Θέρμανση: Τζάκι, πετρέλαιο ή ηλεκτρικά σώματα – Ποια μέθοδος συμφέρει

Θέρμανση: Ο ενεργειακός επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος, μέσα από έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέλυσε ποια μέθοδος θέρμανσης συμφέρει. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

ενεργειακή κρίση έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, με τους πολίτες να μην ξέρουν πως θα ζεσταθούν το χειμώνα.

Τις πιο οικονομικές λύσεις για θέρμανση ανέδειξε ο ενεργειακός επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος, μέσα από έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ποια μέθοδος θέρμανσης συμφέρει κι εξήγησε τα υπέρ και τα κατά στην αντλία θέρμανσης, τον λέβητα πετρελαίου, τα ηλεκτρικά σώματα και τα τζάκια.

Θέρμανση: Οικονομικότερη λύση η λύση της αντλίας θερμότητας

«Στη συγκεκριμένη μελέτη για κάποιο συγκεκριμένο τύπο θέρμανσης έχουν βγάλει και συγκεκριμένη κατανάλωση ότι η οικονομικότερη λύση είναι η λύση της αντλίας θερμότητας και ακολουθούν μετά με διαφορά μικρή μεταξύ τους ο λέβητας πετρελαίου με τον λέβητα φυσικού αερίου.

Η αντλία θερμότητας έχει ένα πλεονέκτημα λόγω της τεχνολογίας της διάταξης να καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες.

Παρόλο που οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί όλες, ρεύμα πετρέλαιο, φυσικό αέριο λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, μπορεί και κάνει πολύ οικονομική τη λύση.

Για τις άλλες δύο περιπτώσεις που έχουμε για τον λέβητα πετρελαίου και τον λέβητα φυσικού αερίου που είναι σχετικά κοντά μεταξύ τους, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι μιλάμε για ατομικό λέβητα φυσικού αερίου προκειμένου να έχουμε κατανάλωση.

Αν έχουμε κεντρική θέρμανση, η κατανάλωση αυξάνεται δραματικά και είναι πολύ μεγαλύτερη από τον λέβητα πετρελαίου, τον αντίστοιχο σε κεντρική θέρμανση.

Οι υπόλοιπες λύσεις ακολουθούν, δηλαδή το ενεργειακό τζάκι έχει κατανάλωση μετά τον λέβητα πετρελαίου και ο λέβητας βιομάζας –αυτές οι λύσεις χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιοχές εκτός πόλεων.

Πολύ μακριά είναι η λύση με ηλεκτρικά σώματα, είναι πάρα πολύ ακριβή λύση και την αποφεύγουμε, όπως και επίσης μια λύση με το τζάκι ανοιχτού θαλάμου είναι τοπικά μόνο για το σημείο που έχουμε το τζάκι».

Θέρμανση: Η κατανάλωση των σωμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη

«Η κατανάλωση των σωμάτων – επειδή είναι αντιστάσεις και η αντίσταση όσο καίει, τόσο καταναλώνει- είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Συνήθως για να έχουμε οικονομία σε βάθος χρόνου και μιλάμε να έχουμε θέρμανση όλο τον χειμώνα, θα πρέπει να δώσουμε λύση είτε με λέβητα πετρελαίου είτε αερίου αν δεν μπορούμε αντλία θερμότητας το οποίο να χρησιμοποιείται για πολύ περισσότερες ώρες.

Το λάθος που κάνουμε πολλές φορές είναι ότι ανοιγοκλείνουμε κάθε μέρα για μια δυο ώρες τη θέρμανση, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να αυξάνεται δραματικά, ενώ αν υπήρχε σε κεντρική θέρμανση, σε μια ομοιόμορφη κατανάλωση από όλη την πολυκατοικία και να ήταν συνεχώς ανοιχτό το σύστημα, η κατανάλωση θα έπεφτε.

Δυστυχώς επειδή δεν υπάρχει συνεννόηση και οι περισσότεροι ανοίγουν για πολύ λίγες ώρες, ο ταυτοχρονισμός είναι μικρός και η κατανάλωση αυξάνει δραματικά. Σε ατομικές θερμάνσεις, όπως επίτοιχος λέβητας, είναι πιο εύκολο αυτό να το επιτύχουμε».

«Σκοπός είναι να έχουμε σετάρει τη θέρμανση μας 18, 19 βαθμούς μέχρι 20 είναι αυτό το οποίο υποδεικνύεται από κει και πάνω αυξάνεται δραματικά η κατανάλωση.

Αν αυτό το έχουν σε όλη την πολυκατοικία, σημαίνει ότι ο κεντρικός λέβητας είναι μεγάλης ισχύος θα μπορεί να δουλεύει για όλα τα διαμερίσματα.

Αν ένας λέβητας αναγκαστεί να δουλέψει μόνο για ένα δύο διαμερίσματα από τα 15 που έχει μια πολυκατοικία, η κατανάλωση αυξάνεται δραματικά.

Σε επίτοιχος λέβητες αερίου όμως επειδή η θέρμανση είναι ατομική και υπάρχουν και μικρά συστήματα που μπορούμε να βάλουμε όπως είναι η αντιστάθμιση, έξυπνος θερμοστάτης και πάει λέγοντας μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο αυτή την κατανάλωση και να γίνει ακόμα πιο οικονομικός από τον λέβητα του πετρελαίου.

Δεν μπορεί να συγκριθεί όμως με την αντλία θερμότητας[…] έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης.

Θέρμανση: Τι ισχύει για τους αφυγραντήρες

Σε ερώτηση για το αν είναι μύθος ή αλήθεια ότι ο αφυγραντήρας μαζεύοντας όλη την υγρασία ενός δωματίου ανεβάζει τη θερμοκρασία ή την αίσθηση της θερμοκρασίας ο κ. Πάνου απάντησε:

«Είναι η έκθεση, όχι τη θερμοκρασία. Είναι η λανθάνουσα αίσθηση θερμότητας. Όταν υπάρχει υγρασία στους 15 βαθμούς Κελσίου, νοιώθουμε πολύ μεγαλύτερο κρύο από ότι όταν είναι τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά.

Δεν αυξάνεται η θερμοκρασία. Η λανθάνουσα θερμότητα που λαμβάνουμε είναι αυτή που βελτιώνεται και βελτιώνεται η αίσθηση μέσα στον χώρο.

Τα νέα μηχανήματα έχουν υψηλό δείκτη ενεργειακό, όμως δεν παύει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνέχεια όλη την ημέρα».

Θέρμανση: Πάνελ υπέρυθρων

Το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης με ρεύμα αυτή τη στιγμή είναι τα πάνελ υπέρυθρων. Η λειτουργία τους βασίζεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν, όπως ακριβώς μας ζεσταίνει ο ήλιος.

Αποτελούν τον πιο φυσικό τρόπο θέρμανσης, δεν βγάζουν αέρα και κάνουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος. Ωστόσο, δε ζεσταίνουν τον χώρο, αλλά απευθείας τα άτομα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν.

Τα πάνελ υπέρυθρων δεν ενδείκνυνται για τη θέρμανση μεγάλων δωματίων.

Θέρμανση: Σόμπα αλογόνου – χαλαζία

Αν θέλετε να ζεστάνετε μικρούς χώρους, τότε μία τέτοια σόμπα είναι μια καλή εναλλακτική για θέρμανση σπιτιού με ρεύμα. Είναι αθόρυβες και εύκολες στη μετακίνηση. Οπότε ακόμα και με μία σόμπα κάνεις τη δουλειά σου σε πολλά δωμάτια.

Έχουν σχετικά μικρό κόστος (από 10 έως 330 ευρώ), ανάλογα την ποιότητα και την ισχύ και είναι σχετικά ασφαλείς, αφού έχουν διακόπτη που σταματάει τη λειτουργία τους αν πέσουν. Διαθέτουν, επίσης, ειδικό προστατευτικό για να μην έρχεσαι σε επαφή με τις λάμπες.

Οι σόμπες χαλαζία ζεσταίνουν περισσότερο τον χώρο από αυτές του αλογόνου, που πρέπει να βρίσκεσαι πολύ κοντά για να αισθανθείς τη θαλπωρή.

Θέρμανση: Οι τιμές για ξύλα, πετρέλαιο, σόμπες, υγραέριο

Σαφάρι σε καταστήματα που πουλάνε σόμπες κάνουν οι καταναλωτές ψάχνοντας κάποια εναλλακτική πηγή θερμότητας απέναντι στα πανάκριβα ορυκτά καύσιμα αφού το αέριο και πετρέλαιο και με την επιδότηση είναι απλησίαστα.

Η αυξημένη ζήτηση φαίνεται και από την κατάκορφή αύξηση στις τιμές, μια αντλία θερμότητας που αποτελεί και την πιο ριζοσπαστική εναλλακτική κοστίζει.

Αντλία θερμότητας Σεπτ. 2022: 5880€ Σεπτ. 2021: 6420€ Αύξηση: 540€ ή 9%

Πανάκριβες και οι σόμπες με ξύλα και μάλιστα χωρίς να υπολογίσει κάνεις και το κόστος για την καμινάδα και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την τοποθέτηση της και την τρύπα στον τοίχο.

Σόμπα με ξύλα Σεπτ. 2022: 460€ Σεπτ. 2021: 370€ Αύξηση: 90€ ή 25%

Οι ηλεκτρικές σόμπες για να ζεσταθεί το πολύ-πολύ ένα δωμάτιο και με αυξημένο το κόστος του ηλεκτρικού που συχνά τις καθιστά ασύμφορες έχουν επίσης ακριβύνει.

Σόμπα ηλεκτρική Σεπτ. 2022: 45€ Σεπτ. 2021: 34€ Αύξηση: 11€ ή 33%

Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις αυτές στις σόμπες υγραερίου που πολλοί προτιμούν ως μια αποδοτική εναλλακτική πρόταση

Σόμπα υγραερίου Σεπτ. 2022 : 115€ Σεπτ. 2021: 70€ Αύξηση: 45€ ή 65%

Τεράστια και η αύξηση στο υψηλής ενεργειακής απόδοσης πελλέτ με τις σόμπες να είναι πανάκριβες και σόμπα που έκανε:

Σόμπα πέλλετ Σεπτ. 2022: 1260€ Σεπτ. 2021: 980€ Αύξηση: 280€ ή 29%

Κάποιος φυσικά θα πρέπει να υπολογίσει πως όταν αγοράσει την σόμπα θα πρέπει να πληρώνει και το καύσιμο που θα καίει.

Το πετρέλαιο με την επιδότηση θα κυμανθεί γύρω στο 1,50€/ λίτρο το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο πετάνε στα ύψη και για την ανάλογη θερμότητα το κόστος τους μπορεί να είναι το ίδιο ή και ακριβότερο με το πετρέλαιο όσο για το πελλέτ:

Πέλλετ (15 κιλά) Σεπτ. 2022: 12,5€ Σεπτ. 2021: 4,5€ Αύξηση: 8€ ή 180%

Πέλλετ (τόνος) Σεπτ. 2022: 600€ Σεπτ. 2021: 250€ Αύξηση: 350€ ή 140% Στα καυσοξυλα την ιδια ωρα

Καυσόξυλα (κ.μ.) Σεπτ. 2022: 130€ Σεπτ. 2021: 80€ Αύξηση: 50€ ή 63%

Φιάλες υγραερίου Σεπτ. 2022: 23€ Σεπτ. 2021: 18€ Αύξηση: 5€ ή 28%

Θέρμανση: Το λάθος που κάνετε με το καλοριφέρ και κοστίζει εκατοντάδες ευρώ

Ο χειμώνας αναμένεται αρκετά δύσκολος και οι πολίτες αναζητούν κάθε τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα για τη θέρμανσή τους.

Υπάρχει μία πολύ κοινή και «κακή» συνήθεια των περισσότερων πολιτών, που προκαλεί αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου και μειώνει την αποδοτικότητα της θέρμανσης των καλοριφέρ..

Ποια είναι αυτή; Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το καλοριφέρ μας ως τρόπον τινά… στεγνωτήριο, σκεπτόμενοι ότι με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτούμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για τη θέρμανση ακόμα καλύτερα.

Εντούτοις, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί της εταιρίας «Plumb Nation», στην πραγματικότητα η ιδέα αυτή κάθε άλλο παρά εξοικονόμηση καυσίμου επιτυγχάνεται, αφού τα ρούχα που τοποθετούμε στην κορυφή του καλοριφέρ παρεμποδίζουν τη ζέστη από το να κυκλοφορήσει στο χώρο.

«Προτείνουμε να σταματήσετε να κρεμάτε τα ρούχα σας στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν, επειδή τα ρούχα αυτά μπλοκάρουν την κυκλοφορία της ζέστης και έτσι το μπόιλερ χρειάζεται να δουλεύει περισσότερο -καίγοντας έτσι περισσότερο καύσιμο και αυξάνοντας το κόστος», αναφέρουν οι ειδικοί του Plumb Nation.

Παράλληλα, όπως εξηγεί και σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Express», «η αύξηση της υγρασίας του αέρα μπορεί να προκαλέσει υγροποίηση της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει προβλήματα υγρασίας ή ακόμα και μούχλας».

«Στην πραγματικότητα, τα μοντέρνα σπίτια είναι πιο επιρρεπή στην υγροποίηση, επειδή έχουν καλύτερη μόνωση. Η μόνωση μπορεί να κρατάει τη ζέστη μέσα, αλλά ‘παγιδεύει’ και τον αέρα, ο οποίος δεν κυκλοφορεί εξίσου καλά με τα παλαιότερα σπίτια», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Express.

«Έτσι, ποσότητες υγρασίας μπορεί να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του σπιτιού σας, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Παράλληλα, είναι πιθανό να σχηματιστεί ακόμα και μούχλα, η οποία ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι τα αναπνευστικά προβλήματα.

Τέλος, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα στη μπογιά των τοίχων», καταλήγουν οι ειδικοί.

Θέρμανση: Πώς δεν θα σας κλέψουν στα καυσόξυλα – Τα κόλπα που πρέπει να ξέρετε

Χιλιάδες πολίτες στρέφονται στην λύση των καυσόξυλων για την θέρμανση τους, ωστόσο οι επιτήδειοι ήδη έχουν βρει τρόπους για να κλέβουν στην τιμή.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το πώς θα πρέπει να παραγγέλνουν τα ξύλα, δίνει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Όπως εξηγεί μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αν και έχουμε να συνηθίσει να παραγγέλνουμε με βάρος (τόνος), ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι με όγκο (κυβικό μέτρο) κι αυτό για να προστατευθεί ο καταναλωτής καθώς το ξύλο έχει διαφορετικό βάρος αν έχει υγρασία και διαφορετικό αν είναι στεγνό.

Επίσης, καλό θα ήταν να είμαστε παρόντες στο μαγαζί όταν παραγγέλνουμε ξύλα για να είμαστε σίγουροι για το τι θα παραλάβουμε και πώς, καθώς είναι διαφορετική η ποσότητα αν το κυβικό μέτρο περιλαμβάνει ξύλα στοιβαγμένο ή χύδην.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε επίσης ότι τα ξύλα έχουν διαφορετική τιμή ανάλογα με το είδος τους γιατί για παράδειγμα το πεύκο καίγεται πολύ γρήγορα και δεν προσφέρει την ίδια θερμότητα σε διάρκεια.

Σε αντίθεση όμως με τα ξύλα η παραγγελία για το πέλετ γίνεται με βάση το βάρος κι όχι τον όγκο.