Καιρός: Έκτακτη προειδοποίηση Μαρουσάκη για νέα κακοκαιρία – «Θα είναι δύσκολο το επόμενο 48ώρο»

Καιρός: Ο καιρός συνεχίζει τα τερτίπια του καθώς θα παρουσιάσει νέα αστάθεια.

Με την αστάθεια να περιορίζεται αρκετά προς τα βόρεια τμήματα ξεκινάει η νέα εβδομάδα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ωστόσο, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται στα μέσα της εβδομάδας με βροχές και καταιγίδες.

Σε ότι αφορά τη σημερινή μέρα (24.4), βροχές και καταιγίδες θα έχουν σήμερα οι περιοχές πάνω από την Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Θράκη.

Στις εσωτερικές περιοχές της χώρας θα έχουμε ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίας.

Καιρός: Η εβδομάδα αρχίζει με άνοδο της θερμοκρασίας

Στην Αττική θα επικρατήσει η ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία ίσως φτάσει ακόμα και τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη, η μέρα ξεκινά με ήπιες καιρικές συνθήκες, όμως από το μεσημέρι και μετά οι συννεφιές θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, ένα κύμα κακοκαιρίας πλησιάζει τη χώρα μας από την Τετάρτη. και θα μας απασχολήσει για ένα 48ωρο.

Το κύμα αυτό έρχεται από την κεντρική Ευρώπη θα φέρει βροχές και καταιγίδες και ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικοί.

Έτσι λοιπόν, Τετάρτη και Πέμπτη θα έχουμε έντονη καιρική αστάθεια, ενώ από Παρασκευή, ο καιρός και πάλι βελτιώνεται.

Καιρός: Τι λένε τα Μερομήνια για την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά που εφέτος πέφτει Δευτέρα οπότε είναι τριήμερο είναι ο επόμενος στόχος των εκδρομέων και η ανησυχία για τον καιρό πάντα είναι επίκαιρη.

Για σοβαρή επιστημονική πρόγνωση είναι νωρίς οπότε ας δούμε τι λένε τα Ημερομήνια για την Πρωτομαγιά.

Πρωτομαγιά θα κάνουμε με λαμπερό ήλιο και θερμοκρασία έως 24°C.

Γενικά, την πρώτη εβδομάδα (και τα μισά της δεύτερης), ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες (ίσως) κατά τόπους βροχές.

Ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές και έντονες μπόρες – καταιγίδες (κεραυνούς κλπ) κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

Στα τέλη του Μαΐου δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές του καιρού.

Τις περισσότερες μέρες θα έχει ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός με ανέμους έως 4 Bf.

Καιρός: Τι λένε τα Μερομήνια μέχρι τον Ιούλιο

Μερομήνια Μάιος 2023:

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη, ο Μάιος συνεχίζει στα μετεωρολογικά βήματα του Απρίλη, τουλάχιστο τις πρώτες μέρες.

Στη βδομάδα πάνω, κάνει να αγριέψει, ρίχνει λίγο τις θερμοκρασίες κι αναστατώνει τις θάλασσες, αλλά γρήγορα εκτονώνει την αγριάδα του, με μια ήπια βροχόπτωση.

Από κει και πέρα αρχίζει και συνεχίζεται η μαγιάτικη πεπατημένη, με όλες τις γνωστές εικόνες παρούσες.

Στα μισά της διαδρομής όμως αλλάζει τακτική, μουχρώνει, αγριεύει, μουσκεύει τη γη και η εικόνα αυτή συνεχίζεται ως τη συμπλήρωση και της τρίτης εβδομάδας.

Από κει και πέρα ξαναμπαίνει στους γνώριμους ρυθμούς του, με χαλαρό, ζεστό κι ευχάριστο βοριαδάκι.

Λίγο πριν αποχαιρετισμό όμως, ρίχνει κι άλλο τις εντάσεις, ενεργοποιεί λίγο, προς πάνω, τα θερμόμετρα και στα πλαίσια των φυσιολογικότατων, για την εποχή, συνθηκών, παραλαμβάνει τη σκυτάλη ο Θεριστής.

Μερομήνια Ιούνιος 2023:

Με χαρά κι αισιοδοξία μας καλημερίζει ο Ιούνιος. Προαγγέλλει την έλευση του καλοκαιριού και δημιουργεί ατμόσφαιρα θερινής ελπίδας. Μια μικρή συνοφρύωση του ουράνιου θόλου, δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς διαλύεται γρήγορα και ουδέν πρόβλημα δημιουργεί .

Έτσι κυλούν οι μέρες χωρίς μετεωρολογικές αγωνίες και μακάρι στον ίδιο δρόμο να κινούνται και τα υπόλοιπα θέματά μας.

Κατά τη μέση του περίπου ενσκήπτει ένα πρώιμο, πλην σύντομο καυσωνάκι, σαν προειδοποίηση για τους μήνες που έρχονται, για να το διαδεχτεί το πρώτο μελτέμι της χρονιάς, με ζεστά μεσημέρια και δροσερά βραδάκια. Η κατάσταση αυτή δε λέει να μεταβληθεί ως την ύστατη ώρα.

Μερομήνια Ιούλιος 2023:

Μας καλημερίζει σαν να μην άλλαξε τίποτα ο Ιούλιος. Καθώς περνούν οι μέρες, ωστόσο, δυναμώνουν οι ΒΑ άνεμοι, οι θάλασσες γεμίζουν λευκά «προβατάκια» και τα θαλασσινά ταξίδια συνοδεύονται από μικρές ταλαιπωρίες.

Με λίγα λόγια, τα καθιερωμένα ετήσια μελτέμια δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους. Η παρουσία των μελτεμιών δεν παραμένει ως το τέλος του μήνα, αφού λίγο πριν την εικοσάδα, τη διαδέχεται ένας υποφερτός καύσωνας, με διάρκεια μιας περίπου εβδομάδας.

Ο μήνας και το «ημερομηνιακό» έτος μας αποχαιρετούν με ήπια καλοκαιρινά χαρακτηριστικά.

Καιρός: Τι είναι τα Μερομήνια

Τα «μερομήνια» είναι μια αρχαία μέθοδος πρόβλεψης του καιρού όλου του έτους. 

Συγκεκριμένα ο Αύγουστος θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα και έτσι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου μήνα του χρόνου «αποκάλυπταν» τον καιρό που θα ακολουθήσει όλο το υπόλοιπο έτος, με κάθε μία από αυτές τις πρώτες αυγουστιάτικές ημέρες να αντιστοιχούν σε ένα μήνα .

Δηλαδή η πρώτη ημέρα δείχνει τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη του Σεπτεμβρίου κλπ.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στην ύπαιθρο μελέτησαν και παρατήρησαν τα καιρικά φαινόμενα αυτών των ημερών και μάντευαν τις καιρικές συνθήκες των υπόλοιπων μηνών.

Έτσι «μερομήνια» λέγονται οι ημέρες που γίνεται η καιρική πρόβλεψη για όλο το χρόνο από τη λέξη μήνας και ημέρα.

Οι προβλέψεις που προέρχονται από τα «μερομήνια» αν και αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία καθώς υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να γίνονται τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις για τον καιρό, παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες με τα αποτελέσματα που βγαίνουν από αυτήν την πανάρχαια παράδοση του λαού.

Τα «μερομήνια» ξεκινούν να τα παρατηρούν την 1η Αυγούστου οι περισσότεροι, ανάμεσα σε αυτούς γεωργοί, κτηνοτρόφοι και άνθρωποι της υπαίθρου ενώ υπάρχουν και αυτοί που ξεκινούν τον υπολογισμό τους με βάση το παλιό ημερολόγιο δηλαδή από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 του ίδιου μήνα και παρατηρούν τον καιρό όλο το 24ώρο σε κάθε ημέρα.

Λόγω της αρχαιότητας και παλαιότητας της μεθόδου η σωστή παρατήρηση φαίνεται να είναι η δεύτερη σύμφωνα με τους παλαιοημερολογίτες.

Τα «μερομήνια» σύμφωνα με την παράδοση δεν μαθαίνονται ούτε «διδάσκονται» γιατί είναι θέμα γνώσης, εμπειρίας και πρακτικής και όχι θεωρίας.

Πιστεύεται επίσης ότι τα «μερομήνια» τα έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο σαν σημάδια του καιρού μαζί με τη δυνατότητα να τα διαβάζει για να μπορεί να προγραμματίσει τις εργασίες του με τις καλλιέργειες στη γη.

Τα «μερομήνια» σχετίζονται με το φεγγάρι, τα άστρα, τον ήλιο, τους γαλαξίες αλλά και με τον άνεμο, τα σύννεφα, την υγρασία ακόμα και τα ζώα και τα φυτά.