Επίδομα θέρμανσης: ΕΔΩ η αίτηση για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος – Τα δικαιολογητικά

Επίδομα θέρμανσης: Αντί για επιδότηση ή Power Pass η κυβέρνηση ανακοίνωσε χρήματα για τους λογαριασμούς ρεύματος σε όσους ζεσταίνονται τον χειμώνα με κλιματιστικό ή σόμπα. Όλες οι λεπτομέρειες για την αίτηση στο xristika.gr.

Επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες το οποίο οι δικαιούχοι που ορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια μπορούν να το πάρουν με μια εύκολη αίτηση στην πλατφόρμα myθέρμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

Η διαδικασία θα είναι η ίδια με εκείνη για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή το πέλετ, ωστόσο, θα γίνει μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα, προκειμένου να μπορέσουν να αποσαφηνιστούν οι διαφορές μέσα στο σύστημα και να καθοριστούν οι δικαιούχοι.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που υπάρχουν αναφορικά με το νέο επίδομα, είναι το πώς θα μπορέσουν όσοι το δικαιούνται, να αποδείξουν ότι έχουν επιλέξει να ζεσταίνονται με ρεύμα.

Όπως φαίνεται, αυτό που θα λειτουργήσει ως «αποδεικτικό» είναι ο ίδιος ο λογαριασμός ρεύματος. Θα μπει δηλαδή ένα όριο κατανάλωσης ρεύματος -μαζί με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- το οποίο και θα διαχωρίσει ποιος θα μπορέσει να το πάρει.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ή την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν όμως και πολλές ακόμα λεπτομέρειες οι οποίες έχουν γίνει γνωστές. Αναλυτικά:

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Όλα τα δικαιολογητικά αναλυτικά

Αρχικά, η αίτηση θα γίνει στην πλατφόρμα myθέρμανση όταν αυτή ανοίξει. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να δηλώσετε είναι τα εξής:

 • ΑΦΜ
 • Ονοματεπώνυμο
 • Εξαρτώμενα τέκνα
 • Ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
 • Email
 • Τηλέφωνο
 • Αριθμός παροχής ρεύματος
 • Τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας
 • ΙΒΑΝ
 • Είδος επιθυμητού καυσίμου (θα προστεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα)

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ίδια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

 • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ
 • Έγγαμοι: Έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ ανά παιδί (πέρσι ήταν 3.000 ευρώ)
 • Μονογονενεϊκές: Έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ ανά παιδί (πέρσι ήταν 3.000 ευρώ)

Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια, αυτά είναι:

 • Άγαμοι: Έως 200.000 ευρώ
 • Έγγαμοι – μονογονεϊκές: Έως 300.000 ευρώ (ήταν 250.000 ευρώ πέρσι)

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Ποιες συσκευές αφορά

Η επιδότηση θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι τον Απρίλιο και θα αφορά θέρμανση με:

 • Κλιματιστικό (air condition)
 • Ηλεκτρικές σόμπες
 • Θερμάστρες ή θερμοπομπούς
 • Αντλίες Θερμότητας

Επίδομα θέρμανσης: Πόση είναι η επιδότηση για τον λογαριασμό ρεύματος

Το επίδομα φέτος θα είναι από 100 έως 800 ευρώ, ενώ κόπηκε το περσινό διπλό μπόνους για όσους εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο για να «γυρίσουν» σε πετρέλαιο. Τη σεζόν 2023-2024 θα πάρουν μέχρι 1.000 ευρώ συγκεκριμένες -και λίγες- κατηγορίες δικαιούχων.

Τα ίδια ποσά θα είναι και για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για επίδομα θέρμανσης

Ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, ανακοίνωσε σήμερα πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις στο myθέρμανση, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ξεκινήσει η διαδικασία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου το αργότερο.

Μάλιστα, ερωτήθηκε και για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει σχέδιο για να γίνουν οι καταβολές νωρίτερα από ότι πέρσι, αν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα τηρηθεί σίγουρα το περσινό χρονοδιάγραμμα.

Επίδομα θέρμανσης: Υπολογίστε γρήγορα πόσα χρήματα θα πάρετε

Φέτος τα ποσά κυμαίνονται από 100 μέχρι 800 ευρώ. Το ποσό βάσης παραμένει και φέτος στα 350 ευρώ (αυξήθηκε πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Εφόσον τηρηθεί το περσινό χρονοδιάγραμμα, τότε οι δικαιούχοι θα πρέπει να λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί την 1η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι παλαιοί δικαιούχοι δύνανται να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Τι ισχύει για επίδομα θέρμανσης με κοινόχρηστα για πολυκατοικία

Εάν η δαπάνη εξοφλείται μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Παράλληλα, οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

 • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
 • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει, βγ) τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
 • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
 • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Νυχτερινό ρεύμα 2023: Οι νέες ώρες από 1/11

Ο ΔΕΔΔΗΕ υπενθυμίζει ότι για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) τμηματικού ωραρίου θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, από 1 Νοεμβρίου 2023 έως 30 Απριλίου 2024, νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος ως εξής:

 • 02:00 – 08:00 και 15:00 – 17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.
 • 02:00 – 08:00 και 15:30 – 17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον Προμηθευτή τους.

Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00.

Σημειώνεται ότι το συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00 όλο το έτος) δεν εφαρμόζεται πλέον σε νέους καταναλωτές και εξακολουθεί να ισχύει μόνο στους καταναλωτές οι οποίοι το έχουν ήδη.

Οι καταναλωτές που έχουν το συνεχές ωράριο μπορούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό, εφόσον το επιθυμούν, δεν μπορούν, όμως, να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο, αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.