Χιλιάδες νεκροί από τα τζάκια στην Ελλάδα: Τι λένε οι ειδικοί

Καυσόξυλα: Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και τα νοικοκυριά στη χώρα μας έχουν προμηθευτεί καυσόξυλα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την Πάτρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, αναφορικά με τη χρήση καυσόξυλων στα σπίτια κατά τη χειμερινή περίοδο.

Κι αυτό γιατί τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τα τζάκια ενοχοποιούνται κάθε χρόνο για 450.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και τουλάχιστον 15.000 στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση χειροτερεύει επικίνδυνα.

Εμείς ως Αντικαρκινική Εταιρεία οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στα καυσόξυλα ως επιλογή θέρμανσης για τον χειμώνα και ότι η επιλογή αυτή είναι αναγκαστική για αρκετό κόσμο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, όμως δεν παύει να είναι και μια επιλογή επικίνδυνη για την υγεία.

Βεβαίως και είναι ανθρώπινο δικαίωμα το να μην πεινάς, το να μην διψάς και το να μην κρυώνεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και υποχρέωση όλων μας και το να μην πεθαίνει ο κόσμος.

Οφείλουμε, λοιπόν, ως εκπρόσωποι ενός Οργανισμού με την ιστορία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία που διαθέτει, να τονίσουμε το επικίνδυνο της καύσης των ξύλων».

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, σύμφωνα με το pelop.gr βρέθηκε χθες στην Πάτρα στο πλαίσιο της παράδοσης της δωρεάς δυο σύγχρονων καθισμάτων, με 4 μοτέρ, για χημειοθεραπεία και μετάγγιση αίματος ασθενών για την εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝΠ, που δωρεά έχει γίνει στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία από το ίδρυμα «Ντέπυ Βασιλειάδη» και το «παρών» στην παράδοση έδωσαν και τα μέλη του τοπικού παραρτήματος της ΕΑΕ.

«Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται 450.000 άνθρωποι από την καύση ορυκτών καυσίμων σε σόμπες, τζάκια, κλπ. Ο καπνός από τα ξύλα περιέχει χημικές ουσίες που βλάπτουν τα πνευμόνια και την καρδιά και προκαλούν καρκίνους.

Ολα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τις μελέτες και τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα σωματίδια από την καύση των ξύλων έχουν την ικανότητα να περνούν τον πνεύμονα και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να εισέρχονται παντού».

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει τονίσει επανειλημμένα τα προβλήματα που προκαλεί όχι μόνον στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον, η καύση του ξύλου.

Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε διατυπώσει την άποψη ότι καλό θα ήταν οι πολίτες να καταργήσουν εντελώς τα τζάκια στα σπίτια τους και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οπως μας ενημέρωσε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ετοιμάζεται να εκδώσει τις επόμενες μέρες σχετική ανακοίνωση, στην οποία θα επισημαίνει αναλυτικά τους κινδύνους για την υγεία από την καύση ξύλων στα σπίτια.

«Εκείνο που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, αλλά δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία μας, είναι ότι όντως ο κόσμος έχει προβλήματα θέρμανσης, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το καθήκον μας να προειδοποιούμε για τις συνέπειες που υπάρχουν στην υγεία», παρατήρησε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε Πολιτεία για να λύνουμε τα θέματα, ούτε είμαστε η πλειοψηφία του πληθυσμού για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην Πάτρα, η οποία έχει και εισαγόμενη ατμοσφαιρική μόλυνση, καθώς τα λιμάνια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από τα φουγάρα των πλοίων, που οι εκπομπές τους είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και καρκινογόνες, και κανείς δεν μιλάει γι΄ αυτό».

Καυσόξυλα: Δείτε πόσο κοστίζουν

Φαίνεται πως θα… ξεπαγιάσουμε τον φετινό χειμώνα καθώς ακόμη και η τιμή των καυσόξυλων έφτασε στα ύψη λόγω της ακρίβειας!

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα καυσόξυλα αφού χιλιάδες καταναλωτές σπεύδουν από τώρα να τα προμηθευθούν για να περάσουν τον χειμώνα με συνέπεια η τιμή τους να εκτοξευτεί και να παρατηρούνται ελλείψεις ακόμη και τώρα, τον Σεπτέμβριο.

«Σαράντα χρόνια είμαι στον κλάδο από παιδί δεν το έχω ξανά ζήσει αυτό το πράγμα. Θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με την παραγωγή, με το κλείσιμο των «πηγών» και με τις αυξήσεις των τιμών», δηλώνει μεταξύ άλλων στα Dnews ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, κ. Ιωάννης Σακελλαράκης.

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τα νοικοκυριά η ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα ο κόσμος απ όλες τις μορφές ενέργειας να έχει στραφεί στη φθηνή ύλη που λέγεται καυσόξυλο.

Αυτό όμως δημιουργεί δυο σοβαρά προβλήματα.

Πρώτον είναι ότι δεν θα υπάρχει επάρκεια ούτε για τα Χριστούγεννα και δεύτερον δημιουργείται πρόβλημα εξυπηρέτησης.

«Αν μου πει κάποιος τώρα ότι θέλει να παραγγείλει ξύλα θα του πω μετά από 20 ημέρες και αν», τονίζει στα Dnews ο κ. Σακελλαράκης.

«Όταν όλοι πέφτουν πάνω σε μια ύλη δημιουργείται πρόβλημα στην παραγωγή, στο διαθεσιμότητα και στις τιμές. Τέτοια εποχή η δουλειά ξεκινούσε μετά τις διακοπές και το Σεπτέμβρη. Η σεζόν αρχίζει τον Οκτώβρη. Φέτος άρχισε από τέλη Ιουλίου. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διότι έχουν κλείσει οι πηγές που παίρναμε ξύλα. Όπως η Ελλάδα φυσικά, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία. Αυτά τα σύνορα κόπηκαν. Σύμφωνα με νόμο τους δεν βγαίνουν έξω ούτε τα πελετ ούτε τα καυσόξυλα. Από τον ελλαδικό χώρο έχει κλείσει η μισή στρόφιγγα καθώς με την αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κρατάνε τα ξύλα τους στην επαρχία με αποτελέσματα η Αττική να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα», δηλώνει ο ίδιος.

Όσον αφορά τις τιμές υπάρχει αύξηση της τάξεως του 20-30%.

Οι «χυδην» μορφή ξεκινούν από 120 έως 130 ευρώ και 140 έως 150 ευρώ η «στοιβαχτη» μορφή (το κυβικό είναι σε αυτές τις δυο μορφές).

«Είχαμε πάνω από 30-40% αυξήσεις οπότε ανεβήκαμε και εμείς στο 20-30%», από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τι θα γίνει στο μέλλον», τονίζει ο πρόεδρο του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαράκη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχει ο κόσμος, τα ξύλα να είναι ξερά και στεγνά μέσα σε υπόστεγο. «Πρέπει να κάνει μια έρευνα αγορά και να δίνει έμφαση στην ποιότητα».

«Οι πολίτες δεν πρέπει να επιλέγουν μόνο σε ένα προϊόν πόσο μάλλον στα καυσόξυλα», αναφέρει ο πρόεδρος και συνεχίζει «δεν μπορούμε ούτε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και το βασικότερο δεν υπάρχουν αποθέματα, οπότε ο κόσμος θα πρέπει να αγοράζει λίγο πετρέλαιο ή φυσικά αέριο και λίγα ξύλα, όχι ένα προϊόν», καταλήγει.