Θέρμανση: Το κόλπο για να ζεσταθείτε με 0,50 ευρώ

Θέρμανση: Την ώρα που το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο τραβούν την ανηφόρα, ένα δημοσίευμα του εξωτερικού έρχεται να δώσει τη λύση για θέρμανση με μόλις 0,50 ευρώ. Δείτε τι πρέπει να κάνετε, στο xristika.gr.

Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, το μεγάλο ζήτημα δεν είναι άλλο από τη θέρμανση και ένας από τους τρόπους που βοηθούν αυτή την συνθήκη είναι η θερμομόνωση.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, εάν θέλετε να προχωρήσετε σε μία τέτοια λύση, θα πρέπει να αγοράσετε ένα ρολό αεροπλάστ (μπορείτε να βρείτε ρολά με διαστάσεις 1m x 0,5 m για 50 λεπτά του ευρώ) και να το κόψετε ανάλογα με τις διαστάσεις του παραθύρου σας.

Ψεκάστε στη συνέχεια το παράθυρο με νερό και το αεροπλάστ, αλλά μόνο από την πλευρά που βρίσκονται οι φουσκάλες.

Έπειτα, με τη μεριά που έχετε ψεκάσει να κοιτάει προς το παράθυρο, τοποθετήστε προσεκτικά το αεροπλάστ στο παράθυρό σας, το οποίο θα κολλήσει εύκολα, μόνο με το νερό (δε θα χρειαστείτε κόλλα).

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τόσο η πλαστική του σύνθεση, όσο και οι φουσκάλες με τον παγιδευμένο αέρα θα κρατήσουν τον παγωμένο αέρα έξω.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως το συγκεκριμένο “κόλπο” έχει νόημα μόνο για όσους διαθέτουν μονά τζάμια, ενώ καλό είναι να το δοκιμάσετε σε χώρους όπως το υπνοδωμάτιο και όχι στο σαλόνι, προφανώς για λόγους αισθητικής.

Θέρμανση: Τι συμφέρει; Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή κλείσιμο καυστήρα;

Αλλαγή καυστήρα, αυτονόμηση της θέρμανσης του διαμερίσματος, μείωση των ωρών της θέρμανσης, προσαρμογή του θερμοστάτη, τα θέματα που κυριαρχούν στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών χωρίς πάντοτε να βρίσκεται κοινή συνισταμένη.

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την «πρεμιέρα» της χειμερινής περιόδου, στις 14 Οκτωβρίου, ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές που περίμενε και η αγορά αλλά και η κυβέρνηση όταν χάρασσε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, την επιδοματική πολιτική.

Το φυσικό αέριο τον Σεπτέμβριο κόστιζε 26 λεπτά ανά κιλοβατώρα με βάση τους επίσημους καταλόγους των εταιρειών, επηρεασμένο από την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής τον Αύγουστο ακόμη και στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ηδη για τον Οκτώβριο η τιμή έχει υποχωρήσει κοντά στα 20 λεπτά, ενώ με δεδομένη την οριζόντια επιδότηση των 9 λεπτών από τη ΔΕΠΑ, η λιανική «βγαίνει» κοντά στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μάλιστα ο Οκτώβριος προχωράει με ακόμη μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η μεγάλη υποχώρηση της Παρασκευής έφερε την τιμή ακόμη και κάτω από τα 140 ευρώ, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο.

Ως εκ τούτου, αν η επιδοματική πολιτική της ΔΕΠΑ παραμείνει αμετάβλητη και τον Νοέμβριο (τα 9 λεπτά ισχύουν έως το τέλος Οκτωβρίου), είναι πιθανόν η λιανική να πέσει και κάτω από 10 λεπτά.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στα μεγάλα αστικά κέντρα στο 1,31-1,38 ευρώ μετά και την απόφαση διυλιστηρίων και εταιρειών εμπορίας να προσφέρουν πρόσθετη επιδότηση στην τιμή του λίτρου, πέραν δηλαδή της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και η επιδοματική πολιτική διυλιστηρίων και εταιρειών εμπορίας έχει ημερομηνία λήξης (31 Οκτωβρίου και 21 Νοεμβρίου, αντιστοίχως), κάτι που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που θέλουν να αγοράσουν λειτουργούν υπό την πίεση προθεσμιών και χωρίς να γνωρίζουν ούτε πώς θα εξελιχθούν οι χρηματιστηριακές τιμές ούτε αν θα παραταθεί η επιδοματική πολιτική.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει η δυνατότητα να «κλειδώσει» η τιμή στα σημερινά επίπεδα (αν αγοραστεί επαρκής ποσότητα) και να αποφευχθεί το ρίσκο πιθανών αυξήσεων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στο φυσικό αέριο τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.

Ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική.

Ανεξάρτητα από το τι βγάζει η σύγκριση φυσικού αερίου – πετρελαίου (αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς πολλοί θέλουν να στραφούν στα κλιματιστικά), το γεγονός είναι ένα: όλες οι πηγές ενέργειας είναι πολύ ακριβότερες σε σχέση με πέρυσι.

  • Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται τώρα προς 1,31-1,38 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι η σεζόν είχε ξεκινήσει με την τιμή στο 1,15 ευρώ.
  • Το φυσικό αέριο μπορεί με την επιδότηση να έχει περιοριστεί στα 11 λεπτά, ωστόσο πέρυσι οι καταναλωτές έβρισκαν τιμές ακόμη και κάτω από 7-8 λεπτά, ενώ κάποιες εταιρείες τούς έδιναν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» τιμή 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
  • Η πραγματική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (με όλες τις συμπληρωματικές χρεώσεις) είναι υψηλότερη των 22-23 λεπτών (ή και περισσότερο για μεγάλες καταναλώσεις), όταν μέχρι και πέρυσι τον Νοέμβριο ο καταναλωτής χρεωνόταν με λιγότερα από 20 λεπτά.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι τα κοινόχρηστα θα είναι φέτος περισσότερα, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συσσώρευση οφειλών από κοινόχρηστα ή αντιπαραθέσεις μεταξύ των ενοίκων της πολυκατοικίας.

Θέρμανση: Πετρέλαιο θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να πωλείται προς περίπου 1,65-1,7 ευρώ ανάλογα βέβαια και με το ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε επίπεδο διεθνών τιμών μέσα στην εβδομάδα. Αυτή την τιμή δεν θα την… δουν οι καταναλωτές.

Θα ενεργοποιηθεί η επιδότηση των 25 λεπτών στην πηγή οπότε ο καταναλωτής θα αγοράζει ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης προς 1,4-1,45 ευρώ.

Εφόσον ο καυστήρας συντηρηθεί καλά ώστε η απόδοση να υπερβαίνει το 90%, η κάθε θερμική κιλοβατώρα που θα παράγεται με πετρέλαιο θέρμανσης, θα κοστίζει περίπου 13 λεπτά.

Επίσης, εφόσον το νοικοκυριό έχει δικαίωμα στο επίδομα θέρμανσης (κάτι που σημαίνει ότι πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια) η τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη πέφτοντας (ειδικά στις ορεινές περιοχές που το επίδομα είναι μεγάλο) ακόμη και κάτω από 10-11 λεπτά.

Θέρμανση: Ηλεκτρικό ρεύμα

Στο ρεύμα, εκ πρώτης όψεως οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες. Σήμερα, μια κιλοβατώρα κοστίζει περίπου 14-16 λεπτά με βάση τα τιμολόγια των εταιρειών ενέργειας αλλά και την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Για τον Οκτώβριο, η τιμή έχει υποχωρήσει μέχρι τώρα στα 270 ευρώ ανά κιλοβατώρα αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει ως μείωση στην τιμή λιανικής καθώς στις μεταβολές αυτό που προσαρμόζεται πρώτο είναι το τιμολόγιο των εταιρειών αλλά και η επιδοματική πολιτική ώστε η τιμή λιανικής να μένει λίγο πολύ σταθερή στα σημερινά επίπεδα.

Όμως, στα 14-16 λεπτά θα πρέπει να προστεθούν οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις. Με αυτές (αλλά και με τον ΦΠΑ), η τελική τιμή εκτινάσσεται πάνω από τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς μάλιστα να υπάρχει δικαίωμα περαιτέρω επιδότησης.

Άρα, η θέρμανση με απλά θερμαντικά σώματα και ηλεκτρικά καλοριφέρ που παράγουν μια θερμική μονάδα για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουν, είναι η πιο ασύμφορη λύση για την φετινή σεζόν και δύσκολα θα αλλάξει αυτό.

Θέρμανση: Η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης – Ανοίγει το MyΘέρμανση

Ανοίγει στις 14 Οκτωβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης από το οποίο θα ωφεληθούν συνολικά 1,3 εκατ. πολίτες ενώ μια μέρα μετά ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο με την έκπτωση των 25 λεπτών στην αντλία.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 η πλατφόρμα myΘέρμανση (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home) θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος αυξημένο στα 350 ευρώ με διπλασιασμό για τα νοικοκυριά που θα αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τον ηλεκτρισμό με πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιπλέον αυξημένος είναι και ο αριθμός των δικαιούχων λόγω αύξησης των κονδυλίων της επιδότησης στα 300 εκατ. ευρώ.

Το νέο όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αντίθετα, σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον έγγαμο.

Θέρμανση: Τα εισοδηματικά κριτήρια και ο υπολογισμός της επιδότησης

Αναλυτικά με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)
  • Έγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)
  • Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)
  • Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)
  • Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές: Έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί

Το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες.

Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Π.χ., για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,43 = 150,5.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού, το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει δύο τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,71 = 248,5. Εάν υπάρχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά θα ανεβαίνει στα 347,9 ευρώ κ.ο.κ.

Θέρμανση: Διπλασιασμός επιδόματος για τους νέους δικαιούχους

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.

Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%.

Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».