Αίτηση ΕΔΩ για επίδομα θέρμανσης για air condition και σόμπα – Πώς θα το πάρετε

Επίδομα θέρμανσης 2023: Φτάνει η ώρα της αίτησης και για όσους ζεσταίνονται με ρεύμα. Πού κάνετε αίτηση, τα εισοδηματικά κριτήρια, όλες οι ειδήσεις στο xristika.gr.

Νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος έρχονται σε λίγο καιρό, για όσους δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για θέρμανση, αλλά επιλέγουν να ζεσταίνονται με κλιματιστικά, σόμπες, αντλίες θερμότητας ή άλλα σώματα που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης για την περίοδο 2023-2024 αναμένεται να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις σε πολύ λίγες μέρες -αναμένεται να ανοίξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στις αρχές Νοεμβρίου- και λίγο νωρίτερα, θα γίνουν ανακοινώσεις για το νέο μοντέλο «επιδόματος ρεύματος».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ήδη από τον Σεπτέμβριο, το νέο επίδομα ρεύματος θα δοθεί όπως ακριβώς το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή με αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, με πληρωμή σε δόσεις, και απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής διαρροές, καθώς ακόμα οι ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει. Άγνωστο είναι επίσης, το πώς θα μπορέσουν να καθοριστούν οι δικαιούχοι, πώς δηλαδή θα αποδείξουν ότι ζεσταίνονται με ρεύμα.

Ενδεχομένως, στα σενάρια που εξετάζονται, ο τρόπος να είναι ο εξής: Δεν αποκλείεται να μιλάμε για διεύρυνση των κριτήριων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ή για επιδοτήσεις ρεύματος με εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Για καθέναν από τους παραπάνω τρόπους, η αίτηση θα γίνει:

Πότε ξεκινά η αίτηση για επίδομα θέρμανσης 2023

Το επίδομα θέρμανσης θα δώσει μια μικρή ανάσα στους καταναλωτές την ώρα που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να σημειώσει αύξηση.

Η διαδικασία των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Το επίδομα θέρμανσης παραμένει στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, από 100 έως 800 ευρώ, αλλά με βελτιωμένα κριτήρια για τις οικογένειες που μπορούν να δουν αύξηση του εισοδηματικού ορίου έως και 2.000 ανά παιδί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό επίδομα δεν θα είναι «διπλό» για όσους προχωρήσουν σε αλλαγή καυσίμου, όπως έγινε πέρυσι.

Τα καύσιμα που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το pellet.

Επίδομα θέρμανσης: Ο υπολογισμός και οι βαθμοημέρες

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα καθοριστεί και πάλι στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους. Αυτό θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή βαθμοημέρας από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας και έτσι θα προκύψει το ποσό.

Επίσης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

 • Οικογένεια με δύο παιδιά στο κέντρο της Αθήνας: Συντελεστής βαθμοημέρας 0,43 – Επίδομα 211 ευρώ
 • Οικογένεια με δύο παιδιά στην Κοζάνη: Συντελεστής βαθμοημέρας 1,12 – Επίδομα 686 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για άγαμους και έγγαμους πολίτες παραμένουν τα ίδια με το 2022, αλλά διευρύνονται για τις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα η προσαύξηση για κάθε παιδί ανεβαίνει στα 5.000 από 3.000 ευρώ. Έτσι διαμορφώνονται ως εξής:

 • 16.000 για άγαμους φορολογουμένους
 • 24.000 ευρώ για έγγαμους ή  συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
 • 29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί
 • 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
 • 39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς οι διεθνείς του τιμές του πετρελαίου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχουν υπερβεί τα 95 δολάρια το βαρέλι και οδεύουν ολοταχώς προς τα 100 δολάρια.

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα – βήμα η αίτηση

Στο myθερμανση μπορείτε να μπαίνετε όταν ανοίξει η πλατφόρμα, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει από 15 έως 31 Δεκεμβρίου. Θα μπει επίσης και νέο επιδοτούμενο καύσιμο στην πλατφόρμα.

Στη συνέχεια, θα επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
 • φυσικό αέριο ή υγραέριο
 • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
 • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
 • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
 • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε πληρώνεται η α’ δόση

Εφόσον τηρηθεί το περσινό χρονοδιάγραμμα, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, τότε οι δικαιούχοι θα πρέπει να λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί έως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, το αργότερο.

Υπενθυμίζεται ότι οι παλαιοί δικαιούχοι δύνανται να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.