Ρεύμα: Το email που θα σου λέει πόσα θα πληρώνεις το 2024 – Οι νέοι λογαριασμοί

Ρεύμα: Με ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, θα σε ενημερώνει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, για τον νέο λογαριασμό ρεύματος που θα πληρώνεις από τη νέα χρονιά. Τι ισχύει με επιδοτήσεις, όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Στο τέλος του 2023 λήγουν τα μέτρα στήριξης για το ρεύμα που ισχύουν από πέρσι το καλοκαίρι, και οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με ένα θολό τοπίο για το πώς θα πρέπει να κινηθούν στο εξής. Ήδη, το αρμόδιο υπουργείο έχει αποφασίσει να χαράξει έναν νέο τρόπο επιδοτήσεων.

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι πως από 1/1/2024, οι πάροχοι θα έχουν ένα νέο μοντέλο κοστολόγησης, το οποίο ο καταναλωτής θα κληθεί να το αποφασίσει από τώρα, και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο. Η προθεσμία που έχουν οι πάροχοι να ενημερώσουν τους καταναλωτές είναι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Η κριτική που δέχεται αυτή η τακτική, είναι πως πρόκειται για ενημέρωση πολύ σύνθετη, που δεν μπορεί να καταλάβει ο καταναλωτής, εκτός αν είναι στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Με πολύ απλά λόγια, θα κληθεί να αποδεχτεί ή όχι τις νέες χρεώσεις, χωρίς να αντιλαμβάνεται πλήρως με τι συμφωνεί.

Πιο αναλυτικά, με παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είχε προηγηθεί, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ανακοίνωσε ότι οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι τα 3 νέα «χρωματιστά» τιμολόγια: Τα «πράσινα», τα «μπλε», τα «πορτοκαλί».

Θα υπάρχει και ένα τέταρτο, που θα έχει κοινή φόρμουλα για όλους τους παρόχους και θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους.

Η τιμή αυτού του νέου τιμολογίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων στους καταναλωτές (ex ante) για κάθε μήνα τιμολόγησης και θα γίνεται διόρθωση στην τιμή του επόμενου μήνα, ανάλογα με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής. Ουσιαστικά, αυτό το τιμολόγιο δεν θα είναι σταθερό, καθώς πρόκειται για μια παραλλαγή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα 3 χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που πρέπει να επιλέξετε

Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων που θα ισχύσουν από τις αρχές του έτους είναι οι εξής:

 • Τα «μπλε»: Προϊόντα σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
 • Τα «πράσινα»: Κυμαινόμενα, όπου η τιμή προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς και ανακοινώνεται είτε πριν από την εφαρμογή της (για παράδειγμα, η τιμή για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου) είτε απολογιστικά δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης (στο ίδιο παράδειγμα, η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται τον Μάρτιο). Θα διατίθενται επίσης και προϊόντα μεικτής τιμολόγησης (σταθερής και κυμαινόμενης), η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την 1η του μήνα εφαρμογής τους είτε την 1η ημέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής τους.
 • Τα «πορτοκαλί»: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας που αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης και τα οποία προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή.

Έρχεται και επίδομα ρεύματος – Τι γνωρίζουμε

Ειδικά στο ρεύμα, στο τέλος του χρόνου σταματούν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν από πέρσι, λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις ενεργειακές τιμές, ενώ επιστρέφει και η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φαίνεται, ότι σχεδιάζεται να δοθεί επίδομα και για τους λογαριασμούς ρεύματος, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται από μέρα σε μέρα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, οι καταναλωτές που θα θερμανθούν φέτος με ηλεκτρική ενέργεια αλλά και με φυσικό αέριο, θα δικαιούνται επιδότηση σύμφωνα με τα κριτήρια με τα οποία δίνεται και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, αναμένεται το ύψος του επιδόματος ρεύματος να είναι το ίδιο με εκείνο για το πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή από 100 έως 800 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης 2023-2024: Οι αλλαγές στους δικαιούχους και τα εισοδηματικά κριτήρια

Τροποποιήσεις εφάρμοσε φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μέτρα όπως το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα κυμανθεί μεν στα ίδια επίπεδα, θα έχει ωστόσο διαφορές σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν και ισχύουν για φέτος τα εξής:

 • Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ ανά παιδί, για τις οικογένειες με παιδιά: 24.000 ευρώ + 5.000 ευρώ ανά παιδί, για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες
 • Δικαιούνται επίδομα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 80.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο παραμένει στα 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει σε 24.000 ευρώ.

Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια ισχύουν τα εξής:

 • Άγαμοι: Έως 200.000 ευρώ
 • Έγγαμοι – μονογονεϊκές: Έως 300.000 ευρώ, αυξημένο κατά 50.000 ευρώ φέτος

Επίδομα θέρμανσης: Υπολογίστε γρήγορα πόσα χρήματα θα πάρετε

Φέτος τα ποσά κυμαίνονται από 100 μέχρι 800 ευρώ. Το ποσό βάσης παραμένει και φέτος στα 350 ευρώ (αυξήθηκε πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς κάνετε αίτηση – Ποια δικαιολογητικά χρειάζεστε

Θα πρέπει να μπαίνετε στην πλατφόρμα myθέρμανση και να υποβάλετε αίτηση με τα εξής στοιχεία:

 • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
 • Το ονοματεπώνυμό σας
 • Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του
 • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
 • Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
 • Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
 • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
 • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας
 • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.