Λάθη στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις 2024 – Τι λένε οι λογιστές, τι πρέπει να κάνετε

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η μεγάλη διευκόλυνση με την έτοιμη υποβολή θέλει έλεγχο καθώς εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα και παραλείψεις σε αρκετούς κωδικούς. Τι πρέπει να κάνετε, τι λένε οι λογιστές που εντόπισαν τα σοβαρά θέματα. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα βρουν έτοιμη και προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση 2024, καθώς έχουν αρχίσει και εντοπίζονται σημαντικά λάθη και παραλείψεις στο σύστημα, σε συγκεκριμένους κωδικούς.

Για παράδειγμα, ορισμένα από τα λάθη που καταγράφονται μέχρι στιγμής, είναι ότι λείπουν στοιχεία για την κατοικία, ή δεν έχουν ενημερωθεί τόκοι από τις τράπεζες. Επίσης, ενδεχομένως, να μην φαίνονται στο Ε1 αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών «παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες υπέβαλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρείες ακόμη δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματά τους με τα νέα έντυπα φορολογίας, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Πάντως, η νέα αλλαγή που ισχύει φέτος, γλιτώνει στους φορολογούμενους από 30 μέχρι 50 ευρώ για την αμοιβή του λογιστή, καθώς αν είναι σωστά τα στοιχεία, δεν χρειάζεται να απευθυνθούν σε κάποιον.

Λάθη στις φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι πρέπει να κάνετε

Οι περίπου 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ στους κωδικούς του εντύπου Ε1 και όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί».

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, θα πρέπει προχωρήσουν σε τροποποιήσεις η συμπληρώσεις και να υποβάλουν αρχική δήλωση μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 ή τροποποιητική από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Η λίστα με τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Σύμφωνα με τους λογιστές, προς το παρόν εντοπίζονται τα εξής λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις:

 • Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων
 • Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους
 • Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων
 • Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών
 • Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή
 • Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης
 • Λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις
 • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1

Φορολογική δήλωση 2024: Πώς η εκτύπωση σε gov.gr και Taxisnet

Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

 • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
 • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
 • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
 • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
 • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
 • Υποβάλω τη δήλωση.
 • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ισχύει με την παράταση

Παρότι, τις προηγούμενες ημέρες, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως όσο καθυστερεί να ανοίξει η πλατφόρμα των φορο-δηλώσεων τόσο θα παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή τους, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Τα SOS της φορολογικής δήλωσης 2024

Η υποβολή δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μια απλή διαδικασία καθώς πολλά πεδία της δήλωσης είναι ήδη προσυμπληρωμένα και εσείς θα πρέπει:

 • Είτε απλά να ελέγξετε την ορθότητά τους (π.χ. αμοιβές από μισθούς και συντάξεις),
 • Είτε να τα ελέγξετε και στη συνέχεια να τα καταχωρίσετε στη δήλωση (π.χ. τόκοι καταθέσεων).
 • Τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλετε μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. μέσω της εφαρμογής: Δήλωση Φ.Ε.Φ.Π. (Ε1).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του myAADE, διαφορετικά μπορείτε να την υποβάλλετε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Εάν είστε έγγαμοι μπορείτε να υποβάλλετε:

 • κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.
 • χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον το είχατε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Τι αποκάλυψε το Taxisnet για τα εισοδήματα των Ελλήνων

Πάνω από 35 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις για το 2024 έχουν ήδη υποβληθεί στο Taxisnet, με τη διαδικασία υποβολής να δείχνει πως «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς τις πρώτες ώρες που άνοιξε το σύστημα.

Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό το νούμερο που δείχνει ότι είναι μηδενική η εκκαθάριση, δηλαδή ούτε πληρώνει ο φορολογούμενος, αλλά ούτε και έχει επιστροφή φόρου.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το 51,64% όσων έχουν ήδη υποβληθεί είναι μηδενικές, το 26,61% είναι πιστωτικές και το 21,76% είναι χρεωστικές.

Δηλαδή, συνολικά, 7.472 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 6,19 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρεωστικά υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα 828 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε 8 δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%.