Επίδομα θέρμανσης 2023: Αυτά τα ποσά θα λάβουν φέτος οι δικαιούχοι (vid)

Επίδομα θέρμανσης: Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Tο επίδομα θέρμανσης φέτος θα κυμανθεί από 100 έως 800 ευρώ, στα ίδια επίπεδα πέτυσι, αλλά με βελτιωμένα κριτήρια για τις οικογένειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, αλλά αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ανά παιδί, για τις οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, για πρώτη φορά τίθεται όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ πέρυσι από τα οποία 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πετρέλαιο θέρμανσης

Αγωνία προκαλεί στα περισσότερα νοικοκυριά, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου που παρασύρει προς τα πάνω και το κόστος του, από την ώρα που ανακοινώθηκε πως δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, ούτε η διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή τον χειμώνα αναμένεται να ξεκινήσει παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα η νέα χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσει με το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στα 1,55- 1,57 ευρώ/λίτρο, σε σύγκριση με το 1,38-1,41 ευρώ το λίτρο, μετά από όλες τις επιδοτήσεις.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τι ισχύει φέτος με παράταση

Ξεκινά σε λίγο καιρό ο νέος γύρος οικονομικής ενίσχυσης, με τις τιμές να ανεβαίνουν λόγω απουσίας της κρατικής στήριξης που δόθηκε πέρσι. Τα σενάρια για παράταση άρχισαν νωρίς. Τι γνωρίζουμε.

Ηλεκτρονικά θα γίνει και φέτος η αίτηση των δικαιούχων για επίδομα θέρμανσης 2023, με την πρώτη πληρωμή να αρχίζει από τον Δεκέμβριο. Η προθεσμία ξεκινά στα τέλη του φθινοπώρου, ενώ, το περσινό παράδειγμα, μας δείχνει ότι δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση που θα αλλάξει και τις ημερομηνίες πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η πλατφόρμα myΘέρμανση άνοιξε τον Νοέμβριο, όμως πήραν νέα προθεσμία μέχρι τον Ιανουάριο, λόγω των έκτακτων συνθηκών. Με την ακρίβεια να βαραίνει σθεναρά τα νοικοκυριά, δεν αποκλείεται να πάμε σε ίδιο «μοτίβο» για μια ακόμη χρονιά.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Η τιμή που θα διατεθεί το 2023

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όλα αυτά αποδίδονται στις διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι με το κλείσιμο μια ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή για το brent από τις αρχές του έτους, προοιωνίζεται νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα.

Το γεγονός ότι η τιμή του Brent έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα των 88,9 ευρώ το βαρέλι ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου η λήξη της καλοκαιρινής περιόδου συνοδεύεται από πτώση ζήτησης και τιμής και σε συνδυασμό με τη μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δημιουργούν συνθήκες για νέες αυξήσεις.

Η τελευταία καταγεγραμμένη από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά (31 Αυγούστου) είναι στα 1,994 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης στο 1,768 ευρώ ανά λίτρο.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Βήμα – βήμα η αίτηση

Στο myθερμανση μπορείτε να μπαίνετε όταν ανοίξει η πλατφόρμα, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει από 15 έως 31 Δεκεμβρίου. Θα μπει επίσης και νέο επιδοτούμενο καύσιμο στην πλατφόρμα.

Στη συνέχεια, θα επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
  • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
  • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Τι πρέπει να κάνουν οι διαχειριστές για το επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024

Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών πρέπει να κινηθούν ταχύτατα και να σπεύσουν οι να δηλώσουν μια σειρά από στοιχεία για να λάβουν οι ένοικοι το επίδομα θέρμανσης.

Θα πρέπει να δηλωθεί ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας, ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει και ο αριθμός της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

Πολύ σημαντικό είναι να δηλωθούν και τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμέ