Τέλος τα καυσόξυλα – Ανακοινώνουν Χριστούγεννα χωρίς τζάκι

Καυσόξυλα: Σήμα κινδύνου για όσους έχουν τζάκι ότι τα καυσόξυλα θα τελειώσουν πριν το δύσκολο δίμηνο του χειμώνα. Δύσκολες γιορτές, τουλάχιστον για τις ορεινές περιοχές.

Από το καλοκαίρι που αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όσοι έχουν τζάκι στα αστικά κέντρα, ήταν βέβαιοι ότι θα είχαν εναλλακτική στο ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο: Τα καυσόξυλα.

Όμως, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα έχουν αρχίσει να διαψεύδονται, γιατί οι έμποροι κρούουν σήμα κινδύνου ότι δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα. Ήδη, οι παραγγελίες καθυστερούν λόγω έλλειψης αποθέματος, ενώ η ζήτηση ανεβαίνει ραγδαία.

Στις μεγάλες πόλεις δε, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεμείνουν από καύσοξυλα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Τελευταία όμως έχει ανοίξει η συζήτηση για το ότι τελικά αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα, μέσα στον Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι όσοι στράφηκαν αποκλειστικά στο τζάκι, αν δεν έχουν φροντίσει για απόθεμα, θα τα βρουν σκούρα.

Καυσόξυλα: Το πιο δύσκολο δίμηνο για την Αττική

Λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν αλλάξει τα πράγματα με την τροφοδοσία στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική. Παράλληλα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 20%, ενώ ο χρόνος αναμονής για παραλαβή των παραγγελιών είναι πάνω από ένας μήνας.

Για το αν θα μπορούσαν οι έμποροι να εξυπηρετήσουν την ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση, μίλησε στο κανάλι OPEN ο πρόεδρος εμπόρων στερεών καυσίμων Αττικής.

«Το πρόβλημα έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση. Αν βγείτε εσείς τώρα να πάρετε ξύλα, θα εξυπηρετηθείτε από 10 έως 30 μέρες» είπε ο Γιάννης Σακελλαράκης. «Αναγκαστήκαμε και σταματάμε, βάζουμε λίγο φρένο στις παραγγελίες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ήδη υπάρχουσες».

«Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση, το θέμα είναι το αποθεματικό. Θα υπάρξει πρόβλημα τον Γενάρη-Φλεβάρη με μαθηματική ακρίβεια από το αποθεματικό».

Για τις τιμές, ανέφερε ο ίδιος:

«Όταν υπάρχει φυσιολογική αύξηση 20% επειδή υπάρχουν στα μεταφορικά και οι προμηθευτές, τότε η πηγή θα έχει αύξηση».

Υπάρχει πιθανότητα να ξεμείνει από ξύλα η Αθήνα;

«Το πρόβλημα είναι στη διαθεσιμότητα. Δεν θα υπάρχει ξύλο τον Γενάρη. Έχουν κλείσει οι πηγές, δεν έρχονται τα ξύλα, δεν φτάνουν τα ξύλα στην Αθήνα, δεν τους συμφέρει τους εμπόρους. Έχει κλείσει η Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία. Δεν μπαίνει τίποτα μέσα.»

Καυσόξυλα: Φόβος για έλλειψη τα Χριστούγεννα

Μάλιστα, σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Ιωάννης Σακελλαράκης, πρόεδρος Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται καθόλου, να μην υπάρχει διαθεσιμότητα ακόμα και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Καυσόξυλα: Ο σιωπηλός κίνδυνος για θανάτους

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν στροφή στα καυσόξυλα, επιλογή που ωστόσο κρίνεται αρκετά επικίνδυνη σύμφωνα με ειδικούς.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της τη χρήσης καυσόξυλων στα σπίτια κατά τη χειμερινή περίοδο.

Κι αυτό γιατί τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τα τζάκια ενοχοποιούνται κάθε χρόνο για 450.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και τουλάχιστον 15.000 στην Ελλάδα. «Η κατάσταση χειροτερεύει επικίνδυνα. Εμείς ως Αντικαρκινική Εταιρεία οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί», αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος στο pelop.gr και προσθέτει:

«Γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στα καυσόξυλα ως επιλογή θέρμανσης για τον χειμώνα και ότι η επιλογή αυτή είναι αναγκαστική για αρκετό κόσμο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, όμως δεν παύει να είναι και μια επιλογή επικίνδυνη για την υγεία. Βεβαίως και είναι ανθρώπινο δικαίωμα το να μην πεινάς, το να μην διψάς και το να μην κρυώνεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και υποχρέωση όλων μας και το να μην πεθαίνει ο κόσμος. Οφείλουμε, λοιπόν, ως εκπρόσωποι ενός Οργανισμού με την ιστορία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία που διαθέτει, να τονίσουμε το επικίνδυνο της καύσης των ξύλων».

Τι περιέχει ο καπνός από τα ξύλα

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, ο κ. Φιλόπουλος βρέθηκε χθες, Δευτέρα (10/10) στην Πάτρα στο πλαίσιο της παράδοσης της δωρεάς δυο σύγχρονων καθισμάτων, με 4 μοτέρ, για χημειοθεραπεία και μετάγγιση αίματος ασθενών για την εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝΠ, που δωρεά έχει γίνει στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία από το ίδρυμα «Ντέπυ Βασιλειάδη» και το «παρών» στην παράδοση έδωσαν και τα μέλη του τοπικού παραρτήματος της ΕΑΕ.

«Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται 450.000 άνθρωποι από την καύση ορυκτών καυσίμων σε σόμπες, τζάκια, κλπ. Ο καπνός από τα ξύλα περιέχει χημικές ουσίες που βλάπτουν τα πνευμόνια και την καρδιά και προκαλούν καρκίνους. Όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τις μελέτες και τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα σωματίδια από την καύση των ξύλων έχουν την ικανότητα να περνούν τον πνεύμονα και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να εισέρχονται παντού».

Πού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα τζάκια

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει τονίσει επανειλημμένα τα προβλήματα που προκαλεί όχι μόνον στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον, η καύση του ξύλου. Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε διατυπώσει την άποψη ότι καλό θα ήταν οι πολίτες να καταργήσουν εντελώς τα τζάκια στα σπίτια τους και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ετοιμάζεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, στην οποία θα επισημαίνει αναλυτικά τους κινδύνους για την υγεία από την καύση ξύλων στα σπίτια.

«Εκείνο που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, αλλά δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία μας, είναι ότι όντως ο κόσμος έχει προβλήματα θέρμανσης, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το καθήκον μας να προειδοποιούμε για τις συνέπειες που υπάρχουν στην υγεία», παρατήρησε ο κ. Φιλόπουλος και πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε Πολιτεία για να λύνουμε τα θέματα, ούτε είμαστε η πλειοψηφία του πληθυσμού για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην Πάτρα, η οποία έχει και εισαγόμενη ατμοσφαιρική μόλυνση, καθώς τα λιμάνια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από τα φουγάρα των πλοίων, που οι εκπομπές τους είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και καρκινογόνες, και κανείς δεν μιλάει γι΄ αυτό».