Καιρός: Το φαινόμενο που φέρνει ανατροπή – Πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά

Καιρός: Αγωνία για τον καιρό της Πρωτοχρονιάς καθώς ένα φαινόμενο φέρνει τα πάνω… κάτω!

Καλές καιρικές συνθήκες επικρατούν σήμερα στη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις, με τις θερμοκρασίες να είναι σχετικά υψηλές για την εποχή.

Περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ενώ παγετός κατά τόπους υπάρχει στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ήπιος τις επόμενες ημέρες με τις θερμοκρασίες να είναι υψηλές και ο καιρός του ανεστραμμένου «Π» θα επικρατεί παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, που σημαίνει λίγες βροχές προς τα δυτικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγίωτη Γιαννόπουλο, από το Σάββατο το απόγευμα αναμένεται μια πρώτη αλλαγή του καιρού, με βροχές στο νότιο Αιγαίο.

Και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένα βαρομετρικό χαμηλό θα δώσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και τα νότια της χώρας (δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), με νοτιάδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Κυριακή 31 Δεκεμβρίου ο καιρός θα είναι γενικά νεφελώδης.

Οι νεφώσεις θα είναι πιο αραιές στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και πιο πυκνές στα νότια και το ανατολικό Αιγαίο, όπου παροδικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 μποφόρ και βορειοανατολικοί πρόσκαιρα μέχρι 5 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

Την Πρωτοχρονιά, Δευτέρα 1 Ιανουαρίου στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα θα υπάρξουν αρχικά λίγες νεφώσεις που σταδιακά από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα πυκνώσουν και από το βράδυ θα σημειωθούν βροχές στην Ήπειρο.

Στη Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές που σταδιακά θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις 3 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε νοτιοδυτικούς 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από τα κανονικά.

Καιρός: Ακραίο αυτό που είχαμε 28 μέρες στην Αθήνα

Η ανακοίνωση του meteo για τον καιρό του Νοεμβρίου και τα ρεκόρ που σημειώθηκαν τρομάζουν τους μετεωρολόγους για τον καιρό του Δεκεμβρίου.

Σε ανάρτησή του meteo δίνει μία περιγραφή όσα ζήσαμε τον Νοέμβριο σε μετεωρολογικό επίπεδο, ο οποίος ίσως δείξει τον δρόμο για τον καιρό που θα κάνει τον Δεκέμβριο.

Στην πρώτη του διαπίστωση, αναφέρεται πως τον φετινό Νοέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού Νοεμβρίου ήταν οι πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και εκτός από τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, ήταν ο πιο θερμός Νοέμβριος από το 2010.

Σε δύο περιοχές της Ελλάδας, τη Θεσσαλία, τα Νησιά του Αιγαίου, και την Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 2,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Στερεά Ελλάδα (+2,1 °C).

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Νοέμβριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που καταγράφηκε για τον μήνα Νοέμβριο στο Σίσι Λασιθίου της Κρήτης.

Απίστευτο και όμως αληθινό, η θερμοκρασία έφτασε στις 4 Νοεμβρίου 2023 τους 35,1 °C.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Νοεμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τη Στερεά Ελλάδα ο 2ος πιο θερμός.

Αναφορικά με την Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,2 °C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,3 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στην Πάρο, στην Τήνο, και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν ο Βόλος και η Σκόπελος με 27 ημέρες. Η μεγαλύτερη απόκλιση μέσης μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας σημειώθηκε στη Λήμνο με +3,7 °C.

Καιρός: Τι δείχνουν τα Μερομήνια

Δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τα Μερομήνια.

Οι προβλέψεις των ειδικών για τα Μερομήνια 2023-2024 δημοσιεύτηκαν και όπως όλα δείχνουν «έρχονται» δύσκολοι μήνες με τσουχτερό κρύο που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε την καλοκαιρία του Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί ήδη έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Ιανουάριος 2024

Το πολικό ψύχος θα χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνεια. Οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα αυξομειώνονται ενώ στο τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθει το ψύχος.

Φεβρουάριος 2024

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μάρτιος 2024

Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλιος 2024

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.