Λογαριασμοί ρεύματος: Ηλεκτροσόκ τον Ιανουάριο – Δείτε τι θα πληρώσουμε

Λογαριασμοί ρεύματος: Συνεχίζεται το μαρτύριο των καταναλωτών με τους λογαριασμούς ρεύματος,

Την ανηφόρα τραβούν ξανά οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τους προμηθευτές να ανεβάζουν τα τιμολόγια του Ιανουαρίου κατά 28% για να μετριάσουν το ρίσκο της πρόβλεψης τιμών δέκα ημέρες πριν το τέλος του μήνα.

Τον χορό των αυξήσεων έσυρε αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ ανακοινώνοντας άνοδο των τιμών περίπου κατά 11 λεπτά σε σχέση με το τιμοκατάλογο του Δεκέμβρη.

Έτσι η τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα θα διαμορφωθεί για τα οικιακά τιμολόγια έως τις 500 κιλοβατώρες στα 48,9 λεπτά (από 0,38 ευρώ) αυξημένη κατά 28% ενώ πάνω από την κατανάλωση των 500 κιλοβατώρων, το κόστος ανεβαίνει στα 50,01 λεπτά.

Κοντά στην ΔΕΗ κινείται και η Elpedison καθώς οι αντίστοιχες τιμές για τον μήνα Δεκέμβριο είναι 45 λεπτά για το πρόγραμμα Electicity Home Day έναντι 35 λεπτών τον Δεκέμβριο.

Στο πρόγραμμα με πάγιο 5 ευρώ (Elpedison Συνέπεια Day) το κόστος ανέρχεται σε 42,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 32,27 τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο).

Η Protergia με πάγιο 5 ευρώ στο «Protergia Οικιακό Energy Save» διαμόρφωσε τις τιμές στα 44,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 36,8 λεπτά τον Δεκέμβριο. Στα 48 λεπτά ανά κιλοβατώρα εμφανίζεται το τιμολόγιο στο νέο πρόγραμμα «Protergia Οικιακό MVP Reward» που προσφέρει έκπτωση συνέπειας.

Στα 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας του 20%, διαμορφώνεται τον Ιανουάριο το τιμολόγιο του προγράμματος «GENEROUS Home» της ΗΡΩΝ ενώ χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Οι αντίστοιχες τιμές τον Δεκέμβριο ήταν 30,4 και 38 λεπτά ανά κιλοβατόρα.

Με κατηγοριοποίηση τιμών εμφανίζεται η NRG καθώς η εταιρεία προσφέρει το βασικό οικιακό πακέτο (ΝRG On time) με πάγιο 4,8 ευρώ προς 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας 15%, με 0,43 λεπτά με έκπτωση συνέπειας 10% και με 0,48 λεπτά χωρίς την έκπτωση.

Η αντίστοιχη χρέωση του προηγούμενου μήνα ήταν 0,319 λεπτά. Ανταγωνιστικότερες χρεώσεις εμφανίζει η Ελληνικό Φυσικό Αέριο, προσφέροντας τιμολόγια με 0,358 ευρώ/κιλοβατώρα έναντι 29,8 λεπτά τον προηγούμενο μήνα, αυξημένα κατά 20%.

Το τόνο στην αγορά δίνει η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής από τα τέλη Νοεμβρίου που παρά την μερική αποκλιμάκωση τιμών των τελευταίων ημερών παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Η άνοδος των τιμών εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια καθώς οι θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου αυξάνουν την ζήτηση για θέρμανση και δημιουργούν νέα αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα.

Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς της επόμενης μέρας είναι 294,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 227,75 ευρώ το Νοέμβριο και 232,60 ευρώ τον Οκτώβριο.

Σήμερα μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζει την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, με το κόστος να ανεβαίνει στα 261,28 ευρώ /μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,59% μπροστά από την Ιταλία (με 256,27 ευρώ), την Ελβετία (με 248,82 ευρώ) και την Φιλανδία (με 241,59 ευρώ).

Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρούσε χθες στα 105,5 ευρώ η μεγαβατώρα όταν προ ημερών προσέγγισε τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η δυσκολία στην πρόβλεψη τιμών του επόμενου μήνα που στέλεχος του κλάδου χαρακτηρίζει με «λοταρία», επιβεβαιώθηκε και τον Δεκέμβριο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ονομαστικές τιμές των προτεινόμενων χρεώσεων να κινηθούν χαμηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μιλούν για ζημιές.

Καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, οι εκτιμήσεις όλες δείχνουν ότι οι προβλέψεις θα είναι «τσιμπημένες» προκειμένου να καλύψουν τα ανοδικά ξεσπάσματα της αγοράς και να περιορίσουν τις απώλειες για τον κλάδο των παρόχων.

Την ισορροπία στα τιμολόγια υπόσχεται να φέρει και τον επόμενο μήνα η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία θα κληθεί να εξορθολογήσει τις τιμές κάτω από τα 20 λεπτά την κιλοβατώρα.

Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να συνεισφέρει με ένεση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που πιθανώς θα χρειαστεί να κάνει για τον επόμενο μήνα.

Τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κληθεί να αποφασίσει και για το ύψος της φορολόγησης των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας.

Η ΡΑΕ έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων και έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ τις παραδοχές και την προτεινόμενη μεθοδολογία υπολογισμού τιμών η οποία κατά πληροφορίες διαμορφώνει το ύψος των υπερκερδών περίπου στα 390 εκατ. ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο «καίνε» οι φορτιστές

Η συνήθεια να αφήνουμε τους φορτιστές στις πρίζες, δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε…

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε έναν φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα όταν δεν φορτίζει καμία συσκευή;

Ο λόγος θα σας εκπλήξει δυσάρεστα.

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί και φήμες για σωστή και εσφαλμένη χρήση φορτιστών.

Ωστόσο, μερικά από αυτά βασίζονται στην αλήθεια. Ένα παράδειγμα για όλους είναι αυτό που λέει ότι ο φορτιστής δεν πρέπει να αφήνεται στην πρίζα χωρίς να χρησιμοποιείται.

Το πιο κοινό επιχείρημα είναι ο πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ωστόσο, αυτός δεν απέχει πολύ από τον μοναδικό λόγο, αν και αποδεικνύεται δικαιολογημένος.

Μάθετε ποια είναι τα άλλα επιχειρήματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στη σωστή χρήση των φορτιστών.

Ένας συνδεδεμένος αλλά αχρησιμοποίητος φορτιστής κοστίζει γιατί καίει ρεύμα.

Δεδομένης της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αριθμού των συσκευών που απαιτούν περιστασιακή επαναφόρτιση, αυτός ο λόγος δεν είναι αμελητέος.

Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσους φορτιστές έχετε στο σπίτι – εάν ζείτε σε ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο έφηβα παιδιά, η απογραφή θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό

Φορτιστής κινητού τηλεφώνου – 4x, φορτιστής φορητού υπολογιστή – 4x, φορτιστής ηλεκτρονικού τσιγάρου – 2x, φορτιστής έξυπνου ρολογιού και άλλες συσκευές – 3x. Έτσι θα έχετε συνολικά 13 φορτιστές.

Εάν τα αφήνατε όλα στην πρίζα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα χωρίς καμία συσκευή συνδεδεμένη σε αυτά, η ετήσια κατανάλωσή τους θα ήταν περίπου 185 Wh ετησίως για έναν φορτιστή.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς και άλλων περιστατικών είναι επίσης σημαντικός αν και είναι μικρή η πιθανότητα.

Ίσως το πιο αγαπημένο επιχείρημα είναι ο κίνδυνος πιθανής πυρκαγιάς όταν ο φορτιστής είναι «άδειος».

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν φορτιστές σε πρίζες χαμηλής συχνότητας, επομένως είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν να τους αποσυνδέσουν .

Παρόλο που όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει τώρα να συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς – και είναι αυτοί που είναι επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών, ορισμένοι φορτιστές που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν πληρούν τα σχετικά τεχνικά πρότυπα.

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιτέλους! Η ΡΑΕ ξεκινά να ερευνά τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς

Οι καταναλωτές «ματώνουν» κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος και η ΡΑΕ ξεκινά έρευνα!

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα ελέγξει τις τετραμηνιαίες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος διότι διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πάροχοι που επιμερίζουν τις καταναλώσεις κατά το δοκούν.

Με τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που αφορούν σε καταναλώσεις από τον Αύγουστο και μετά, όταν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και καθιερώθηκαν τα κυμαινόμενα ανά μήνα τιμολόγια, διαπιστώθηκε κι ένα σοβαρό κενό του κώδικα προμήθειας το οποίο κάποιοι πάροχοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν για να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Η καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ γίνεται ανά τετράμηνο και βάσει αυτής οι πάροχοι εκδίδουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των πελατών τους.

Με το προηγούμενο μοντέλο τιμολόγησης τα πράγματα ήταν απλά, αφού οι συμβάσεις με τους καταναλωτές ήταν τουλάχιστον εξάμηνες, οπότε η τιμή της κιλοβατώρας ήταν ενιαία για το τετράμηνο.

Με το νέο μοντέλο, η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα κενό σε σχέση με το πόσες επιπλέον (σε σχέση με τον έναντι) κιλοβατώρες καταναλώθηκαν ανά μήνα στο τετράμηνο.

Υπάρχουν πάροχοι που ακολούθησαν την αυτονόητη και δεοντολογικά αποδεκτή μεθοδολογία του επιμερισμού της κατανάλωσης ισόποσα σε τέσσερις μήνες, παρότι και αυτή είναι προβληματική, αφού ο καταναλωτής μπορεί κάποιον μήνα να μειώσει σημαντικά την κατανάλωσή του είτε γιατί η τιμή είναι υψηλή είτε γιατί προσβλέπει στο μπόνους της πρόσθετης επιδότησης.

Κάποιοι ωστόσο μοίρασαν τις κιλοβατώρες στους μήνες με την υψηλότερη τιμή.

Το ζήτημα της τιμολόγησης βάσει των εκκαθαριστικών λογαριασμών απασχολεί συνολικότερα τη ΡΑΕ, η οποία αναμένεται να ζητήσει από τους παρόχους τεκμηρίωση της μεθοδολογίας που ακολουθούν για την κατάρτιση των εκκαθαριστικών λογαριασμών.

Το φιλόδοξο project της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών ξεκίνησε με έναν πιλοτικό διαγωνισμό το 2014 που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επανεκκίνησε πέρυσι από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται σταδιακά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών έως το 2030.

Η επένδυση φθάνει τα 830 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός, που έχει προσελκύσει επτά κορυφαίους επενδυτές του κλάδου διεθνώς, βρίσκεται από τις 14 Ιουνίου στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών για την προεπιλογή των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Η ΡΑΕ θα ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ επίσημη ενημέρωση για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας
Η ΡΑΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ επίσημη ενημέρωση για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Δεν υπάρχει καθυστέρηση. Είναι πολλά τα ζητήματα που θέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές και πρέπει να διευκρινιστούν πριν περάσουμε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για να αποφύγουμε πιθανές ενστάσεις και προσφυγές», τονίζουν κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα γλυτώσετε εκατοντάδες ευρώ – Δείτε τον τρόπο

Η ΡΑΕ σε συνεργασία με Ενώσεις Καταναλωτών υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να μειώσουν το κόστος ρεύματος (ηλεκτρικής ενέργειας) με μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες, οι οποίες δεν θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής τους.

Αναλυτικά, η ΡΑΕ και οι Ενώσεις Καταναλωτών αναφέρουν παρακάτω απλούς τρόπους για να εξοικονομήσουν οι πολίτες ενέργεια και χρήματα:

  • Ρυθμίζουν θερμοστάτη στους 20 βαθμούς Κελσίου τον θερμοστάτη τον χειμώνα και στους 26 βαθμούς Κελσίου τo καλοκαίρι,
  • Δεν αφήνουν την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή .Ρυθμίζουν την ψύξη στους 7 βαθμούς Κελσίου και την κατάψυξη στους -18 βαθμούς κελσίου.
  • Τοποθετούν το σκεύος σωστά στην εστία. Σβήνουν τον φούρνο 10 λεπτά πριν μαγειρευτεί το φαγητό,
  • Δεν ξεχνούν τον θερμοσίφωνα ανοιχτό,
  • Πλένουν στους 30 βαθμούς Κελσίου με γεμάτο πλυντήριο στο οικονομικό πρόγραμμα.
  • Σβήνουν τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούν
  • Χρησιμοποιούν λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Σβήνουν φώτα όταν φεύγουν από τον χώρο

Ακολουθώντας τις συμβουλές μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 30% ενέργεια και χρήματα.

Μέσω της ειδικής ιστοσελίδας (ElectricityCostCalculator.gr) οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν την ενέργεια (κιλοβατώρες) καθώς και το κόστος χρήσης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών τους. Συγκεκριμένα:

Οι καταναλωτές διαλέγουν τις οικιακές συσκευές που διαθέτουν με ένα κλικ, εισάγουν τον χρόνο χρήσης κάθε συσκευής και επιλέγουν την τιμή κιλοβατώρας που προσφέρει ο Προμηθευτής τους.

Με αυτό τον τρόπο μπορούν να υπολογίσουν ένα ενδεικτικό ημερήσιο και μηνιαίο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Για διευκόλυνση του καταναλωτή, έχουν ήδη προεπιλεγεί τυπικές συσκευές που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό, ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης, διάρκεια χρήσης, καθώς και η μέση τιμής Προμήθειας (μετά την κρατική επιδότηση) του τρέχοντος μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τα τιμολόγια κάθε Προμηθευτή όπως αυτά ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ www.rae.gr/times-kai-xreoseis/

Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας της ΡΑΕ και των Ενώσεων Καταναλωτών είναι η ενημέρωση και στήριξη των καταναλωτών, όπως και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Λογαριασμοί ρεύματος: Έχετε τριφασικό; Ετοιμαστείτε για την απόλυτη ψυχρολουσία

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε και να χρησιμοποιήσουμε τις συσκευές στο σπίτι μας!

Αλλάζει ο τρόπος χρέωσης στο ρεύμα, οδεύουμε σε νέο μοντέλο που η ταυτόχρονη χρήση δυο συσκευών θα ρίχνει την ασφάλεια.

Με νέο τρόπο θα υπολογίζονται οι χρεώσεις στο ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς η ΡΑΕ θέτει σε εφαρμογή τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

Μιλώντας στο OPEN ο ενεργειακός αναλυτής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης τόνισε ότι επί της ουσίας αναγκάζουν τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν μία με δύο συσκευές.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, «αν κάποιος έχει μια κουζίνα τριφασική που την λειτουργεί για μία ώρα και μια κουζίνα μονοφασική που την λειτουργεί επίσης τον ίδιο χρόνο, η κατανάλωση είναι ακριβώς η ίδια, οι ίδιες κιλοβατώρες.

Άρα ποιο είναι το σκεπτικό της τιμολόγησης της κιλοβατώρας με βάση το είδος της παροχής;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα παρασύρουν τον κόσμο να πάνε από τις τριφασικές στις μονοφασικές συνδέσεις ώστε να μην μπορούν να λειτουργούν παραπάνω από 2 συσκευές καθώς θα πέφτει η ασφάλεια, άρα σε αναγκάζουν σε εξοικονόμηση ρεύματος».

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο ότι για να «πάει» κάποιος σε μονοφασική σύνδεση θα πρέπει να ξηλωθούν όλες οι καλωδιώσεις – σωληνώσεις και να γίνουν μονοφασικές, να πετάξει κάποιος όλες τις τριφασικές συσκευές που έχει και να αλλάξει τους πίνακες, πράγμα που σημαίνει μια ολόκληρη επένδυση.

«Η εξέλιξη είναι να αυξάνεις τα φορτία σου και όχι να πηγαίνεις στα μονοφασικά.

Στο τριφασικό έχεις παραπάνω πάγιο και είναι μεγαλύτερη η εγγύηση που δίνεις στον πάροχο.

Αυτή είναι η διαφορά, δεν αλλάζει η κατανάλωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο μάλιστα, τόνισε οτι η ΡΑΕ θα πρέπει να απαντήσει σε ποια λογική στηρίζεται η μετατροπή μιας τριφασικής παροχής σε μονοφασική δηλαδή πως θα υπάρξει στην ουσία εξοικονόμηση ενέργειας αφού είτε χρησιμοποιούμε μια ώρα το μονοφασικό κλιματιστικό είτε μια ώρα το τριφασικό ίδιας ισχύος και απόδοσης, η κατανάλωση δεν αλλάζει.

Όπως προσθέτει κανονικά οι ανάγκες της ζωής είναι τέτοιες που θα πρέπει να γίνει το ακριβώς αντίθετο δηλαδή να πάμε από μονοφασικές σε τριφασικές παροχές λόγω αύξησής της ισχύς για την καθημερινή διαβίωση ενός νοικοκυριού.

Όπως επισημαίνει κλείνοντας, κανένα νοικοκυριό δεν θα προβεί σε αλλαγή της παροχής από τριφασική σε μονοφασική αν δεν συμβουλευτεί κάποιον ηλεκτρολόγο καθώς θα ανάβει σίγουρα περισσότερες από δυο συσκευές ταυτόχρονα γεγονός που θα ρίχνει την ασφάλεια.

Εκτός αν όπως τονίζει το ζητούμενο είναι αυτό, δηλαδή το νοικοκυριό να περιοριστεί στην ταυτόχρονη χρήση το πολύ συσκευών και έτσι της ώρες αιχμής να προβαίνει σε αναγκαστική τελικά μείωση της και εξοικονόμηση ενέργειας.