Καυσόξυλα: Βαριά πρόστιμα – Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις

Καυσόξυλα: Απαγόρευση εξαγωγής ξυλείας από την Ελλάδα. Οι ημερομηνίες και τα πρόστιμα. Όλες οι λεπτομέρειες για τα καυσόξυλα, στο xristika.gr.

Απαγορεύεται η αποστολή και εξαγωγή προϊόντων υλοτομίας εκτός επικράτειας μέχρι την 1 Μαρτίου 2023.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας τόσο σε χώρες της ΕΕ όσο και τρίτων χωρών, προωθείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υψηλή τιμή διάθεσης των προϊόντων αυτών στην αγορά και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης φαινομένων λαθραίας υλοτόμησης τον ερχόμενο χειμώνα.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

Άρθρο 3

Προσωρινή απαγόρευση αποστολής προϊόντων υλοτομίας σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1. Από την 15η Νοεμβρίου 2022 έως και την 1η Μαρτίου 2023 απαγορεύεται η αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας από την Επικράτεια.

2. Αρμόδιες αρχές για την απαγόρευση της αποστολής των εμπορευμάτων της παρ. 1 είναι οι κατά τόπον αρμόδιες αγορανομικές, αστυνομικές, λιμενικές και τελωνειακές αρχές.

3. Το σύνολο των προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να αποσταλούν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. κατάσχεται. Τα κατασχεμένα παραδίδονται άμεσα στην κατά τόπον αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας, προκειμένου αυτά να διατίθενται για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εξειδικεύονται ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία ελέγχου και συντονισμού των συναρμόδιων αρχών, τη διάθεση των κατασχεμένων προϊόντων υλοτομίας και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

Άρθρο 4

Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υλοτομίας σε τρίτα κράτη

1. Από την 15η Νοεμβρίου 2022 έως και την 1η Μαρτίου 2023 απαγορεύεται η εξαγωγή επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας από την Επικράτεια σε τρίτα κράτη.

2. Αρμόδιες αρχές για την απαγόρευση της εξαγωγής των εμπορευμάτων της παρ. 1 είναι οι τελωνειακές αρχές.

3. Η παραβίαση της απαγόρευσης της παρ. 1 ως προς τις εξαγωγές συνιστά λαθρεμπορία, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α 265), για την οποία επιβάλλονται σωρευτικά:

α) ως διοικητική κύρωση πρόστιμο ύφους διακοσίων (200) ευρώ ανά κυβικό μέτρο προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να εξαχθεί ή αποδεικνύεται ότι έχει εξαχθεί από την Επικράτεια, το οποίο επιβάλλεται με τη διαδικασία του Κεφαλαίου Α’ του Πέμπτου Μέρους του ν. 2960/2001,

β) ποινή φυλάκισης ενός (1) τουλάχιστον έτους.

4. Το διοικητικό πρόστιμο της παρ. 3 αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.

5. Το σύνολο των προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να εξαχθούν κατάσχεται, εφαρμοζομένης της παρ. 2 του άρθρου 158 του ν. 2960/2001. Τα κατασχεμένα παραδίδονται άμεσα στην κατά τόπον αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας ώστε να διατίθενται για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εσωτερικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπορούν να εξειδικεύονται ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία ελέγχου για την εφαρμογή του παρόντος, στη διαδικασία είσπραξης των προστίμων και στη διάθεση των κατασχεμένων προϊόντων υλοτομίας.

Καυσόξυλα: «Γενναίο» επίδομα με έναν όρο

Επίδομα από 100 μέχρι 800 ευρώ για καυσόξυλα, χορηγείται για το 2022 με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, δεν το δικαιούνται όσοι μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα -αλλά και άλλες πόλεις- ακόμα και αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, σημαντική διαφοροποίηση υπάρχει και στις προθεσμίες αγοράς τους.

Ο λόγος για το επίδομα θέρμανσης που χορηγεί τα ίδια ποσά και για καυσόξυλα πέρα από πετρέλαιο θέρμανσης, τηλεθέρμανση, κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε δικαιούχος μπορεί να επιλέξει μόνο ένα καύσιμο θέρμανσης για το οποίο θα επιδοτηθεί.

Καυσόξυλα: Ο ένας βασικός όρος

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων.

Επίσης, κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Καυσόξυλα: Πού κάνετε αίτηση

Κατά την είσοδο το myΘέρμανση ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Η διαδικασία για όσους έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία, ή μένουν σε μονοκατοικία είναι ιδιαίτερα, απλά, τα πράγματα όμως γίνονται πιο σύνθετα στις περιπτώσεις κεντρικής θέρμανσης, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω.

Τα βήματα είναι:

  • Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet
  • Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
  • Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος
  • Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
  • Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Καυσόξυλα: Πότε πληρώνεστε το επίδομα για καυσόξυλα

Το επίδομα θέρμανσης για καυσόξυλα θα πληρωθεί ως εξής:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
  • Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Καυσόξυλα: Το πιο δύσκολο δίμηνο για την Αττική

Λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν αλλάξει τα πράγματα με την τροφοδοσία στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική. Παράλληλα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 20%, ενώ ο χρόνος αναμονής για παραλαβή των παραγγελιών είναι πάνω από ένας μήνας.

Για το αν θα μπορούσαν οι έμποροι να εξυπηρετήσουν την ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση, μίλησε στο κανάλι OPEN ο πρόεδρος εμπόρων στερεών καυσίμων Αττικής.

«Το πρόβλημα έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση. Αν βγείτε εσείς τώρα να πάρετε ξύλα, θα εξυπηρετηθείτε από 10 έως 30 μέρες» είπε ο Γιάννης Σακελλαράκης. «Αναγκαστήκαμε και σταματάμε, βάζουμε λίγο φρένο στις παραγγελίες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ήδη υπάρχουσες».

«Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση, το θέμα είναι το αποθεματικό. Θα υπάρξει πρόβλημα τον Γενάρη-Φλεβάρη με μαθηματική ακρίβεια από το αποθεματικό».

Για τις τιμές, ανέφερε ο ίδιος:

«Όταν υπάρχει φυσιολογική αύξηση 20% επειδή υπάρχουν στα μεταφορικά και οι προμηθευτές, τότε η πηγή θα έχει αύξηση».

Υπάρχει πιθανότητα να ξεμείνει από ξύλα η Αθήνα;

«Το πρόβλημα είναι στη διαθεσιμότητα. Δεν θα υπάρχει ξύλο τον Γενάρη. Έχουν κλείσει οι πηγές, δεν έρχονται τα ξύλα, δεν φτάνουν τα ξύλα στην Αθήνα, δεν τους συμφέρει τους εμπόρους. Έχει κλείσει η Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία. Δεν μπαίνει τίποτα μέσα.»