«Γενναίο» επίδομα για καυσόξυλα με έναν όρο: Πόσα χρήματα είναι  

Καυσόξυλα: Πόσα λεφτά θα πάρετε για το 2022 και με ποιες προϋποθέσεις. Άρχισαν οι αιτήσεις, οι δικαιούχοι και η διαδικασία αναλυτικά.

Επίδομα από 100 μέχρι 800 ευρώ για καυσόξυλα, χορηγείται για το 2022 με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, δεν το δικαιούνται όσοι μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα -αλλά και άλλες πόλεις- ακόμα και αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, σημαντική διαφοροποίηση υπάρχει και στις προθεσμίες αγοράς τους.

Ο λόγος για το επίδομα θέρμανσης που χορηγεί τα ίδια ποσά και για καυσόξυλα πέρα από πετρέλαιο θέρμανσης, τηλεθέρμανση, κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε δικαιούχος μπορεί να επιλέξει μόνο ένα καύσιμο θέρμανσης για το οποίο θα επιδοτηθεί.

Επίδομα για καυσόξυλα: Ο ένας βασικός όρος

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων.

Επίσης, κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Επίδομα για καυσόξυλα: Πού κάνετε αίτηση

Κατά την είσοδο το myΘέρμανση ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Η διαδικασία για όσους έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία, ή μένουν σε μονοκατοικία είναι ιδιαίτερα, απλά, τα πράγματα όμως γίνονται πιο σύνθετα στις περιπτώσεις κεντρικής θέρμανσης, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω.

Τα βήματα είναι:

 • Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet
 • Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
 • Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος
 • Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
 • Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Πότε πληρώνεστε το επίδομα για καυσόξυλα

Το επίδομα θέρμανσης για καυσόξυλα θα πληρωθεί ως εξής:

 • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
 • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
 • Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Καυσόξυλα: Το πιο δύσκολο δίμηνο για την Αττική

Λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν αλλάξει τα πράγματα με την τροφοδοσία στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική. Παράλληλα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 20%, ενώ ο χρόνος αναμονής για παραλαβή των παραγγελιών είναι πάνω από ένας μήνας.

Για το αν θα μπορούσαν οι έμποροι να εξυπηρετήσουν την ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση, μίλησε στο κανάλι OPEN ο πρόεδρος εμπόρων στερεών καυσίμων Αττικής.

«Το πρόβλημα έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση. Αν βγείτε εσείς τώρα να πάρετε ξύλα, θα εξυπηρετηθείτε από 10 έως 30 μέρες» είπε ο Γιάννης Σακελλαράκης. «Αναγκαστήκαμε και σταματάμε, βάζουμε λίγο φρένο στις παραγγελίες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ήδη υπάρχουσες».

«Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση, το θέμα είναι το αποθεματικό. Θα υπάρξει πρόβλημα τον Γενάρη-Φλεβάρη με μαθηματική ακρίβεια από το αποθεματικό».

Για τις τιμές, ανέφερε ο ίδιος:

«Όταν υπάρχει φυσιολογική αύξηση 20% επειδή υπάρχουν στα μεταφορικά και οι προμηθευτές, τότε η πηγή θα έχει αύξηση».

Υπάρχει πιθανότητα να ξεμείνει από ξύλα η Αθήνα;

«Το πρόβλημα είναι στη διαθεσιμότητα. Δεν θα υπάρχει ξύλο τον Γενάρη. Έχουν κλείσει οι πηγές, δεν έρχονται τα ξύλα, δεν φτάνουν τα ξύλα στην Αθήνα, δεν τους συμφέρει τους εμπόρους. Έχει κλείσει η Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία. Δεν μπαίνει τίποτα μέσα.»

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι για το 2022

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:

 • 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
 • 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ΚΦΕ (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του  ΚΦΕ ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013.

Περιουσιακά κριτήρια:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.