Επίδομα ρεύματος: Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν επίσημα από την κυβέρνηση. Πότε κάνετε αίτηση, πού, ποια είναι τα κριτήρια, ποιοι οι δικαιούχοι, πότε θα γίνει η πληρωμή. Οι επίσημες ανακοινώσεις στο xristika.gr.
Νέος γύρος αιτήσεων για επίδομα ρεύματος αναμένεται να ανοίξει από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς όσοι θα επιλέξουν την ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση θα πρέπει να περιμένουν να πληρωθούν σε δεύτερο χρόνο, μετά το επίδομα θέρμανσης που ισχύει για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα.
Το νέο επίδομα ρεύματος δεν θα έχει καμία σχέση με το Power Pass, ενώ η μεγάλη ανατροπή κρύβεται στο πού θα κάνετε την αίτηση. Και ενώ αρχικά αναμενόταν να γίνει η διαδικασία μέσω του myθέρμανση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι αιτήσεις θα γίνουν τελικά μέσω της ΑΑΔΕ από τη νέα χρονιά.
Αυτό που μένει ίδιο είναι οι δικαιούχοι, οι οποίοι θα καθοριστούν σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Πρόκειται για περίπου 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές που θα ζεσταθούν με ρεύμα τον φετινό χειμώνα.
Επίδομα ρεύματος: Πότε κάνετε αίτηση, πότε η πληρωμή
Δεν είναι σαφές τίποτε από τα δύο. Η ενίσχυση για το ρεύμα θα ισχύσει για τέσσερις μήνες, από την 1/1/2024 μέχρι το τέλος Απριλίου του 2024. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν μετά την Πρωτοχρονιά -ακόμα δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία- ενώ όσο για την πληρωμή δεν αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.
Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως είναι ο τρόπος υπολογισμού, ωστόσο, και αυτός αναμένεται να είναι παρόμοιος με το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή με «βαθμοημέρες». Ανάλογα με την περιοχή, θα αυξομειώνεται και το επίδομα, που για το ρεύμα ΔΕΝ θα ξεπερνά τα 480 ευρώ για όλη τη διάρκεια.
Επίδομα ρεύματος: Ποιες ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης καλύπτει
Έχει βγει και η λίστα με τις συσκευές που μπορούν να «δικαιολογούν» οι καταναλωτές ως κοστοβόρες και να δικαιούνται επίδομα.
Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα αφορά θέρμανση με:
- Κλιματιστικό (air condition)
- Ηλεκτρικές σόμπες
- Θερμάστρες ή θερμοπομπούς
- Αντλίες Θερμότητας
Επίδομα ρεύματος: Πού κάνετε αίτηση – Ποια δικαιολογητικά χρειάζεστε
Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου του 2024. Θα πρέπει να μπαίνετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με κωδικούς Taxisnet, θα επιλέγετε ως επιλέξιμο καύσιμο το ηλεκτρικό ρεύμα και θα υποβάλετε αίτηση με τα εξής στοιχεία:
- Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
- Το ονοματεπώνυμό σας
- Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του
- Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
- Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
- Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
- Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
- Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας
- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)
Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.
Επίδομα ρεύματος: Τα εισοδηματικά κριτήρια
- Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
- Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.
Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.
- Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
- Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
Τα νέα τιμολόγια ρεύματος από το 2024
Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων που θα ισχύσουν από τις αρχές του έτους είναι οι εξής:
- Τα «μπλε»: Προϊόντα σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
- Τα «πράσινα»: Κυμαινόμενα, όπου η τιμή προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς και ανακοινώνεται είτε πριν από την εφαρμογή της (για παράδειγμα, η τιμή για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου) είτε απολογιστικά δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης (στο ίδιο παράδειγμα, η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται τον Μάρτιο). Θα διατίθενται επίσης και προϊόντα μεικτής τιμολόγησης (σταθερής και κυμαινόμενης), η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την 1η του μήνα εφαρμογής τους είτε την 1η ημέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής τους.
- Τα «πορτοκαλί»: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας που αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης και τα οποία προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή.
Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής από το 2024
Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που ρυθμίζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το 2024 και θεσπίζει το ειδικό τιμολόγιο που θα εφαρμόζει το σύνολο των προμηθευτών και θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με βάση μηχανισμό διακύμανσης που θα θεσπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για το πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών ρεύματος κατά την επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των έκτακτων μέτρων που θεσπίστηκαν το καλοκαίρι του 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης, για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα.
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, το Ειδικό Τιμολόγιο θεσπίζεται «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμητικοί κίνδυνοι από την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την πτώση των τιμών».