Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις – Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Φέτος διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης, λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων. Αυξημένο θα είναι και το ύψος του επιδόματος καθώς η βάση υπολογισμού είναι τα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ενώ ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εκκίνηση της διάθεσης θα γίνει με τιμή 1,40 ευρώ ανά λίτρο μετά και την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών.

Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Μεγαλύτερος ο αριθμός των δικαιούχων

Φέτος διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων, ενώ αυξημένο θα είναι και το ύψος του επιδόματος καθώς η βάση υπολογισμού είναι τα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Open, το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται προς το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι «απαιτεί να έχεις πληρώσει το πετρέλαιο, οπότε ανοίγει (η πλατφόρμα) κοντά στα Χριστούγεννα φέτος, είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει πολλά νοικοκυριά που θα επιλέξουν ως θέρμανση κι άλλα είδη, έχουμε διευρύνει πολύ σε σχέση με πέρυσι, είναι μια καλή βοήθεια που θα πάρουν τα νοικοκυριά.

Η μεγάλη βοήθεια είναι το 0,25 (επιδότηση) στην αντλία και αφορά το σύνολο των νοικοκυριών.

Η δική μας ιεραρχία είναι, πρώτα ο ηλεκτρισμός, μετά η θέρμανση και μετά τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει το ύψος του επιδόματος, τις ακριβείς προϋποθέσεις, αλλά και τη διαδικασία χορήγησης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η επιδότηση αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα, το πέλετ και την θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Φέτος τα ετήσια εισοδηματικά κριτήρια τα οποία προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή, πραγματικά ή τεκμαρτά, έχουν αυξηθεί και για τον άγαμο φθάνουν τα 16.000 ευρώ, από 14.000 ευρώ πέρυσι, οι έγγαμοι χωρίς παιδιά τα 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, με 1 παιδί 27.000 ευρώ από 23.000 ευρώ, με 2 παιδιά 30.000 από 26.000 ευρώ και ούτω καθ’ εξής.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διπλάσια επιδότηση θα λάβουν όσοι χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης αντί φυσικού αερίου και όλοι οι νέοι δικαιούχοι που προκύπτουν από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα έχουν ως τιμή βάσης τα 700 ευρώ, έναντι 350 ευρώ που θα έχουν όλοι οι υπόλοιποι.

Επιδότηση για ξύλα μπορούν να λάβουν μόνο όσοι διαμένουν σε περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης (βαθμοημέρες) να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Οι δικαιούχοι πρέπει να επιλέξουν τα εξής:

 • Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Επιλέγουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
 • Επιλέγουν το είδος καυσίμου, συμπληρώνουν τον αριθμό παροχής ρεύματος, επιλέγουν τον οικισμό, συμπληρώνουν τα τ.μ. της κατοικία και τον IBAN στο myAADE.
 • Στην πλατφόρμα θα πρέπει  να καταχωρηθούν παραστατικά αγορών για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης, στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
 • Το ποσό  που θα λάβει ένας δικαιούχος διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες. Εάν κάποιος μένει στην Αθήνα θα λάβει κατά μέσο όρο φέτος επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 150,5 ευρώ (350 ευρώ x 0,43), ποσό το οποίο θα είναι προσαυξημένο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ενώ κάποιος που μένει στην Θεσσαλονίκη φέτος θα λάβει 248,5 ευρώ από 213 πέρυσι.
 • H επιδότηση στην αντλία,  όπου το  πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) θα διαρκέσει έως το τέλος του  έτους. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Υπολογίστε εδώ πόσα χρήματα θα πάρετε

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Παραδείγματα για Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πειραιά

Αθήνα

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 150 ευρώ (δωρεάν 110 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 211 ευρώ (δωρεάν 156 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 422 ευρώ (Δωρεάν 312 λίτρα)

Θεσσαλονίκη

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 249 ευρώ (δωρεάν 184 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 348 ευρώ (δωρεάν 258 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 696 ευρώ (Δωρεάν 516 λίτρα)

Πειραιάς

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 115,50 ευρώ (δωρεάν 85,5 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 168 ευρώ (δωρεάν 124,5 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 336 ευρώ (Δωρεάν 249 λίτρα)

Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης από το φυσικό αέριο

Ανατράπηκαν τα δεδομένα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκε από τη ΔΕΘ ότι όποιος αλλάξει καυστήρα και μεταβεί από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες έπεσε πιο χαμηλά από εκείνη του πετρελαίου, φέρνοντας αναστάτωση σε καταναλωτές και κυβέρνηση.

Τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν καλοριφέρ με πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τρόπους θέρμανσης. Το 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει περίπου 12kWh θερμικής ενέργειας. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά την Παρασκευή με τιμή εκκίνησης πάνω από το 1,50 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς.

 • Σήμερα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ., το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο για την χειμερινή περίοδο είναι περίπου στα 840 ευρώ.
 • Αντίστοιχα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. θα χρειαστεί για θέρμανση με φυσικό αέριο 1.288 ευρώ. Με την επιδότηση στα 90 ευρώ/MWh το κόστος μετά την επιδότηση ανέρχεται στα 784 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Σε τι τιμή ξεκινά η διάθεση

Η «πρεμιέρα» του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να γίνει με την τιμή πάνω από το 1,50 ευρώ, γύρω στο 1,52 με 1,55 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο, ενώ το 1,60 ευρώ είχαν αγγίξει οι τιμές στο κλείσιμο της περιόδου διάθεσης του καυσίμου, τον Απρίλιο, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου για τιμές κοντά στο 1,30-1,40 ευρώ το λίτρο κατά την περίοδο εξαγγελίας της επιδότησης των 20 λεπτών συν ΦΠΑ για όλους τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης είχαν γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η τάση των διεθνών τιμών ήταν καθοδική… Τώρα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά.

Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Η τιμή του diesel εκτοξεύεται

Η μέση πανελλαδική τιμή στο πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται ως εξής:

 • 30 Σεπτεμβρίου: 1,828 ευρώ / λίτρο
 • 6 Οκτωβρίου: 1,961 ευρώ / λίτρο
 • 14 Οκτωβρίου: 2,06 ευρώ / λίτρο

Σήμερα, 10/10, το πετρέλαιο κίνησης είναι πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η αμόλυβδη βρίσκεται κοντά στα 2 ευρώ.

Αυτό το πετρέλαιο το χρησιμοποιούν οι μεταφορές που επηρεάζουν τα καταναλωτικά αγαθά και έτσι εξηγείται η αλυσίδα της ακρίβειας.

Επίδομα θέρμανσης αιτήσεις: Ποιοι θα το πάρουν διπλό

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα:

«Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».