικές.

Αλλά γενικά δεν συνιστάται η λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη ή η ασπιρίνη πριν από τον εμβολιασμό με την ελπίδα να αποφευχθούν οι παρενέργειες, επειδή μπορεί να μειωθεί η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί έχουν πει ότι αν τύχει να πάρετε ένα από αυτά τα φάρμακα πριν από το εμβόλιο, είναι μάλλον εντάξει, με έναν ειδικό να έχει δηλώσει προηγουμένως στη HuffPost ότι η συμβουλή είναι «βαρετά συντηρητική». Απλώς μην το κάνετε, αν δεν είναι απαραίτητο.

  • Πυρετός ή ρίγη

Ο πυρετός και τα ρίγη είναι μια άλλη συχνή παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19 – και πιθανότατα και της αναμνηστικής δόσης.

Και πάλι, είναι λογικό αναμένετε ότι μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως μετά το εμβόλιο Johnson & Johnson ή τη δεύτερη δόση οποιουδήποτε από τα δύο εμβόλια mRNA.

«Να είστε προετοιμασμένοι. Εάν λάβετε μια τρίτη δόση, καλό είναι να μην έχετε προγραμματίσει κάτι πολύ σημαντικό την επόμενη ημέρα, όπως ένα πάρτι γενεθλίων ή μια πολύ σημαντική παρουσίαση στη δουλειά ή ένα διαγώνισμα εάν είστε φοιτητής», δήλωσε ο Μπλάμπεργκ.

Κορονοϊός: Νέος συναγερμός – «Υποφέρουν» από 4 συμπτώματα όσοι νόσησαν

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία σχετικά με τα συμπτώματα που αφήνει ο κορονοϊός σε όσους έχουν νοσήσει ήδη, έρχονται στο φως της δημοσιότητα. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Η νόσηση με κορονοϊό σχετίζεται με την παρουσία αγγειακής δυσλειτουργίας και μειωμένης καρδιακής απόδοσης τέσσερις μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης αναφέρει εργασία του ΕΚΠΑ.

Η εργασία αυτή αφορά στις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα σε ασθενείς με λοίμωξη Covid19 , τέσσερις μήνες μετά την αποδρομή της νόσου. Ολοκληρώθηκε με την συνεργασία της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής, ΕΚΠΑ (Καθηγητές Ιγνάτιος Οικονομίδης και Γεράσιμος Φιλιππάτος), της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βαϊα Λαμπαδιάρη και Καθηγητής Αριστοτέλης Μπάμιας), Δ’ Παθολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ (Καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου) στο Νοσοκομείο Αττικόν, της Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ (Καθηγήτρια Ιωάννα Ανδρεάδου) και της Θεραπευτικής Κλινικής, ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα (Καθηγητές Ασημίνα Μητράκου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Τα αποτελέσματα τη μελέτης έχουν γίνει δεκτά για δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό υψηλής απήχησης European Journal of Heart Failure που αποτελεί το επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας (HFA) μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC).

Εβδομήντα ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με νόσο COVID 19 και έλαβαν εξιτήριο εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 4 μήνες μετά την νοσηλεία τους και συγκρίθηκαν με 70 ασθενείς με γνωστή υπέρταση και 70 φυσιολογικά άτομα με παρόμοια ηλικία, φύλο και καρδιαγγειακούς παράγοντες κίνδυνου.

Μετρήθηκαν δείκτες αγγειακής λειτουργίας όπως ο ενδοθηλιακός γλυκοκάλυκας που εξασφαλίζει την στεγανότητα των μικρών αγγείων σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η λοίμωξη με COVID και παρεμποδίζει την εξίδρωση υγρών στους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα.

Επιπλέον, μετρήθηκε η σκληρότητα της αορτής, η ροή στα στεφανιαία αγγεία και η ενδοθηλιακή λειτουργία σε ηρεμία και υπεραιμία, που επιβαρύνονται ιδιαίτερα σε υπερτασικούς ασθενείς, εκτιμήθηκαν ευαίσθητοι δείκτες καρδιακής δυσλειτουργίας όπως η επιμήκης μυοκαρδιακή παραμόρφωση με ειδικό ηχοκαρδιογράφημα όπως και επίσης και βιοχημικοί δείκτες του οξειδωτικού φορτίου (μαλονδιαλδευδη) και ενδοθηλιακής βλάβης (θρομβομοντουλινη, παράγοντας von Willenbrand).

Τέσσερεις μήνες μετά τη αποδρομή της νόσου COVID 19 , οι ασθενείς πάρα την επιτυχή αποθεραπεία τους, είχαν 10-πλασιο οξειδωτικό φορτίο συγκριτικά με την ομάδα των υπερτασικών και των φυσιολογικών ατόμων ενώ είχαν παρόμοια ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, βλάβη στον ενδοθηλιακό γλυκοκάλυκα, στη στεφανιαία ροή και στην καρδιακή λειτουργία με εκείνη που παρατηρείται σε υπερτασικούς ασθενείς.

Τα υπολειπόμενα συμπτώματα των ασθενών COVID 19 στους 4 μήνες μετά την αποδρομή της νόσου όπως η κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας και θωρακικό άλγος σχετίζονταν με επιβαρυμένους δείκτες καρδιακής λειτουργίας, υψηλό οξειδωτικό φορτίο και σημαντικό βαθμό ενδοθηλιακής αγγειακής βλάβης.

Τα ευρήματα της εργασίας αυτής υποδηλώνουν ότι η νόσηση με COVID 19, πάρα την επιτυχή αποδρομή της, σχετίζεται με τη παρουσία ιδιαίτερα αυξημένου οξειδωτικού φορτίου και ενδοθηλιακής αγγειακής βλάβης που οδηγεί σε μειωμένη καρδιακή απόδοση και την παραμονή καρδιαγγειακών συμπτωμάτων όπως η κόπωση και η δύσπνοια, 4 μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης .

Οι ασθενείς μετά την αποδρομή από λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται τόσο για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών συμβαμάτων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια όσο και για την διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία συνυπαρχόντων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (διαβήτης, κάπνισμα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ) που συμβάλλουν σε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η μελέτη συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν οι μεταβολές στους βιοχημικούς και καρδιαγγειακούς δείκτες είναι αναστρέψιμες η όχι μετά την παρέλευση μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος από την αποδρομή της νόσου η μετά απο χορήγηση αγωγής που μειώνει το οξειδωτικό φορτίο και βελτιώνει την ακεραιότητα του ενδοθηλιακού γλυκοκάλυκα.

Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Παράλληλα, μεγάλο προβληματισμό έχει φέρει η μετάλλαξη Δέλτα η οποία δεν έχει επικρατήσει απλά αλλά έχει γίνει νέο κεφάλαιο της πανδημίας του κορονοϊού!

Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό πλέον και στη χώρα μας, φαίνεται ότι διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις ως προς την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η καταγραφή των νέων συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν τη μετάλλαξη «Δέλτα» από τους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή όταν οι ασθενείς (είτε εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι) αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Τα συχνότερα συμπτώματα που «φωτογραφίζουν» τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι:

  • Ρινική καταρροή
  • Επίμονος βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός/Δέκατα.

«Ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός εντοπίζονται σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από το 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Δρ. Inci Yildirim Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος από το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Από την άλλη, η ανοσμία είναι λιγότερο συχνά αναφερόμενη, ενώ η ανοσμία και η αγευσία χαρακτήριζαν τόσο το αρχικό στέλεχος της Ουχάν όσο και το «Άλφα».

Η ένταση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την μετάλλαξη «Δέλτα» εξαρτάται από το ατομικό ιατρικό ιστορικό του καθενός αλλά και από το αν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και διαρκούν λιγότερο.