Βάσεις 2018: Τεράστια «βουτιά» δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις – Δείτε σε ποια πεδία

Βάσεις 2018: Μεγάλη πτώση των βάσεων 2018 αναμένεται να φέρουν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας στα περισσότερα από τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες 2018.

Βάσεις 2018: Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Η πτώση των βάσεων 2018 θα είναι μεγαλύτερη στα τμήματα του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Σταθερές αναμένεται να μείνουν οι βάσεις 2018 των σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, με πιθανή άνοδο στα παιδαγωγικά τμήματα.

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», είναι πολύ νωρίς για να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις σχετικά με τις βάσεις, με δεδομένο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς οι μαθητές θα εξετασθούν σε λίγες ώρες στη Βιολογία, το οποίο είναι μάθημα – ρυθμιστής για τις σχολές υψηλής ζήτησης του 3ου Πεδίου.

Την ίδια ώρα, και η βαθμολόγηση των γραπτών δεν έχει προχωρήσει τόσο, ώστε οι καθηγητές που τα βλέπουν να έχουν μια γενική εικόνα για τις φετινές επιδόσεις των μαθητών.

Βάσεις 2018: Πτώση, αλλά όχι παντού

Αυτήν τη στιγμή, πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών όσον αφορά στις επιδόσεις των μαθητών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τα μαθήματα στα οποία μέχρι τώρα εξετάστηκαν, και γι’ αυτόν τον λόγο εκτιμούν ότι θα υπάρχει μια πτωτική πορεία των βάσεων 2018, όχι όμως σε όλες τις σχολές.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Άλλωστε, φέτος υπάρχει και ακόμα ένας «άγνωστος Χ» που θα επηρεάσει την κίνηση των βάσεων: Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, για το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσοι και ποιοι υποψήφιοι θα επιλέξουν τα τμήματά του.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανά μάθημα, η εικόνα έχει ως εξής:

Βάσεις 2018: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Το κείμενο του Μαρωνίτη για τη σχέση Παιδείας και Εκπαίδευσης μπορεί να χαρακτηρίζεται βατό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μαθητές θα αριστεύσουν, σημειώνει το δημοσίευμα. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, οι περισσότεροι συνωστίζονται σε βαθμολογίες 13-15, ενώ τα άριστα θα είναι δυσεύρετα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και πέρυσι που τα θέματα, επίσης, είχαν χαρακτηριστεί βατά, άριστα (19-20) πήραν μόνο… 66 άτομα!

Βάσεις 2018

Βάσεις 2018: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Οι καθηγητές εκτιμούν ότι τα θέματα ήταν δυσκολότερα από πέρυσι και ειδικά το αδίδακτο κείμενο. Σύμφωνα με τους φιλολόγους, η επιλογή του προς μετάφραση αδίδακτου κειμένου από τη Ρητορική του Αριστοτέλους προϋποθέτει – για την απόδοση σε δόκιμο νεοελληνικό λόγο – εξοικείωση με την ορολογία αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού θεωρητικού κειμένου. Στο διδαγμένο κείμενο ζητήθηκε απόσπασμα από την Πολιτεία του Πλάτωνα, έργο που είχε να εξεταστεί αρκετά χρόνια σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά οι ερμηνευτικές ερωτήσεις δεν παρουσίαζαν καμία ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ για πρώτη φορά η ερώτηση εισαγωγής είχε τη μορφή αντιστοίχισης. Πέρυσι, περίπου το 40% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Βαθμούς από 18 έως 20 έγραψε μόνο ένα ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 2,5%, δηλαδή κοντά στα 800 άτομα από τα συνολικά 30.379 που διαγωνίστηκαν στο μάθημα!

Βάσεις 2018: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Οι μαθηματικοί λένε ότι ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας επικεντρώθηκε στα τελευταία ερωτήματα για όσους στόχευαν σε έναν πολύ υψηλό βαθμό και ότι ο χρόνος επίλυσης ήταν οριακός. Το θέμα Δ ήταν απαιτητικό, για άριστα προετοιμασμένους μαθητές.

Βάσεις 2018: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Και στην Ιστορία Προσανατολισμού τα θέματα ήταν δυσκολότερα από πέρυσι. Απαιτούσαν καλή γνώση του σχολικού βιβλίου και κυρίως κριτική και αφαιρετική ικανότητα. Ειδικά τα θέματα Γ1 και Δ1 απαιτούσαν προσεκτικό χειρισμό και συνθετική δεξιότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο θέμα Γ1 η διατύπωση των ερωτημάτων δεν οδηγούσε με σαφήνεια τον υποψήφιο σε ασφαλή επιλογή του περιεχομένου της απάντησης.

Βάσεις 2018: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερα από τα περσινά. Μεγάλο μέρος της ύλης ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αιχμή το Δ4 που απευθυνόταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους και ήταν εξαιρετικά σύνθετο.

Βάσεις 2018: ΛΑΤΙΝΙΚΑ, ΧΗΜΕΙΑ, ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Τα μαθήματα αυτά εξετάστηκαν πρόσφατα, συνεπώς η βαθμολόγηση δεν έχει ξεκινήσει και δεν υπάρχουν στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα. Πάντως, οι καθηγητές εκτιμούν ότι και στα τρία μαθήματα δεν υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το επίπεδο δυσκολίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018