Βάσεις 2018: Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο και σχολή από τον Χρήστο Κάτσικα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Βάσεις 2018: «Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για το πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2018 ανά επιστημονικό πεδίο, με αποτέλεσμα οι τελευταίες εκτιμήσεις να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στην Google τις τελευταίες ημέρες. Τι θα γίνει σε Ιατρικές, Πολυτεχνεία και Νομικές και στις υπόλοιπες σχολές; Γράφει για την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Βάσεις 2018: Τα νέα δεδομένα

Η συγκριτική ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων των φετινών υποψηφίων σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα των Πανελληνίων 2018, ανοίγουν το δρόμο για μια εκτίμηση της κίνησης των βάσεων 2018.

Πριν δούμε τα στοιχεία που σχετίζονται με τις επιδόσεις των υποψηφίων, οφείλουμε να πάρουμε υπόψη μας ορισμένα νέα δεδομένα των οποίων η «δράση» έχει τη δυνατότητα να «διαταράξει» τις συνέπειες (στην κίνηση των βάσεων) των καλύτερων ή χειρότερων (σε σχέση πάντα με πέρσι) επιδόσεων των υποψηφίων.

Φέτος ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 3.966 θέσεις. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η αύξηση για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) είναι περίπου 2.000 θέσεις, καθώς οι 1.866 αποτελούν το επιπλέον ποσοστό που δίνεται στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Σαφώς ακόμη και αυτή η αύξηση θέσεων εισακτέων δεν είναι μικρή, ωστόσο αφορά κάποιες σχολές υψηλής ζήτησης, π.χ. τις Νομικές, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, τα τμήματα ΦΠΨ, όχι όμως και τις Ιατρικές στις οποίες τελικά έχουμε μια μικρή μείωση των εισακτέων από το Γενικό Λύκειο (καθώς έχουμε τις ίδιες θέσεις με πέρσι, ενώ παράλληλα φέτος θα αφαιρεθεί ένα 5% για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ).

Παράλληλα, στην επίδραση που έχουν οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στην κίνηση των βάσεων 2018 παρεμβάλλονται φέτος και άλλοι διαταρακτικοί παράγοντες, όπως η παρουσία των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα πεδία (γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση, άρα και τον ανταγωνισμό σε σχέση με πέρσι), η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η εξαφάνιση των δύο ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου (Αθήνας και Πειραιά), γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» ευκαιριών σε υποψηφίους.

Βάσεις 2018: Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο και σχολή από τον Χρήστο Κάτσικα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Βάσεις 2018: Η θεωρητική κατεύθυνση

Να πούμε αρχικά ότι στη Θεωρητική Κατεύθυνση φέτος άρχισαν 29.067 υποψήφιοι αλλά τελικά οι πραγματικοί διεκδικητές είναι 27.182 (περίπου 2.000 λιγότεροι). Αντίστοιχα το 2017 οι πραγματικοί διεκδικητές (όσοι πήραν μέρος σε όλα τα μαθήματα) ήταν 26.319. Η αύξηση των θέσεων εισακτέων εξουδετερώνει την αύξηση των υποψηφίων.

Στο εσωτερικό του 1ου επιστημονικού πεδίου στο οποίο κατευθύνεται η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης έχουμε (για παράδειγμα) τη σημαντική αύξηση στις νομικές σχολές, αφού αυξάνεται ο αριθμός θέσεων κατά 27 στη σχολή της Κομοτηνής (450 πέρσι, 477 φέτος), κατά 25 στης Αθήνας (410 πέρσι, 435 φέτος) και 21 στης Θεσσαλονίκης (350 πέρσι, 371 φέτος).

Μιλάμε συνολικά για +73 θέσεις που αποτελεί ένα «δωράκι» στους υποψηφίους για την πιο δημοφιλή σχολή του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Μία ακόμα ανάσα στο 1ο επιστημονικό πεδίο αφορά το περιζήτητο και υψηλόβαθμο τμήμα της Ψυχολογίας Αθηνών που αυξάνει κατά 19 εισακτέους τον αριθμό της σε σχέση με πέρσι, του ΑΠΘ κατά 20 εισακτέους, ενώ μεγάλη είναι ακόμη και η αύξηση αριθμού εισακτέων στα τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αύξηση κατά 35, από 280 σε 315) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (αύξηση κατά 34, από 270 σε 304).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Βάσεις 2018: Η θετική κατεύθυνση

Στη Θετική Κατεύθυνση της οποίας οι φετινοί υποψήφιοι στρέφονται στη συντριπτική τους πλειονότητα σε 2ο και 3ο επιστημονικά πεδία, οι τελικοί υποψήφιοι ήταν 31.632, ενώ οι αντίστοιχοι περσινοί ήταν 30.021, δηλαδή φέτος είναι περίπου 1.600 περισσότεροι. Και στα πεδία αυτά η αύξηση των υποψηφίων εξουδετερώνεται σε γενικές γραμμές από την αύξηση των θέσεων εισακτέων.

Στο εσωτερικό των πεδίων (2ου και 3ου) το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει αυξημένο κατά 30 τον αριθμό εισακτέων (240 πέρσι, 270 φέτος).

Την «τιμητική» του σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα Μηχανικών έχει το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το εν λόγω τμήμα σε όλες τις πολυτεχνικές σχολές βρέθηκε από 23 έως και 34 εισακτέους πάνω.

Στα κεντρικά ιδρύματα το ΕΜΠ βρέθηκε με 29 θέσεις παραπάνω, φτάνοντας τον αριθμό εισακτέων στους 259, ενώ στο ΑΠΘ οι εισακτέοι αυξήθηκαν κατά 22, με συνολικό αριθμό τους 197.

Αντίστοιχες αυξήσεις σημειώθηκαν σε όλα τα τμήματα Ηλεκτρολόγων στα περιφερειακά ιδρύματα, με το Πανεπιστήμιο Πατρών να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση με 34 επιπλέον φοιτητές και συνολικό αριθμό τους 309.

Ξεχωριστά προστίθεται σε αυτή την αύξηση ο αριθμός εισακτέων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών που φτάνει τους 300 εισακτέους.

Αντίθετα στις σχολές Ιατρικής που αφορούν το 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας) παραμένει αμετάβλητος ο αριθμός των εισακτέων.

Μικρή αύξηση θέσεων εισακτέων καταγράφεται στις οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές.

Βάσεις 2018: Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο και σχολή από τον Χρήστο Κάτσικα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Βάσεις 2018: Η κατεύθυνση «Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής»

Στην Κατεύθυνση «Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής» φέτος οι τελικοί υποψήφιοι είναι 22.385, περίπου 2.600 περισσότεροι από πέρσι.

Αυτό σημαίνει ότι στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει χειροτέρευση της αναλογίας «θέσεις εισακτέων» – «αριθμός υποψηφίων» σε σχέση με τα άλλα επιστημονικά πεδία και πάντα σε σχέση με πέρσι.

Γεωμετρική αύξηση στον αριθμό εισακτέων παρουσιάζουν οι σχολές Πληροφορικής με τεράστια άνοδο τόσο στα κεντρικά ιδρύματα όσο και στα περιφερειακά.

Αναλυτικά στο ΕΚΠΑ η αύξηση στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έφτασε τις 24 θέσεις (214 εισακτέοι), στο ΟΠΑ τις 23 θέσεις (203 εισακτέοι), στο ΠΑΠΕΙ το Τμήμα Πληροφορικής 20 θέσεις (180 εισακτέοι) και το Ψηφιακών Συστημάτων 21 θέσεις (186 εισακτέοι).

Στο ΑΠΘ υπήρξε μικρότερη αύξηση με 15 θέσεις επιπλέον (135 εισακτέοι), ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έφτασε τις 29 επιπλέον θέσεις (259 εισακτέοι).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Βάσεις 2018: Πώς κινηθούν

1ο επιστημονικό πεδίο

Η σύνθεση των παραπάνω «δεδομένων» και η «χημεία» τους με τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων (πάντα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές) μας οδηγούν στα παρακάτω συμπεράσματα όσον αφορά την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι στα Αρχαία Ελληνικά, που έχει τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς και στα Λατινικά. Ωστόσο, υπάρχουν ελαφρά χειρότερες επιδόσεις στη Γλώσσα και στην Ιστορία που είναι και αυτό μάθημα με υψηλό συντελεστή. Συγκεκριμένα, φέτος 18-20 στα Λατινικά έγραψε το 28,32%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 3 υποψήφιους έναντι 20,25% του 2017-18. Αύξηση των αριστούχων είχαμε και στα Αρχαία, καθώς στην κλίμακα του 18-20 φέτος είναι το 4,67% των υποψηφίων έναντι του 2,71% πέρσι. Από την άλλη πλευρά, μείωση των αριστούχων είχαμε στην Ιστορία, επίσης μάθημα βαρύτητας, αφού στο 18-20 είναι το 8,75% των μαθητών έναντι του 12,34% το 2017-18. Λίγο χειρότερα από πέρσι είναι οι βαθμολογίες στη Γλώσσα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε τελικά

  • στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου μικρή άνοδο στις Βάσεις 2018 της τάξης των 150 – 300 μορίων κατά μέσο όρο.
  • Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας) η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή επίσης, της τάξης των 100-250 μορίων καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων.

2ο επιστημονικό πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Πολυτεχνεία κ.λπ.) είναι φανερό ότι

Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική (μάθημα βαρύτητας) αλλά και στη Γλώσσα σε συνδυασμό αφενός με την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την αύξηση θέσεων σε πολυτεχνικές σχολές ανοίγει τον δρόμο για πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου, η οποία αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 250 και τα 450 μόρια κατά μέσο όρο.

  • Πτώση αναμένεται και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα όπως στα Μηχανικών Η/Υ.

Βάσεις 2018: Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο και σχολή από τον Χρήστο Κάτσικα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

3ο επιστημονικό πεδίο

Πτώση των βάσεων θα έχουν και

  • οι υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές, έχουμε σαφώς μικρότερα ποσοστά από πέρσι.

Οι σημαντικά χειρότερες φετινές επιδόσεις και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία και Φυσική) είναι πιθανόν να οδηγήσουν

  • τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες ιατρικές, οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, ίσως μεγαλύτερη και των 350 μορίων.

4ο επιστημονικό πεδίο

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένουμε

Και αυτό καθώς στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή) το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι.

Οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (και ελάχιστα των Μαθηματικών) μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη Γλώσσα όσο και στο ΑΕΠΠ.

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως περιμένουμε ότι πάνω από 60 τμήματα θα ανοίξουν την είσοδό τους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018

Βάσεις 2018: Το Μηχανογραφικό

Από την Πέμπτη, 5-7-2018 και μετά όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση.

Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα 16-7-2018 και είναι αποκλειστική.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: