ΕΥΔΑΠ: Θα πούμε το νερό… νεράκι – Ανεβαίνει η τιμή, τι θα πληρώνουμε

ΕΥΔΑΠ: Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να φέρει το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της πιθανότατα από τις αρχές του 2024.

Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση της εταιρίας – με αφορμή την ανακοίνωση των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων – πλέον αναμένονται η νέα ΚΥΑ που θα εξειδικευσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και οι σχετικές αποφάσεις της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Σημειώνεται πως τα κέρδη που ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ για το 2022 παρουσίασαν μείωση κατά 84% και διαμορφώθηκαν σε 5 εκατ. ευρώ από 30,7 εκατ. ευρώ το 2021, με το περιθώριο καθαρού κέρδους από 8,5% να εξανεμίζεται στο 1,5%. Το γεγονός, μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητο από την αγορά με τη μετοχή να κλείνει με απώλειες ύψους 5,88%.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στη σχετική ενημέρωσή της επανέλαβε ότι πρόθεσή της παραμένει να διατηρηθούν τα τιμολόγια νερού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται πως η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ ασκείται μέσω της εφαρμογής των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ τα τιμολόγια υπηρεσιών ύδατος για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και χρηστών εγκρίνονται με απόφαση πενταετούς ισχύος της Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

Μέχρι την έγκριση των νέων τιμολογίων, η ισχύς των τιμολογίων της εταιρείας παρατείνεται.

ΕΥΔΑΠ: Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό

Έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και τόνισε ότι το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θεσμοθετήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που αναλαμβάνει την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας.

Με την ΡΑΑΕΥ, όπως τονίστηκε, επιτυγχάνεται η διαφάνεια και η ορθολογικότητα της υδατικής πολιτικής, ενώ αναβαθμίζεται και η θέση των καταναλωτών, μέσω της θέσπισης λογοδοσίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και μέσω του ελέγχου των αναπτυξιακών, επενδυτικών και τιμολογιακών πολιτικών.

Αναμένεται άμεσα η νέα ΚΥΑ σε αντικατάσταση της ΚΥΑ του 2017 που θα εξειδικεύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ τόνισαν ότι ακόμη ότι η εταιρεία απορρόφησε το κόστος της ενεργειακής κρίσης χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές της.

ΕΥΔΑΠ: Αλλάζει τα δεδομένα το ρυθμιστικό πλαίσιο

Τη μεταβίβαση του μετοχικού ποσοστού που σήμερα κατέχει το Υπερταμείο προς το Δημόσιο έως το τέλος του χρόνου αναμένει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα του 2022 και τις προοπτικές του 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, υπενθύμισε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ όσον αφορά την κατοχή της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας (όπως και της ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ +0,30%) από το Δημόσιο.

Το θέμα προκειμένου να μη μειωθεί το ενεργητικό του Υπερταμείου είχε επιχειρηθεί να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση και σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσφάτως ανέφερε πως προτίθεται οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ύδρευσης να επιστρέψουν στην άμεση κατοχή του Δημοσίου.

Πέραν της παραπάνω εξέλιξης, που επιβεβαιώνει ότι «το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό», ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε και στο ότι αποτελεί και ρυθμιζόμενο.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ και τη μετατροπή της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) τής ανατέθηκε η εποπτεία επί της παροχής των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Η ΡΑΕΕΥ, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, έχει επιπλέον την ευθύνη ελέγχου της κοστολόγησης και της τιμολόγησης των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ και σε συνδυασμό με την έκδοση νέας ΚΥΑ αναμένεται το επόμενο έτος να καθοριστεί νέα τιμολογιακή πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ διατηρεί επί 13 χρόνια σταθερά τιμολόγια, παρά το γεγονός του ότι βρίσκεται σε φάση υψηλών επενδύσεων, αλλά και προκλήσεων σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργία της, καθώς το 2022 αναγκάστηκε να απορροφήσει ολοσχερώς το ενεργειακό κόστος, θυσιάζοντας την κερδοφορία της.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε πως τα τιμολόγια θα επιχειρηθεί να διατηρηθούν χαμηλά, δεδομένου ότι διέρχεται σε φάση μετασχηματισμού και ελέγχου του κόστους λειτουργίας της, ότι αναμένει να ανακτήσει ποσά (όπως για παράδειγμα τα 157 εκατ. ευρώ όπως προέκυψε μετά τη συμφωνία για το αδιύλιστο νερό και τα ποσά που είχε καταβάλει το διάστημα 2013-2020).

Επιπλέον, κάθε τιμολογιακή αλλαγή θα προκύψει από το επιτρεπόμενο έσοδο που θα εγκρίνει τελικώς η ΡΑΑΕΥ.

Το 2022 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος έργων ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 66% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2021, η οποία είχε ανέλθει σε 18,3 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 107% από τον μέσο όρο απορρόφησης της προηγούμενης πενταετίας.

Ο κύριος όγκος του επενδυτικού προγράμματος έργων αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων και δευτερευόντως δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών).

Το προϋπολογισμένο ποσό επενδυτικού προγράμματος έργων για το 2023 ανέρχεται σε 45,9 εκατ. ευρώ, με το 52% να αφορά στα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής, το 28% έργα ύδρευσης και το 15% έργα αποχέτευσης.

ΕΥΔΑΠ: Το «real estate» πλάνο της

Παράλληλα, σε φάση αναδιοργάνωσης και μετασχηματισμού όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με την αναμόρφωση στο «εσωτερικό» του ομίλου μέσω της σύστασης ή ανάδειξης ειδικών φορέων και επιτροπών βρίσκεται η εισηγμένη ΕΥΔΑΠ, έχοντας βάλει σε επεξεργασία πλάνο καταγραφής, αξιοποίησης ακινήτων κτηρίων και γραφείων της ή και συστέγασης υπηρεσιών.

Κατά τα φαινόμενα, η εισηγμένη δεν «χτίζει» δομές μόνο με στόχο την προώθηση ενός mega επενδυτικού πλάνου που σε βάθος ετών θα φτάσει στο 1,1 δις ευρώ συνολικά, αλλά προχωράει και σε πλήρη μετασχηματισμό προς όφελος της εταιρείας, των μετόχων και βέβαια των πελατών της (αναμόρφωση δομών, αναδιοργάνωση της εταιρείας σε ζητήματα λειτουργίας και ανθρώπινου δυναμικού, δυνατότητα συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, συμφωνία με το Δημόσιο για την προμήθεια αδιύλιστου νερού στα επόμενα 20 χρόνια και πλήθος άλλων ενεργειών).

Προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή το να… «τακτοποιήσει τα του οίκου της», η ΕΥΔΑΠ προωθεί και «ξεκαθάρισμα» στην ακίνητη περιουσία της.

Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν, και οι αρμόδιες υπηρεσίες της, βρίσκονται σε φάση καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του ομίλου με στόχο την λήψη αποφάσεων που θα συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου, στη μείωση του κόστους, στην εκμετάλλευση υποδομών της εισηγμένης κ.α.

Επί της ουσίας στην ΕΥΔΑΠ γίνεται «σκανάρισμα» των γραφείων που κατέχει η εισηγμένη (δεν γίνεται λόγος για άλλα πάγια, αντηλιοστάσια κ.α.) ώστε να γίνει «συμμάζεμα» υπηρεσιών, μετεγκαταστάσεις, να φανεί πόσα από αυτά είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα, πόσα ενοικιάζει ο όμιλος κ.α.

Προφανώς, όπως αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία, αναλόγως τι θα δείξει η καταγραφή ενδέχεται να προκύψουν αγορές, πωλήσεις, ενοικιάσεις χώρων, θα φανεί ποια χρησιμοποιούνται και ποια είναι «κενά», πως μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των τελευταίων, πώς θα γίνει περικοπή σε κόστη κ.λπ. Η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ωστόσο εκτιμάται ότι μέσα στο προσεχές διάστημα, ίσως σε βάθος 2-3 μηνών, η ΕΥΔΑΠ έχει πιο ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα για την ακίνητη περιουσία της.

Όπως είχε αναδείξει το insider από τις αρχές κιόλας του καλοκαιριού, αθροιστικά πρόκειται για συνολικό bonus προς τους μετόχους της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 50,055 εκατ.), με το Δημόσιο, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ, γνωστή και ως Υπερταμείο, με 50% συν 1 μετοχή και το ΤΑΙΠΕΔ (με 11,33%) ελέγχουν συνολικά το 61,33% της ΕΥΔΑΠ άρα και να δικαιούνται τη «μερίδα του λέοντος».

Όπως και τότε είχαμε αναδείξει, ο μεγαλοπενεδυτής Τζον Πόλσον έχοντας μερίδιο κοντά στο 10% έλαβε ή και θα λάβει συνολικά 5 εκατ. ευρώ. Στην ΕΥΔΑΠ, βάσει μετοχολογίου, νομικά πρόσωπα ελέγχουν συνολικά άνω του 32% (πάνω από 34,1 εκατ. μετοχές) και φυσικά πρόσωπα συνολικά το 6,61% (πάνω από 7 εκατ. μετοχές).

Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με μερισματική απόδοση κοντά στο 6%, με την εισηγμένη να κατέχει ακόμα σημαντική ρευστότητα και την αγορά να αναμένει «σήμα» είτε για άλλες επικείμενες ανάλογες παροχές είτε και για ενεργοποίηση, κάποια στιγμή, της διαδικασίας πώλησης μετοχικού μεριδίου της ΕΥΔΑΠ.