Να φύγω από τη ΔΕΗ ή όχι; Υπολογίστε ΕΔΩ τι σας συμφέρει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αντέχει η ΔΕΗ στην ασφυκτική πίεση των ιδιωτικών κολοσσών. Πώς της αρπάζουν τους πελάτες μήνα με το μήνα. Κάνει τα πάντα για να τους κρατήσει η δημόσια επιχείρηση, μειώνοντας τις τιμές. Τι μερίδιο της έχουν πάρει. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οριακή μείωση κατά 0,33% παρουσίασε το ποσοστό της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), καθώς το ποσοστό της επιχείρησης διαμορφώθηκε σε 64,2% από 64,53% τον Απρίλιο.

Όπως είναι φυσικό, ανάλογο ήταν το «κέρδος» για το σύνολο των ιδιωτών παρόχων, το μερίδιο των οποίων διαμορφώθηκε στο 35,80% έναντι 35,47% τον προηγούμενο μήνα. Αν και το «όφελος» αυτό δεν επιμερίστηκε με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ιδιώτες προμηθευτές, καθώς ήταν αρκετά μικρό, δεν επηρέασε την μεταξύ τους κατάταξη.

Έτσι, στην πρώτη θέση παρέμεινε η Protergia (Mytilineos), η οποία ενισχύθηκε στο 8,63% (από 8,47% τον προηγούμενο μήνα), ενώ ακολούθησε η Ήρων με 6,95% (από 6,65%) και η Elpedison με 4,63% (από 4,94%). Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν η NRG με 4,44% (από 4.3%), η Watt & Volt με 2,37% (από 2,46%), η Volterra με 2,08% (από 1,94%), η Φυσικό Αέριο Αττικής με 1,95% (από 1.89%), η ZeniΘ με 1,43% (από 1,44%), η Volton με 1,32% (από 1,38%) και τα ΕΛΤΑ με 0,68% (από 0,67%).

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μείωση της ζήτησης

Σύμφωνα με το δελτίο του ΕΧΕ, η μέση χονδρεμπορική τιμή (η μεσοσταθμική Τιμή Επόμενης Ημέρας), μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η οποία διαμορφώθηκε στα 63,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Μειωμένη κατά 5% περίπου ήταν και η ζήτηση σε ρεύμα, καθώς μέσω της χονδρεμπορικής αγοράς διακινήθηκαν 3.972 Γιγαβωτώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, από 4.176 Γιγαβατώρες τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τις πηγές προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που κάλυψε αυτή τη ζήτηση, στην κορυφή βρέθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, το μερίδιο της οποίας διαμορφώθηκε στο 38% τον Μάιο.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ΑΠΕ με 33%, κάτι που σημαίνει πως 1 στις 3 κιλοβατώρες που καταναλώθηκαν προήλθαν από ανανεώσιμες πηγές.

Μάλιστα, το μερίδιο των «πράσινων» κιλοβατώρων ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερο, καθώς ένα επιπλέον 8% προήλθε από υδροηλεκτρικές μονάδες, κατατάσσοντάς τις στην τέταρτη θέση. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές, οι οποίες κάλυψαν το 18% της ζήτησης.

Η μικρότερη συμμετοχή προήλθε από τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, το ποσοστό της οποίας διαμορφώθηκε σε 5%, κατατάσσοντας στην πέμπτη και τελευταία θέση.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η ΔΕΗ Δίνει τα πάντα για να πάρει πίσω τους πελάτες

Απίστευτες προσφορές και νέες τιμές από τη ΔΕΗ. Μετά την «πολιορκία» από τους ιδιώτες που κατάφεραν να πάρουν μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, η ΔΕΗ απαντά με απίστευτες παροχές. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Σημαντικές αλλαγές προωθεί η ΔΕΗ στον τομέα της αγοράς προμήθειας, καθώς ήδη από πέρυσι έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων, με έμφαση στην εισαγωγή νέων προϊόντων, το rebranding, την αναμόρφωση των καταστημάτων αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Οι πέντε βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της επιχείρησης για τη λιανική, όπως παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση προ ημερών αφορούν:

– καλύτερη γνώση των πελατών

– καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοροών

– κάλυψη των νέων αναγκών

– επανατοποθέτηση του αποτυπώματος στη λιανική

— ψηφιοποίηση

Ήδη η εταιρεία ήδη υλοποιεί πρωτοβουλίες για κάθε έναν από τους πέντε πυλώνες. Πιο συγκεκριμένα έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί: νέα κατηγοριοποίηση που βασίζεται στην αξία, νέα μοντέλα πρόβλεψης, νέα καμπάνια για την ανάκτηση πελατών υψηλής αξίας, νέα πλατφόρμα πιστότητας.

Στο μέτωπο της καλύτερης αξιοποίησης των χρηματοροών εφαρμόζεται νέα διαδικασία ειδοποιήσεων οφειλών, υλοποιείται 3ετές πλάνο για την ανάκτηση οφειλών, βρίσκεται σε εφαρμογή η στρατηγική συνεργασία με την εξειδικευμένη στα collections εταιρεία Qualco, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται ενιαία κεντρική στρατηγική για τα νομικά θέματα.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των νέων αναγκών, η εταιρεία έχει προχωρήσει στο rebranding, με αλλάζοντας το ου logo, τα καταστήματα, τους λογαριασμούς, τον εταιρικό ιστότοπο.

Επίσης έχουν εισαχθεί νέα προϊόντα για τα νοικοκυριά, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε πάνω από 200 χιλιάδες πελάτες, ενώ νέα προϊόντα λανσαρίστηκαν και για το φυσικό αέριο και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της επανατοποθέτησης της ΔΕΗ στη λιανική, η εταιρεία πλέον διαθέτει 24 καταστήματα που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 38 το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτοντας το 70% των ενεργών πελατών.

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης με ραντεβού σε 75 καταστήματα, ούτως ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, ενώ μέσα στο 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία δύο νέων πιλοτικών καταστημάτων στα οποία θα εφαρμοστούν καινοτόμα συστήματα όπως smart queuing αλλά και αυτόματα service points.

Τα νέα αυτά συστήματα, αφού λειτουργήσουν στα 2 πιλοτικά καταστήματα, αναμένεται να επεκταθούν και στο υπόλοιπο δίκτυο της ΔΕΗ.

Τέλος στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εξυπηρέτησης πελατών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταγράφεται αυξημένη διείσδυση του ηλεκτρονικού λογαριασμού ebill που φτάνει πλέον τους 400 χιλιάδες πελάτες, ενώ θετική είναι και η πορεία της δωρεάν τηλεφωνικής υποστήριξης καθώς το 2020 απαντήθηκαν περί τα 3 εκατομμύρια κλήσεις έναντι 1,9 εκατομμυρίων κλήσεων το 2019.

Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές καμπάνιες, η εταιρεία μετρά 750 χιλιάδες επαφές, μέσω viber, email και sms. Και βέβαια μέσα στο 2020 ξεκίνησε η λειτουργία του chatbox στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, μέσω του οποίου δίνονται γρήγορες απαντήσεις σε πελάτες για σε σειρά από κοινά ερωτήματα.

Ηλεκτρικό ρεύμα: ΔΕΗ ή ιδιώτες τελικά – Όλα τα πακέτα προσφορών

Σκέφτεστε να φύγετε από τη ΔΕΗ και να πάτε σε ιδιώτη πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας; Το xristika.gr σας παρουσιάζει όλες τις προσφορές. Ποια σας συμφέρει; Η αντεπίθεση της ΔΕΗ και το… δέλεαρ των ιδιωτών.

Επιπλέον εκπτώσεις και δώρα αξίας έως 70 ευρώ με την εγγραφή σας προσφέρουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αυτήν την περίοδο.

Τα πακέτα των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος είναι πιο ελκυστικά από ποτέ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, επιτρέποντας την προσφορά μεγαλύτερων εκπτώσεων.

Επιπλέον για να σας δελεάσουν, οι ιδιώτες πάροχοι προσφέρoυν δώρα με την εγγραφή σας στα προγραμματά τους, τα οποία μπορεί να φτάνουν ακόμη και στα 70 ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι το τελικό κόστος, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως το ύψος της κατανάλωσης, το πάγιο που χρεώνεστε ή η επιβράβευση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η επιλογή του συμφερότερου πακέτου δεν είναι τόσο εύκολη.

Λύση σε αυτό όμως υπάρχει. Χρησιμοποιώντας την online πλατφόρμας σύγκρισης τιμολογίων της Energy-market, υπολογίζεται με ακρίβεια πόσο θα κερδίσετε εάν αλλάξετε πάροχο.

Έτσι, επιλέγετε την εταιρεία και το πρόγραμμα που σας ταιριάζει πραγματικά και ολοκληρώνετε όλη τη διαδικασία online, χωρίς να βγείτε από το σπίτι..


Όλες οι νέες προσφορές

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει προσφορές που αφορούν τους νέους πελάτες τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής:

nrg – Πάρτε online προσφορά

Προσφέρει δωροεπιταγή 50 ευρώ για εξαργύρωση στα πρατήρια καυσίμων Shell με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή Φυσικού Αερίου.

Επιπλέον, με κάθε 1 ευρώ ρεύματος που καταναλώνετε κερδίζετε 1 πόντο smart, που εξαργυρώνεται στα πρατήρια Shell για δωρεάν καύσιμα ή άλλα δώρα.


Protergia – Πάρτε online προσφορά

Χαρίζει 70 ευρώ στους λογαριασμούς όσων νέων πελατών επιλέξουν το συνδυαστικό πακέτο ρεύματος – φυσικού αερίου. Το ποσό πιστώνεται στον πρώτο ή στους επόμενους λογαριασμούς.

Επιπλέον, αν επιλέξετε μόνο ηλεκτρική ενέργεια, παίρνετε δωρεάν την  υπηρεσία Protergia Home Insurance, σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία Eurolife ERB, που ασφαλίζει το σπίτι σας για ζημιές έως 5.000 ευρώ.


ELPEDISON – Πάρτε online προσφορά

Χαρίζει 50 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό ρεύματος σε όλους τους νέους πελάτες.

Επιπλέον, σε μόνιμη βάση όσοι είναι και πελάτες της Eurobank θα κερδίζουν Επιστροφή 3% επί της συνολικής αξίας του λογαριασμού τους, εφόσον εξοφλούν τους λογαριασμούς με τις κάρτες της τράπεζας.


WATT & VOLT – Πάρτε online προσφορά

Δεν χρεώνει πάγιο για 1 χρόνο σε όλους τους νέους πελάτες, ενώ τα συμβόλαιά της δίνονται χωρίς δέσμευση και ρήτρα αποχώρησης.

Επιπλέον, προσφέρει σε όλους τους πελάτες δωρεάν δύο ασφαλιστικά προγράμματα:

– Δωρεάν τεχνική βοήθεια από την AXA Assistance στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο (έως 100τ.μ.) σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης με συνολικό όφελος έως 300€.

– Δωρεάν κάρτα υγείας Med+ από τη WATT+VOLT για υπηρεσίες υγείας και διαγνωστικών εξετάσεων άνω των 300€ σε συμβεβλημένα κέντρα και νοσοκομεία.


ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Πάρτε online προσφορά

Προσφέρει με κάθε νέα σύνδεση 60 ευρώ δώρο για αγορές στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος σε επιταγές έκπτωσης AB Plus (2.000 πόντοι AB Plus).


ΗΡΩΝ – Πάρτε online προσφορά

Προσφέρει 50 ευρώ δώρο σε όλους τους νέους πελάτες, τα οποία πιστώνονται στον πρώτο λογαριασμό


Ηλεκτρικό ρεύμα: Για τις επιχειρήσεις

Στις επιχειρήσεις συνήθως τα κοστολόγια διαφέρουν. Αν και η τιμή της KW μπορεί να παραμένει η ίδια όπως στα οικιακά προγράμματα, υπάρχουν αρκετές φορές διαφορές στα πάγια (ετήσια συνδρομή ή μηνιαία) καθώς και στα τετράμηνα όρια κατανάλωσης.

Επίσης, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, θα πρέπει να δείτε να μην υπάρχει ρήτρα ΟΤΣ στο συμβόλαιό σας, καθώς ενδεχόμενη αύξησή της, θα επιφέρει μεγαλύτερη τιμή για εσάς στον επόμενο λογαριασμό.

Μπορείτε εύκολα να βρείτε φθηνό ρεύμα για επιχειρήσεις απλά συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα ενδιαφέροντος – μέσα σε μερικές ώρες ένας εκπρόσωπος θα σας καλέσει για να αναλύσετε τις ανάγκες σας καθώς και τι σας συμφέρει να επιλέξετε.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Διαδικασία αλλαγής παρόχου

Η διαδικασία που ακολουθείτε για να αλλάξετε πάροχο ρεύματος είναι πολύ εύκολη. Αφού αποφασίσετε με ποια εταιρεία θέλετε να συνεργαστείτε ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα από το λογαριασμό ρεύματος, τότε αποστέλλετε ηλεκτρονικώς τα απαραίτητα έγγραφα όπως ταυτότητα και έναν τωρινό λογαριασμό ρεύματος και η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε μερικές ημέρες.

Η νέα σας εταιρεία θα σας στείλει να υπογράψετε ηλεκτρονικά τα συμβόλαια ώστε να γίνει η αλλαγή του παρόχου.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Θα μείνω χωρίς ρεύμα μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή;

Σε καμία περίπτωση! Η αλλαγή ρεύματος είναι μια λογιστική μόνο αλλαγή που σε καμία περίπτωση δε θα σας αφήσει χωρίς ρεύμα.

Ο ρυθμιστής δικτύου παραμένει ο ΔΕΔΔΗΕ και αλλάζει μόνο ο λογιστικός πάροχος που θα σας τιμολογεί πλέον με τις νέες – μειωμένες – τιμές.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς να επιλέξω την κατάλληλη εταιρεία ρεύματος;

Την εταιρεία που θα σας τιμολογεί, θα την επιλέξετε με μοναδικό κριτήριο την τελική αξία ρεύματος – πόσο δηλαδή θα σας κοστίζει μηνιαίως το ρεύμα, σε σχέση με τον προηγούμενο πάροχο που είχατε.

Επιλέξτε δηλαδή τη φθηνότερη εταιρεία ρεύματος, με μοναδικό κριτήριο την τιμή.

Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις υπηρεσίες του δικτύου ή να μείνετε χωρίς ρεύμα – η μόνη αλλαγή που θα δείτε είναι στην τιμολόγηση και στην -πιθανή- εξοικονόμηση αρκετών χρημάτων.

Βρείτε έναν πάροχο που δεν θα έχει ρήτρα ΟΤΣ – ή θα είναι μικρό το ρίσκο να την περάσει η χονδρική τιμή KW – καθώς και όσο το δυνατόν πιο χαμηλή τιμή ανά KW.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι και το ετήσιο κόστος ή αλλιώς η συνδρομή που έχουν αρκετές εταιρείες.

Θα πρέπει να υπολογίσετε όλα τα κόστη και να δείτε ποια εταιρεία ρεύματος σας συμφέρει να επιλέξετε!