Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Η νέα ανάλυση του Γιώργου Χατζητέγα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Κορυφώνεται η αγωνία, καθώς από τις 24 έως και τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις 2018 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο ειδικός αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας, στις τελευταίες εκτιμήσεις του για τις βάσεις 2018 που έκανε στην ΕΡΤ, εκτιμά πτώση των βάσεων στις ιατρικές και τις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές και «εκτόξευση» προς τα πάνω στα παιδαγωγικά τμήματα.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται στα στατιστικά από τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων 2018, τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά τους δελτία, τις αυξομειώσεις στους αριθμούς των εισακτέων ανά σχολή και τις συγκρίσεις όλων αυτών των δεδομένων με τα αντίστοιχα περσινά, με βάση τα στατιστικά.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανέλθει σε 74.692 (από 70.726 πέρυσι), δηλαδή οι θέσεις θα είναι κατά 3.966 περισσότερες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μειωμένος κατά περίπου 2.000 είναι ο αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ, παρά την πριμοδότηση για εισαγωγή σε ΑΕΙ σε ποσοστό 5 του αριθμού εισακτέων.

Δείτε στο βίντεο τις εκτιμήσεις βάσεων 2018 του κ. Γιώργου Χατζητέγα:

Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Αλαλούμ με την ημερομηνία ανακοίνωσης

Ως πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων 2018 φάνταζε μέχρι πριν λίγες ώρες η 24η Αυγούστου, όπως είχε γίνει και τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, διαρροές και πληροφορίες θέλουν τις βάσεις 2018 να βγαίνουν τελικά προς το τέλος Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα δεν θα αναρτηθούν νωρίτερα από τις 25 Αυγούστου, με πιο πιθανές ημερομηνίες ανακοίνωσης των βάσεων 2018 να είναι η 28η Αυγούστου και η 29η Αυγούστου.

Η καθυστέρηση φέρεται να οφείλεται στα μέτρα που θα παρθούν για τους υποψηφίους από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως όλα τα παραπάνω αποτελούν πληροφορίες και μόνο, καθώς δεν έχει υπάρξει – μέχρι στιγμής – καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Οι τελευταίες εκτιμήσεις των Κούση και Λιάβαρη

Η αντίστροφη μέτρηση, λοιπόν, για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής 2018 στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας ξεκίνησε και το «Έθνος» παρουσιάζει τις τελευταίες εκτιμήσεις ειδικών για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις 2018 σε 50 δημοφιλείς σχολές όλων των πεδίων.

Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν μετά και την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων από τους εκπαιδευτικούς Παναγιώτη Κούση και Αχιλλέα Λιάβαρη, έμπειρους καθηγητές κεντρικών φροντιστηρίων της Αθήνας.

Φέτος το εισιτήριο για τους υποψήφιους δασκάλους και νηπιαγωγούς θα είναι ακριβότερο κατά 2.000 μόρια. Οι εκτιμήσεις έλαβαν υπόψη τον αριθμό των υποψηφίων, τις προσφερόμενες θέσεις, τις επιδόσεις των υποψηφίων, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, καθώς και το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Όσο για τον σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση των βάσεων 2018 που είναι η σειρά προτίμησης θεωρήθηκε ότι δεν παρουσιάζει αξιόλογες διαφορές από πέρυσι.

Ασφαλής πρόβλεψη για τις βάσεις του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν μπορεί να γίνει, αφού δεν έχουμε στοιχεία για το προηγούμενο έτος. Εκτιμάται, όμως, με κάθε επιφύλαξη, ότι οι βάσεις 2018 θα είναι χαμηλότερες από τις βάσεις των αντίστοιχων σχολών της Αθήνας και του Πειραιά κατά 200-300 μόρια.

Οι σχολές Εκπαίδευσης αναμένεται να εκτοξεύσουν τις βάσεις 2018 πολύ προς τα πάνω, αφού η πρόσβαση σε αυτές γίνεται από όλα τα επιστημονικά πεδία, που φέτος από πέντε μειώθηκαν στα τέσσερα.

Έτσι, δεν πρόκειται να δούμε υποψήφιους δάσκαλους και νηπιαγωγούς με βαθμολογίες κοντά στα 1ο.οοο μόρια, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Φέτος το… εισιτήριο αναμένεται να είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά 2.000 μόρια.

Ακόμη, ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, η Ιατρική Σχολή της Αθήνας αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της για υποψήφιους με λιγότερα από 19 000 μόρια.

Διαβάστε επίσης: Βάσεις 2018: Άλλαξε η ημερομηνία ανακοίνωσης

Βάσεις 2018: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα Αρχαία Προσανατολισμού και η Ιστορία Προσανατολισμού.  Το μάθημα της Ιστορίας δυσκόλεψε περισσότερο τους υποψηφίους, γιατί εκτός από τη συνηθισμένη αποστήθιση απαιτούσε και κάποια κριτική ικανότητα που έπρεπε να διαθέτουν οι υποψήφιοι. Ο βαθμός δυσκολίας και οι επιδόσεις των υποψηφίων στα άλλα μαθήματα ήταν στα περσινά επίπεδα και δεν αναμένουμε εκπλήξεις στη μετακίνηση των βάσεων 2018.

Αυτές θα είναι παρόμοιες με τις περσινές, με μικρές αυξομειώσεις, και πιθανόν να δούμε μια μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως στη Νομική, στις Σχολές Ψυχολογίας, στις Σχολές MME κ.λπ. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα η άνοδος των βάσεων θα είναι μεγάλη και μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 2.500 μόρια. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων θα καλυφθεί από το 1ο Πεδίο, όπου παραδοσιακά υπάρχει και η μεγαλύτερη ζήτηση.

Βάσεις 2018: Τεχνολογικές και Θετικές Επιστήμες

Η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων 2018 θα υπάρξει στο Πεδίο αυτό, όπου ανήκουν όλες σχεδόν οι θετικές σχολές, όπως τα Πολυτεχνεία, οι φυσικομαθηματικές, οι στρατιωτικές και πολλές άλλες.

Πτώση θα σημειωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και πέρυσι η πτώση ήταν πολύ μεγάλη.

Οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, στη Φυσική και στη Χημεία θα ωθήσουν τις βάσεις προς τα κάτω.

Τη μείωσή τους θα προκαλέσουν, επίσης, τόσο η αύξηση των θέσεων όσο και η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε για τους μελλοντικούς υποψηφίους ότι δεν αρκεί μόνο το διάβασμα στην τελευταία τάξη, αλλά πρέπει οι μαθητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μελετούν σε όλες τις προηγούμενες τάξεις.

Επισημαίνουμε για παράδειγμα ότι φέτος τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού απαιτούσαν γνώσεις από προηγούμενες τάξεις, αφού έπρεπε να γνωρίζουν βασικά στοιχεία όχι μόνο Άλγεβρας αλλά και Γεωμετρίας προηγούμενων τάξεων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Βάσεις 2018: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

Στο πεδίο αυτό εντάσσονται οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, οι Σχολές Βιολογίας κ.λπ, που αποτελούν το όνειρο πολλών αριστούχων μαθητών.

Η πρόσβαση σε αυτές είναι πολύ δύσκολη γιατί οι προσφερόμενες θέσεις είναι λίγες και ο συναγωνισμός μεγάλος.

Τα θέματα που δόθηκαν φέτος στη Βιολογία Προσανατολισμού, στη Χημεία Προσανατολισμού και στη Φυσική είχαν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις και θα προκαλέσουν μια μικρή μετακίνηση των βάσεων προς τα κάτω.

Η πτώση θα είναι λίγο μεγαλύτερη στις υψηλές βαθμολογίες και λιγότερο ορατή στις μεσαίες βαθμολογίες.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε την Ιατρική Αθήνας που πέρυσι απαιτούσε 19.131 μόρια, να είναι λίγο πιο κάτω από τα 19.000 μόρια.

Οι σχολές, όμως, που είναι κοινές με το 2ο Πεδίο, όπως για παράδειγμα οι γεωπονικές, χημείας κ.λπ, θα καλυφθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου που έχουν καλύτερες βαθμολογίες.

Βάσεις 2018: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής 

Τα μαθήματα που δίνουν τα περισσότερα μόρια στο Πεδίο αυτό είναι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού και το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, στα Μαθηματικά Προσανατολισμού είναι περίπου στα περσινά επίπεδα, ενώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το ποσοστό των αριστούχων με βαθμολογίες 18 – 20 σχεδόν διπλασιάστηκε (από 11,6% έγινε φέτος 21,82%).

Στις μεσαίες βαθμολογίες έχουμε περίπου τις ίδιες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα.

Οι βάσεις 2018 θα είναι στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες βαθμολογίες και μικρές αυξήσεις στις υψηλές.

Στις αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές αναμένουμε χαλαρή αύξηση που δεν θα ξεπερνά τα 200 μόρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ:

Διαβάστε επίσης: