Εκτιμήσεις βάσεων 2018 ΓΕΛ – ΕΠΑΛ ανά σχολή και τμήμα – Δείτε τους πίνακες

Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Άνοδο στα Παιδαγωγικά, πτώση στην Ιατρική και στις στρατιωτικές σχολές, μεγάλος «γρίφος» τα ΤΕΦΑΑ. Αυτές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2018, από τα πρώτα στοιχεία των Μηχανογραφικών Δελτίων. Τι αναμένεται σε 1ο, 2ο, 3ο και 4ο πεδίο; Πώς επηρεάζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;

Το xristika.gr συγκέντρωσε όλες τις τελευταίες εκτιμήσεις βάσεων 2018 και σας τις παρουσιάζει, μαζί με αναλυτικούς πίνακες ανά σχολή και τμήμα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Βαρόμετρο της κίνησης των βάσεων 2018 είναι φέτος το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο και αναμένεται να τις επηρεάσει άμεσα.

Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων που κατατίθενται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Παιδείας, για το νέο ίδρυμα δείχνει ενδιαφέρον μεγάλη μερίδα των νέων που διεκδικούν φέτος μια θέση στο ήλιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Έτσι, το ενδιαφέρον αυτό μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες που θα επηρεάσουν τη ροή και των βάσεων μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Κατ’ επέκταση, φέτος μπορεί να προκύψει μεγαλύτερη πτώση βάσεων από εκείνη που είχε αρχικά εκτιμηθεί σε πολλές μεσαίες σχολές ανώτατων ιδρυμάτων της επαρχίας (ειδικά οικονομικές και πολυτεχνικές) σε συνδυασμό μάλιστα με την αναμενόμενη άνοδο των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα. Όπως είναι γνωστό, το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει στήσει μια πλήρη πολυτεχνική σχολή στην… αυλή του περιζήτητου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον των δυσαρεστημένων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στα προγράμματά του και να τους στρέψει μακριά από τις πολυτεχνικές σχολές της επαρχίας που θα αποτελούσαν λογικά την επόμενη επιλογή τους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι αποκάλυψαν στην εκπομπή “Ξυπνάμε Μαζί” του Epsilon TV και τον Σπύρο Χαριτάτο για τις Βάσεις 2018 ο εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στρατής Στρατηγάκης και η εκπαιδευτική σύμβουλος, Ελένη Εμφιετζόγλου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Τα πάνω και τα κάτω

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Φροντιστών Ελλάδας, Ιωάννης Βαφειαδάκης στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων και η καταγραφή των «πρώτων προτιμήσεων» των υποψηφίων ρίχνει περισσότερο φως στην κίνηση των βάσεων της φετινής χρονιάς.

Συγκεκριμένα:

 1. Είναι προφανές ότι τα δύο πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που έγιναν πανεπιστήμιο (το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) θα δουν κατακόρυφη άνοδο στις βάσεις των τμημάτων τους, εάν αυτές μπορούν να συγκριθούν με την περυσινή εξεταστική διαδικασία. Σε μερικά τμήματά τους μάλιστα, η άνοδος μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 1.000 μορίων.
 2. Αυξημένο ενδιαφέρον μπορεί να διαπιστωθεί φέτος γενικώς για τις σχολές ΤΕΙ των υπόλοιπων αστικών κέντρων της χώρας (η Αττική πλέον δεν έχει κανέναν εκπρόσωπο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), με το δεδομένο ότι τα τμήματά τους μπορεί την επόμενη χρονιά να βρεθούν κατευθείαν στον πανεπιστημιακό τομέα.
 3. Τα παιδαγωγικά τμήματα σε όλο το φάσμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα έχουν άνοδο που θα φτάσει τα 2.000 μόρια (και στα τμήματα που δέχθηκαν τις περασμένες δύο χρονιές υποψηφίους με βαθμολογίες γύρω στα 10.000 μόρια η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει τα 2.500 μόρια).
 4. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών (νομικές, ψυχολογίες), θα καταγραφεί σταθερότητα και ίσως μικρή άνοδος, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν φέτος καλύτερες από πέρυσι, αλλά αυξήθηκαν και οι εισακτέοι στις σχολές του πεδίου. Στις πρώτες σχολές του ίσως καταγραφεί οριακή άνοδος, αλλά όσο κατεβαίνουμε κάτω από τα 16.000 μόρια η κίνηση των βάσεων θα είναι πτωτική.
 5. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές), περιμένουμε πτώση βάσεων ειδικά στα «ρετιρέ» του πεδίου αλλά και στις μεσαίες και χαμηλές σχολές του.
 6. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας (ιατρικές) περιμένουμε σημαντική πτώση βάσεων, ενώ ίσως φέτος δούμε την Ιατρική Αθηνών να μη φτάνει τα 19.000 (η πτώση στις ιατρικές σχολές της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι από 100 έως 300 μόρια στην τελευταία Ιατρική της Αλεξανδρούπολης). Σχολές που κυμαίνονται στην κατηγορία των 17.000 – 18.000 μορίων μπορεί να καταγράψουν μεγαλύτερη πτώση.
 7. Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής  αναμένεται σταθερότητα βάσεων και ίσως μικρές αυξομειώσεις.
 8. Στις στρατιωτικές σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται πτώση, ενώ στις Σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής μικρή άνοδος.

Βάσεις 2018: Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο και σχολή από τον Χρήστο Κάτσικα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Εκτιμήσεις βάσεων 2018 ανά σχολή

Πιο αναλυτικά, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2018 ανά σχολή είναι οι εξής:

 • Δημόσιας διοίκησης – Πάντειο 14.450
 • Νομικής – Κομοτηνή 17.500
 • Νομικής – Αθήνα 17.930
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης – Αλεξανδρούπολη 13.100
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης – Αθήνα 16.100
 • Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας – Αθήνα 15.600
 • Επιστημών προσχολικής αγωγής – Ρόδος 12.500
 • Φιλολογίας – Αθήνα 16.400
 • Φιλολογίας – Καλαμάτα 13.500
 • Μαθηματικών – Αθήνα 15.150
 • Μαθηματικών – Πάτρα 13.000
 • Πληροφορικής – Πειραιάς 14.950
 • Φυσικής – Αθήνα 15.950
 • Φυσικής – Θεσσαλονίκη 15,350
 • Ιατρικής – Αθήνα 18.980
 • Ιατρικής – Αλεξανδρούπολη 18.580
 • Οδοντιατρικής – Αθήνα 18.410
 • Οδοντιατρικής – Θεσσαλονίκης 18.380
 • Φαρμακευτικής – Αθήνα 18.260
 • Αρχιτεκτόνων – Αθήνα 19.000
 • Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών Η/Υ – Ξάνθη 15.150
 • Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών Η/Υ – Αθήνα 18.190
 • Μηχανολόγων Μηχανικών – Αθήνα 17.850
 • Μηχανολόγων Μηχανικών -Θεσσαλονίκη 17.160
 • Πολιτικών Μηχανικών – Ξάνθη 13.100
 • Πολιτικών Μηχανικών – Αθήνα 16.480
 • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής – Αθήνα 16.080
 • Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων – Αθήνα 15.160
 • Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης – Πειραιάς 14.450.

Εκτιμήσεις βάσεων 2018 Εκτιμήσεις βάσεων 2018

Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Προβλήματα με τις συγχωνεύσεις

Η «απορρόφηση» του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν συνεχίζεται «ανέφελα» παρότι το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Ετσι, ενστάσεις τίθενται τώρα από την πλευρά του πανεπιστημίου της περιοχής και της Συγκλήτου του.

Οπως αναφέρεται σε ψήφισμα της Συγκλήτου του Ιδρύματος, τα μέλη της «με λύπη της διαπιστώνουν ότι το υποβληθέν νέο σχέδιο εμπεριέχει πρόσθετες διατάξεις, οι οποίες δεν συνάδουν με την εξασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του εγχειρήματος από τον κύριο φορέα της υλοποίησής του, που είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Βάσεις 2018: Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο και σχολή από τον Χρήστο Κάτσικα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Και η Σύγκλητος αναφέρεται στα σημεία που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη διοικητική και ακαδημαϊκή οργάνωση και λειτουργία του. Μεταξύ αυτών τα μέλη της θεωρούν πολύ σοβαρό «το προβλεπόμενο κενό που θα προκύψει σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, τόσο με εκπαιδευτικό όσο και με διοικητικό προσωπικό». «Είναι βέβαιο ότι χωρίς την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών και γραμματειών των Τμημάτων, το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου είναι αδύνατον να υποστηριχθεί αποτελεσματικά» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος.

Οι εκπρόσωποι προβληματίζονται ακόμα για τη «συμμετοχή του νυν πρυτάνεως του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πρυτανικό Συμβούλιο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Οπως αναφέρουν, «η συμμετοχή του νυν πρυτάνεως του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πρυτανικό Συμβούλιο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου, συνεπάγεται συμμετοχή στις πανεπιστημιακές αρχές μέλους μη εκλεγμένου από την πανεπιστημιακή κοινότητα, πράγμα που παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος. Μια τέτοια συμμετοχή στα ανώτερα συλλογικά όργανα, χωρίς τη νομιμοποίηση της εκλογής, θα δημιουργήσει σοβαρές αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων των οργάνων αυτών, ακόμη και πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ».

Διαβάστε επίσης: