Φοιτητικό σπίτι: Δες τις τιμές σε 21 πόλεις της Ελλάδας

Φοιτητικό σπίτι: Σε αναζήτηση στέγης στις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας είναι γονείς και σπουδαστές, μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2022. Πολύ υψηλά τα ενοίκια σε όλη τη χώρα, όμως υπάρχουν ευκαιρίες. Δείτε πού κυμαίνονται οι τιμές, στο xristika.gr.

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης , η βραχυχρόνια μίσθωση να αλλάξει το τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή. Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά, η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, παρουσίασε στο Newsbomb.gr την έρευνά του για τη φοιτητική κατοικία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε 21 φοιτητουπόλεις.

Αθήνα: 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300€
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει «Όνειρο Θερινής Νυτκός».

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Δηλαδή 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα.

Φοιτητικό σπίτι: Διαθεσιμότητα Φοιτητικών κατοικιών σύμφωνα με το ζητούμενο μίσθωμα

Φοιτητικό σπίτι: Χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων στην Αθήνα

Νέος Κόσμος

Τη φετινή χρονιά η διαθεσιμότητα μη επιπλωμένων κατοικιών είναι μικρή.Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35τμ στον Νέο Κόσμο α κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 500€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα.

Στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, κυμαίνεται από 430€ έως 650€ αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Καλλιθέα

Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 380€/μήνα έως και 650€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές,

Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35τμ στη Καλλιθέα κυμαίνεται από 380€/μήνα έως 550€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Κολωνάκι – Μετς

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 560€/μήνα έως 850 €/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη),

Κουκάκι

Στο Κουκάκι καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35τμ προς μίσθωση. Όσον αφορά κατοικίες από 40τμ έως 50τμ, το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 500€ έως 930€/μήνα με την ανώτερη τιμή να αφορά επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα.

Νεάπολη, Μουσείο, Εξάρχεια

Στα περσινά επίπεδα παραμένουν οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στις περιοχές του κέντρου όπως, Νεάπολη, Μουσείο και Εξάρχεια τόσο για κατοικίες έως 35τμ όσο και για κατοικίες 40τμ-50τμ. Αύξηση καταγράφεται μόνο στην ανώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης κατά 12,5% για κατοικία έως 35τμ στη περιοχή Νεάπολη – Μουσείο.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τα Εξάρχεια κυμαίνεται από 320€/μήνα έως 450€/μήνα, και για κατοικία 40τμ-50τμ από 420€/μήνα έως 550€/μήνα.

Στη περιοχή Νεάπολη, Μουσείο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ από 450€/μήνα έως 500€/μήνα.

Γουδή

Το Γουδή, επιλέγουν φοιτητές κυρίως της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και της Οδοντιατρικής. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία έως 35τμ κυμαίνονται από 380€/μήνα έως 480€.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ διαμορφώνεται από 450€/μήνα έως 500€/μήνα.

Παγκράτι

Στο Παγκράτι, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 400€/μήνα έως 600€/μήνα.

Ζωγράφου

Στη κατ΄ εξοχήν φοιτητική περιοχή, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 320 €/μήνα έως 420€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 560€/μήνα.

Φοιτητικό σπίτι: 1 στις 4 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300€

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 25,14% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 48,06%, δλδ περίπου πέντε στις δέκα κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 300€ έως 350€.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο Δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στο Βαρδάρη όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες.

Οι περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης διαθέτουν επιλογές, ενώ οι τιμές για μη ανακαινισμένα φοιτητικά διαμερίσματα, αλλά καλοδιατηρημένα κυμαίνονται από 220€ έως 250€ ανάλογα τη περιοχή και την απόσταση από το κέντρο.

Φοιτητικό σπίτι: Χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, καταγράφονται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, είτε πρόκειται για κατοικία 30τμ-45τμ, είτε για κατοικία 50τμ-60τμ.

Στο Βαρδάρη, το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30τμ-40τμ κυμαίνεται από 280€/μήνα έως 400€/μήνα, ενώ κατοικία 50τμ-60τμ από 340€/μήνα έως 460€/μήνα.

Στη περιοχή Ροτόντα, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30τμ-40τμ, κυμαίνεται από 320€/μήνα έως 500€/μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ το ζητούμενο μίσθωμα διαμορφώνεται από 360€/μήνα έως 550€/μήνα.

Στη συμπρωτεύουσα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών που διατίθενται προς μίσθωση είναι ακίνητα που προέρχονται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Φοιτητικό σπίτι: Αποκλιμάκωση των ενοικίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου

Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις, στις μακροχρόνιες – συμβατικές.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά.

Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Δήμο Αθηναίων αριθμεί 8.244 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) και στο Δήμο Θεσσαλονίκης 2.164 σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA.

Φοιτητικό σπίτι: Η διαθεσιμότητα και οι τιμές ενοικίασης σε 21 Φοιτητουπόλεις

Αυξητικές τάσεις των ζητούμενων μισθωμάτων καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητουπόλεων τη φετινή χρονιά.

Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες διαχείρισης.

Σε πολλές φοιτητουπόλεις όπως τα Χανιά, τη Καλαμάτα καθώς και τη Κέρκυρα, καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, ενώ τα λιγοστά ακίνητα που διατίθενται προς μακροχρόνια – συμβατική μίσθωση κατάλληλα για φοιτητές έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα που καταγράφεται στις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες.

Πάτρα

Στη Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης.

Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επιλέγουν κυρίως τη περιοχή της Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ.Στρατιώτου. Το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30τμ-45τμ κυμαίνεται από 220€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη.

Στο κέντρο της Πάτρας, στη περιοχή των Ψηλών Αλωνίων, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία έως 25τμ κυμαίνεται από 250€/μήνα έως 400€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Τα κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 220€/μήνα έως 550€/μήνα.

Παράλληλα, για κατοικία 50τμ-60τμ στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 300€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία ανακαινισμένη ή νεόδμητη.

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα είναι εγγεγραμμένα 343 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, οι ζητούμενες τιμές για κατοικία έως 25τμ κυμαίνονται από 180€/μήνα έως 320€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Οι κατοικίες από 30τμ έως 40τμ κυμαίνονται από 220€/μήνα έως 380€/μήνα.

Επιπλέον, οι κατοικίες 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 340€/μήνα έως 600€/μήνα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Δήμο Ηρακλείου είναι εγγεγραμμένα 914 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Χανιά

Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, δεν υπάρχουν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Δήμο Χανίων είναι εγγεγραμμένα 4.210 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Καλαμάτα

Στη Καλαμάτα, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί «Γολγοθά» για τους γονείς και τη φετινή χρονιά. Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 450 €/μήνα. Το κόστος μίσθωσης για κατοικία 30τμ-45τμ κυμαίνεται από 300€-350€ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 250€-360€. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο Δήμο Καλαμάτας είναι εγγεγραμμένα 839 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κόρινθος

Τη φετινή χρονιά, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ διαμορφώνεται από 190€/μήνα έως 325€/μήνα αν πρόκειται για ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσυσκευών διαμέρισμα. Τα διαμερίσματα 30τμ-45τμ έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 260€/μήνα έως 350€/μήνα. Ενώ το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 320€/μήνα έως 400€/μήνα.

Κέρκυρα

Στη Κέρκυρα το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευτεί καταγράφοντας αύξηση από 20% έως 36% σε σχέση με το 2021. Καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών – studio έως 25τμ. Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 370€/μήνα έως 450€/μήνα, έναντι 280€ έως 430€ τη περσινή χρονιά. Το δυάρι 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 450€/μήνα έως 600€/μήνα, έναντι 330€ έως 500€ τη περσινή χρονιά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι , οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών , ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα ή/και υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής των μισθωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λάρισα

Στη Λάρισα το κόστος μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας έως 25τμ, κυμαίνεται από 170€/μήνα έως 300€/μήνα αν πρόκειται για ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσυσκευών διαμέρισμα. Η ενοικίαση γκαρσονιέρας από 30τμ έως 45τμ τη φετινή χρονιά κοστίζει από 200€/μήνα έως 350€/μήνα.

Χίος

Στη Χίο, το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 300€/μήνα έως 350€/μήνα αν πρόκειται για ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσυσκευών διαμέρισμα. Η ενοικίαση κατοικίας 30τμ-45τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 230€/μήνα έως 350€/μήνα αν πρόκειται για ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσυσκευών διαμέρισμα, ενώ το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 50τμ-60τμ διαμορφώνεται από τα 320€/μήνα έως 350€/μήνα.

Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 240€ έως 300€ αν πρόκειται για πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη κατοικία. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ κυμαίνεται από 250€ έως 400€, η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών. Ενώ, για κατοικία 50τμ-60τμ το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 320€ έως 450€.

Καστοριά

Στη Καστοριά, καταγράφεται από το 2019 μηδενική διαθεσιμότητα μικρών διαμερισμάτων – studio έως 25τμ. Το ζητούμενο κόστος μίσθωσης για κατοικία 30τμ-45τμ κυμαίνεται από 180€/μήνα έως 230€/μήνα , το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 220€/μήνα έως 270€/μήνα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη Καστοριά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χειμώνας είναι βαρύς και το μηνιαίο κόστος θέρμανσης πολλές φορές αγγίζει – ξεπερνά το μηνιαίο μίσθωμα.

Φοιτητικό σπίτι: Πίνακες με το ζητούμενο μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας σε 21 Φοιτητουπόλεις

Clipboard010.jpg
Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – η ανώτερη τιμή αφορά κυρίως ανακαινισμένα , * Πλήρως Ανακαινισμένο ή νεόδμητο , ** Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυκευές πλήρως ανακαινισμένο. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.