Καιρός: Οριστικό! Πώς θα κάνουμε Δεκαπενταύγουστο – Πού θα βρέξει

Καιρός: Πώς θα κυλήσει ο καιρός και τι μας περιμένει το Δεκαπενταύγουστο;

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το μεσημέρι στο ανατολικό Αιγαίου τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια και τη νησιωτική χώρα τους 30 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες από το πρωί στη Χαλκιδική και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές, με ασθενείς βροχές και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά της δυτικής Πελοποννήσου.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις από το πρωί στην ανατολική Θεσσαλία και στις Σποράδες και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν ασθενείς βροχές και στα ορεινά πιθανόν πρόσκαιροι όμβροι.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή τοπικούς όμβρους και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και πρόσκαιρα το μεσημέρι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τον Δεκαπενταύγουστο

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά.

Καιρός: «Κλείδωσε» η πρόγνωση Αρναούτογλου – Πώς θα κάνουμε Δεκαπεντάγουστο

Με καλό καιρό αλλά και μποφόρ θα πάμε μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου στην πρόγνωση για το επόμενο 10ήμερο, έδειξε τον καιρό έως και τις 15 Αυγούστου.

Μετά το τριπλό κύμα καύσωνα που χτύπησε την Ελλάδα, ήρθαν οι καταιγίδες στα δυτικά της χώρας και τώρα φαίνεται πως θα περάσουμε εβδομάδες με πολλά Μποφόρ στο Αιγαίο.

Ο παρουσιαστής του καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στο Facebook δημοσίευσε ένα μετεώγραμμα για τις θερμοκρασίες και τα Μποφόρ του επόμενου 10ημέρου.

Συγκεκριμένα, από αύριο (8/8) έως και το Σάββατο (12/8) η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο τους 33 με 34 βαθμούς, με τους ανέμους στο Αιγαίο να φτάνουν τοπικά και τα 8 Μποφόρ.

Από την Κυριακή (13/8) αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο να φτάνει κατά μέσο όρο τους 36 βαθμούς στις 15 Αυγούστου, όπως και την επόμενη ημέρα.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα διατηρηθούν.

Σημειώνεται πως η θερμοκρασία θα είναι 1 έως και 2 βαθμούς υψηλότερη στους κάμπους, ενώ σε ορεινές περιοχές και παραθαλάσσια τμήματα, το θερμόμετρο μπορεί να δείξει από 3 έως και 8 βαθμούς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των θερμοκρασιών.

Καιρός: Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Στη διάρκεια της δεκαετίας 1980-1989 στο λεκανοπέδιο της Αττικής καταγράφηκαν 125 μέρες με θερμοκρασίες από 37 βαθμούς Κελσίου και πάνω και ιδιαίτερα το 1987 και 1988 που ήταν 12 συνεχείς ημέρες.

Στη δεκαετία του 2000-2009 οι συνολικές μέρες ήταν 158, ενώ στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2019 έφτασαν τις 221 μέρες.

Ιδιαίτερα κατά την παραπάνω δεκαετία παρατηρήθηκε ότι η θερμότερη χρονιά ήταν το 2012 καθώς συνολικά σε 44 μέρες σημειώθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. Το 2014 ήταν 30 μέρες. Το 2016 καταγράφηκαν 28 μέρες, ενώ το 2017, 27 μέρες.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση των ημερών. Αναφορικά με το διάστημα 2020-2022, διαπιστώνουμε ότι το 2021 είχαμε 28 μέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, γεγονός που συνδέεται και με τις πυρκαγιές, ενώ το 2022 οι μέρες που οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου ήταν 19» σημείωσε.

«Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, φαίνεται ότι δεν θα είναι το πιο θερμό καλοκαίρι που έχουμε περάσει. Δεν νομίζω ότι μπορεί να επαναληφθεί και το φετινό καλοκαίρι να έχουμε 30 και 40 μέρες τέτοιες θερμοκρασίες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ανησυχία», πρόσθεσε.

«Πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και μετά άμεση επέμβαση. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα γιατί σε σύγκριση με άλλα χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και η τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουν αυξηθεί και οι εθελοντές. Χρειάζεται ετοιμότητα απ’ όλους. Αν άμεσα επέμβουν το συντομότερο δυνατόν τότε τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Είναι ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί κι άλλο πράσινο στη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Καντερές.

«Χρειάζεται και η εμπειρία και η προσπάθεια γιατί ο καιρός δίνει πάντοτε το σήμα, αρκεί να ξέρει κάποιος να το ερμηνεύσει και άμεσα να επέμβει η Πολιτεία, διότι και φέτος διατίθενται πολλά χρήματα από την Πολιτική Προστασία, στο τέλος όμως της περιόδου θα φανεί ο συντελεστής απόδοσης. Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι η πρόληψη», τονίζει.

Αναφορικά με την ξηρασία που έπληξε το προηγούμενο διάστημα τη Δυτική Ευρώπη, ο κ. Καντερές σημείωσε ότι, τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων στην Ελλάδα, εγείρουν ανησυχία σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές της φετινής θερινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «τα φαινόμενα της ξηρασίας υπάρχουν κι έχουν επιπτώσεις σε πολλές καλλιέργειες, όπως στην καλλιέργεια της ελιάς. Φέτος ήταν ένας ήπιος χειμώνας. Οι μέρες βροχής ήταν πολύ κάτω από τις κανονικές τιμές. Οι βροχές που παρατηρήθηκαν αν εξαιρέσουμε τη Δυτική Ελλάδα και τμήματα της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, στις άλλες περιοχές τα ύψη ήταν χαμηλότερα».

Συμπλήρωσε, δε, πως «ευτυχώς που ο Μάιος ήρθε κάπως να αναπληρώσει γι’ αυτές τις ελλείψεις των προηγούμενων μηνών, μη εξαιρουμένων και του Φεβρουαρίου. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος φέτος ήταν αρκετά ήπιοι, δεν είχαμε πολλές βροχές και αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να ανησυχούμε αρκετά περισσότερο σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές για τη φετινή θερινή περίοδο».

Καιρός: Καλοκαίρι…. κόλαση! Έρχονται 50άρια στην Ελλάδα – Επιβεβαιώνουν οι μετεωρολόγοι!

Οι προβλέψεις για καλοκαίρι… κόλαση επιβεβαιώνονται και τα θερμόμετρα στην Ελλάδα θα «σπάσουν» ρεκόρ!

Για την πιθανότητα επιστροφής του ιστορικού -σε διάρκεια- καύσωνα του 2021 το φετινό καλοκαίρι μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, την ώρα που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ευδιάκριτες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λαγουβάρδος επισήμανε ότι, παρά τις απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται ήδη από την Άνοιξη σε μέρη όπως η Ισπανία, η Ελλάδα βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση.

«Ακόμα και το καλοκαίρι του 2022 στην τελευταία ανακοίνωση που έγινε από την υπηρεσία Κοπέρνικος και κατέδειξε ότι ήταν το θερμότερο όλων των εποχών στην Ευρώπη, ευτυχώς στη χώρα μας τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ήταν η μοναδική γωνιά της Ευρώπης που είχε πιο ήπιες θερμοκρασίες», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλοκαίρι του 2022 μας «έσωσε» το μελτέμι και οι κακοκαιρίες του Αυγούστου, αλλά αυτό είναι τυχαίο.

«Το 2021 θυμόμαστε όλοι ότι είχαμε ζήσει εμείς αυτόν τον εφιάλτη με τις πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις τεράστιες δασικές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι θα έχουμε ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο το θερμόμετρο στην Ελλάδα να δείξει 50 βαθμούς το καλοκαίρι, ο κ. Λαγουβάρδος είπε:

«Το 2021 είδαμε θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς, στις επόμενες δεκαετίες θα συνεχιστεί αυτή η πορεία. Πιθανόν να το δούμε. Δεν σημαίνει ότι θα δούμε κάτι τέτοιο άμεσα και ούτε χρειάζεται να δημιουργηθεί πανικός. Ό,τι βλέπουμε για το φετινό καλοκαίρι ελπίζουμε να είναι σχετικά ήπιο, να μην είναι σαν το 2021 τουλάχιστον, αλλά η εικόνα του καλοκαιριού του 2021 είναι η εικόνα του μέλλοντος».

Συνεχίζοντας, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την Πολιτεία να λάβει μέτρα πριν βρεθεί μπροστά από τεράστια προβλήματα.

«Δυστυχώς αν δεν πάρουμε μέτρα, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη των επιστημόνων -και την ενστερνίζομαι και εγώ προσωπικά- είναι οι καύσωνες. Οι καύσωνες είναι ένας ύπουλος κίνδυνος, που σκοτώνει πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν έχει την ένταση και τη φασαρία που κάνει μια καταιγίδα ή μια θύελλα. Όμως είναι ένα έντονο καιρικό γεγονός, ένα ακραίο καιρικό γεγονός το οποίο μπορεί να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και να φέρει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή», σημείωσε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας, έχουμε δει μια αύξηση θερμοκρασίας, πάνω από έναν βαθμό όσον αφορά τις μέγιστες και ενάμιση σε ορισμένες περιοχές, από το 1991 – 2020.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι -παρόλο που το ύψος βροχής, συνολικά στο έτος δεν αλλάζει πολύ- αυτό που αλλάζει είναι ότι λιγοστεύουν οι μέρες με βροχή, αλλά μεγαλώνουν οι διάρκειες ενδιάμεσα που έχουμε ξηρασία και όταν βρέχει, βρέχει πιο ισχυρά και αυτό είναι προβληματικό και για τους ανθρώπους και την πολιτική προστασία προφανώς, αλλά και για την ίδια τη γη».