Τελικά με ποια πληρώνεις φθηνό ρεύμα; ΔΕΗ, Protergia, ELPEDISON ή ΗΡΩΝ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σκέφτεστε να φύγετε από τη ΔΕΗ και να πάτε σε ιδιώτη πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας; Το xristika.gr σας παρουσιάζει όλες τις προσφορές. Ποια σας συμφέρει; Η αντεπίθεση της ΔΕΗ και το… δέλεαρ των ιδιωτών.

Επιπλέον εκπτώσεις και δώρα αξίας έως 70 ευρώ με την εγγραφή σας προσφέρουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αυτήν την περίοδο.

Τα πακέτα των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος είναι πιο ελκυστικά από ποτέ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, επιτρέποντας την προσφορά μεγαλύτερων εκπτώσεων.

Επιπλέον για να σας δελεάσουν, οι ιδιώτες πάροχοι προσφέρoυν δώρα με την εγγραφή σας στα προγραμματά τους, τα οποία μπορεί να φτάνουν ακόμη και στα 70 ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι το τελικό κόστος, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως το ύψος της κατανάλωσης, το πάγιο που χρεώνεστε ή η επιβράβευση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η επιλογή του συμφερότερου πακέτου δεν είναι τόσο εύκολη.

Λύση σε αυτό όμως υπάρχει. Χρησιμοποιώντας την online πλατφόρμας σύγκρισης τιμολογίων της Energy-market, υπολογίζεται με ακρίβεια πόσο θα κερδίσετε εάν αλλάξετε πάροχο.

Έτσι, επιλέγετε την εταιρεία και το πρόγραμμα που σας ταιριάζει πραγματικά και ολοκληρώνετε όλη τη διαδικασία online, χωρίς να βγείτε από το σπίτι..


Όλες οι νέες προσφορές

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει προσφορές που αφορούν τους νέους πελάτες τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής:

nrg – Πάρτε online προσφορά

Προσφέρει δωροεπιταγή 50 ευρώ για εξαργύρωση στα πρατήρια καυσίμων Shell με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή Φυσικού Αερίου.

Επιπλέον, με κάθε 1 ευρώ ρεύματος που καταναλώνετε κερδίζετε 1 πόντο smart, που εξαργυρώνεται στα πρατήρια Shell για δωρεάν καύσιμα ή άλλα δώρα.


Protergia – Πάρτε online προσφορά

Χαρίζει 70 ευρώ στους λογαριασμούς όσων νέων πελατών επιλέξουν το συνδυαστικό πακέτο ρεύματος – φυσικού αερίου. Το ποσό πιστώνεται στον πρώτο ή στους επόμενους λογαριασμούς.

Επιπλέον, αν επιλέξετε μόνο ηλεκτρική ενέργεια, παίρνετε δωρεάν την  υπηρεσία Protergia Home Insurance, σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία Eurolife ERB, που ασφαλίζει το σπίτι σας για ζημιές έως 5.000 ευρώ.


ELPEDISON – Πάρτε online προσφορά

Χαρίζει 50 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό ρεύματος σε όλους τους νέους πελάτες.

Επιπλέον, σε μόνιμη βάση όσοι είναι και πελάτες της Eurobank θα κερδίζουν Επιστροφή 3% επί της συνολικής αξίας του λογαριασμού τους, εφόσον εξοφλούν τους λογαριασμούς με τις κάρτες της τράπεζας.


WATT & VOLT – Πάρτε online προσφορά

Δεν χρεώνει πάγιο για 1 χρόνο σε όλους τους νέους πελάτες, ενώ τα συμβόλαιά της δίνονται χωρίς δέσμευση και ρήτρα αποχώρησης.

Επιπλέον, προσφέρει σε όλους τους πελάτες δωρεάν δύο ασφαλιστικά προγράμματα:

– Δωρεάν τεχνική βοήθεια από την AXA Assistance στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο (έως 100τ.μ.) σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης με συνολικό όφελος έως 300€.

– Δωρεάν κάρτα υγείας Med+ από τη WATT+VOLT για υπηρεσίες υγείας και διαγνωστικών εξετάσεων άνω των 300€ σε συμβεβλημένα κέντρα και νοσοκομεία.


ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Πάρτε online προσφορά

Προσφέρει με κάθε νέα σύνδεση 60 ευρώ δώρο για αγορές στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος σε επιταγές έκπτωσης AB Plus (2.000 πόντοι AB Plus).


ΗΡΩΝ – Πάρτε online προσφορά

Προσφέρει 50 ευρώ δώρο σε όλους τους νέους πελάτες, τα οποία πιστώνονται στον πρώτο λογαριασμό


Ηλεκτρικό ρεύμα: Η αντεπίθεση της ΔΕΗ με συμφέρουσες προσφορές

Με όπλο τη διατήρηση της κερδοφόρας πορείας και κατά το γ’ τρίμηνο του έτους αλλά και μια πλειάδα θετικών ειδήσεων που έρχονται από την παρουσίαση του business plan και τον στρατηγικό σχεδιασμό των επόμενων μηνών, προσέρχεται αύριο στην τηλεδιάσκεψη με Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές η διοίκηση της ΔΕΗ.

Το έδαφος στρώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία ανακοινώνει σήμερα η Επιχείρηση και αναμένεται να επιβεβαιώσουν τους θετικούς οιωνούς για την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους και θα ακολουθήσει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, η έναρξη του market test για την ιδιωτικοποίηση του 49% ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας κατά δύο βαθμίδες από την S&P και η πορεία της μετοχής, η οποία έχει υπερτριπλασιάσει την αξία της τον τελευταίο χρόνο, συμβαδίζουν με το κλίμα ανάταξης της ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο, που μετατρέπεται σε ένα επιτυχημένο κυβερνητικό πρότυπο και για άλλες ΔΕΚΟ.

Αρχής γενομένης από το Investor Day, η διοίκηση Στάσση αναμένεται να «ξεκλειδώσει» το business plan του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο έχει επικαιροποιηθεί και κινείται σε τέσσερις άξονες: την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με πιο φιλόδοξους στόχους, την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης μέσα από ένα πλέγμα συνεργασιών, τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής αλλά και την επέκταση σε νέους τομείς που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην εταιρεία και θα έρθουν να παντρέψουν τεχνολογίες και δίκτυα και να βάλλουν την ΔΕΗ στο άρμα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο κ. Στάσσης αναμένεται να παρουσιάσει στα θεσμικά χαρτοφυλάκια ένα ενδιαφέρον telecom story για την ΔΕΗ, το οποίο προβλέπει την εκμετάλλευση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη οπτικών ινών και υπηρεσιών 5G.

Στα χνάρια διεθνών ανταγωνιστών της, η Επιχείρηση, σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι ή τα κτίρια, τομέας που αναμένεται να κινητοποιήσει συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Όπως εκτιμούν στην αγορά, ενεργειακές εταιρείες όπως ο ΔΕΔΔΗΕ μπορούν να εκμεταλλευτούν το υφιστάμενο δίκτυο που διαθέτουν για να περάσουν οπτικές ίνες και μάλιστα με αισθητά χαμηλότερο κόστος αφού διαθέτουν την υποδομή εν αντιθέσει με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που χρειάζεται να σκάψουν.

Όμως για την ΔΕΗ, το μεγάλο στοίχημα, δεν είναι άλλο από την πράσινη μεταρρύθμιση και την στροφή στις ΑΠΕ που αποτελεί την αιχμή του επενδυτικού της σχεδιασμού.

Συνολικά η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 1 GW, το οποίο θα καλύψει κάθε μορφής τεχνολογία (αιολικά, φωτοβολταϊκά, έργα αποθήκευσης, υπεράκτια αιολικά, γεωθερμία κ.α) μέσα από ένα pipeline 6 GW. Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ ήταν 2% και στοχεύει να φτάσει το 15% – 20% το 2024.

Το αμέσως επόμενο βήμα για την Επιχείρηση είναι να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, από την οποία η ΔΕΗ αναμένεται να αποκομίσει μεγάλα έσοδα για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Κατά το market test, θα βολιδοσκοπηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική στον τομέα των ΑΠΕ, εκτιμάται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρεθεί στα ραντάρ μεγάλων γαλλικών, γερμανικών και ιταλικών ομίλων. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα μέσα στην Άνοιξη ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή καλοκαίρι.

Η μεγάλη αντεπίθεση της ΔΕΗ γίνεται στην σκιά της πανδημίας, η οποία αποτελεί ένα αστάθμητο παράγοντα στον τομέα της εισπραξιμότητας των λογαριασμών ρεύματος.

Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή επίπτωση, εικόνα για την οποία είχε προνοήσει η ΔΕΗ, αναπτύσσοντας όλο το προηγούμενο διάστημα ισχυρές άμυνες, μέσα από την δημιουργία και αναβάθμιση των ηλεκτρικών καναλιών παροχής υπηρεσιών και εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος. Θετικό βήμα αποτελεί η ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας μέσω της τιτλοποίησης οφειλών από την οποία έχει ήδη εισπράξει 150 εκ. ευρώ από τα χρέη των 60 ημερών και έρχεται άμεσα νέα δόση ρευστότητας ύψους 300 εκ. ευρώ από το πακέτο οφειλών άνω των 90 ημερών.

Χθες, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στην συζήτηση του πολεοδομικού και χωροταξικού νομοσχεδίου, ο κ. Στάσσης έδωσε μια πρόγευση των φετινών αποτελεσμάτων. Όπως δήλωσε, η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, θα ήταν μεγαλύτερη αν η επιχείρηση δεν χρειαζόταν να σφραγίσει τις μαύρες τρύπες του παρελθόντος. Στο τέλος του 2020, ανέφερε, τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης θα περιοριστούν στα 50 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα καλούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, προμηθευτές και ειδικούς λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο α΄εξάμηνο του 2020, η εταιρεία κατάφερε από τις βαριές ζημιές της προηγούμενης χρονιάς συνολικού ύψους 318, 4 εκατομμυρίων ευρώ, να παρουσιάσει κέρδη 51,2 εκατ. ευρώ.

Ήλεκτρικό ρεύμα: Έντονος ανταγωνισμός

Πάντως, ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 20 πάροχοι, έχει ενταθεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο σε στελέχη της αγοράς όσο και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που ελέγχει τον χώρο για τυχόν αθέμιτες πρακτικές και φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών, καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από παλιότερα «κανόνια» στην αγορά.

Η κατάργηση των ΝΟΜΕ έχει ανατρέψει τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους πιο αδύναμους παίκτες είτε σε λουκέτο είτε σε συγχώνευση ή εξαγορά από τις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες του χώρου (Εlpedison, Protergia-Mυτιληναίος και ΗΡΩΝ-ΓΕΚ Τέρνα) και όχι μόνο. Οι καθετοποιημένοι παίκτες έχουν δική τους παραγωγή ρεύματος, οπότε δεν στρεσάρονται ιδιαίτερα από τις αλλαγές που φέρνει η κατάργηση των ΝΟΜΕ, όπως οι μικρότερες εταιρείες. Παρούσες στο «αύριο» του κλάδου αναμένεται ότι θα είναι και η ΖeniΘ, η οποία ανήκει στη μεγάλη οικογένεια της ιταλικής ΕΝΙ και η NRG, που εξαγοράστηκε (90%) από τη Motor Oil, αλλά και η «Φυσικό Αέριο» (πρώην ΕΠΑ Αττικής), η οποία για την ώρα ανήκει στην υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και έχει μπει δυναμικά και στην αγορά ρεύματος. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πλησιάζει η μέρα που η αγορά θα ρυθμιστεί και δεν θα παραμείνουν στον χώρο παρά 7-8 εταιρείες. Προσφάτως, πάντως, κλείδωσε η εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΕΝ από τη Volton έναντι 14,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, το α’ εξάμηνο του 2019 250.000 καταναλωτές της χαμηλής και μέσης τάσης άλλαξαν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αριθμός που καταδεικνύει μια δυναμική τάση ανόδου, δεδομένου ότι το 2018 συνολικά άλλαξαν πάροχο 350.000 καταναλωτές. Το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός έχει αυξηθεί κατά τι.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Προσοχή στα ψιλά γράμματα

Ο καταναλωτής σήμερα βομβαρδίζεται από εταιρείες παροχής ρεύματος προκειμένου να αλλάξει το συμβόλαιό του. Ωστόσο, το να επιλέξει κάποιος σήμερα τον πάροχο που τον συμφέρει περισσότερο δεν είναι απλή υπόθεση. Οι όροι στα «ψιλά γράμματα» συχνά είναι δυσδιάκριτοι, με συνέπεια πολλοί που πηγαίνουν για μαλλί να βγαίνουν τελικά κουρεμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, αν και με την πρώτη ματιά φαίνονται ακριβότερα, τελικά μπορεί να είναι πιο οικονομικά, καθώς οι κυμαινόμενες χρεώσεις δεν αποκλείεται να κρύβουν παγίδες.

Καταρχάς, τα ποσοστά των εκπτώσεων που διαφημίζονται αφορούν μόνο τις ανταγωνιστικές χρεώσεις (την πάγια χρέωση, την κατανάλωση και την κυμαινόμενη χρέωση λόγω ρήτρας) και όχι τις ρυθμιζόμενες, οι οποίες αφορούν περίπου το μισό του λογαριασμού. Επίσης, η παροχή εκπτώσεων συνήθως συνοδεύεται από όρους που έχουν σχέση π.χ. με την εμπρόθεσμη εξόφληση του τιμολογίου, την κατανάλωση για συγκεκριμένες κιλοβατώρες ή κάποιο χρονικό διάστημα. Η σύγκριση είναι προτιμότερο να γίνεται βάσει της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος (όχι του τελευταίου τιμολογίου), καθώς η κατανάλωση ποικίλλει ανάλογα με την εποχή του έτους. Η μέση οικιακή κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 3.600-3.800 κιλοβατώρες τον χρόνο.

Έτσι, ο καταναλωτής, πριν αλλάξει πάροχο, πρέπει να ενημερωθεί για το πάγιο, αν αυτό διαφοροποιείται με την κατανάλωση και αν η χρέωση του ρεύματος ισχύει ανεξαρτήτως κατανάλωσης (ή αν προσαυξάνεται βάσει κάποιας κλίμακας). Επίσης, πρέπει να διερευνήσει εάν το τιμολόγιο που του προσφέρεται περιέχει κάποια πρόσθετη, κυμαινόμενη χρέωση, τη λεγόμενη ρήτρα προσαρμογής ή ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (η ΟΤΣ είναι η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος), η οποία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστική χρέωση. Η ρήτρα εφαρμόζεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις του κόστους αγοράς ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά, ώστε, όταν αυξάνεται, να μετακυλίεται στους καταναλωτές και οι πάροχοι να μετριάζουν τις ζημίες τους. Έτσι, στην περίπτωση που περιλαμβάνεται τέτοια ρήτρα, ο καταναλωτής θα πρέπει να διερευνήσει από ποια τιμή και πάνω ενεργοποιείται και αναλόγως ποια θα είναι η επιβάρυνση για την κατανάλωση ρεύματος.