Έκτακτη είδηση: Ραγδαία αλλαγή του καιρού σε λίγες ώρες – «Χιόνια και στην Αττική»

Καιρός: Αλλάζει και μάλιστα ραγδαία το σκηνικό του καιρού με τα χιόνια να έρχονται στην Αττική πριν τα Χριστούγεννα!

Ψυχρή «εισβολή», με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της από την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τις προγνώσεις έχουν «κλειδώσει» κατά τόπους χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η απότομη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού που από τα 25αρια θα φέρει τη χώρα στο «ψυγείο», τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου οφείλεται στην εισβολή νέου ισχυρού ψυχρού μετώπου.

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια του διημέρου Δευτέρας και Τρίτης, όπου σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά 12-13°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο Γιάνννης Καλλιάνος αναλύοντας τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, αναφέρει ότι οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα 8-9 μποφόρ (ειδικά στα Αιγαίο ακόμη και 10 μποφόρ οι ριπές τους) και όπως είναι φυσιολογικό, επειδή η κακοκαιρία αυτή θα συνοδεύεται και από υγρασία, θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και σε άλλα διαμερίσματα της χώρας.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ολικό απαγορευτικό στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και των λιμανιών της Αττικής κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρουσιάζεται αναλυτικά η πορεία της θερμοκρασίας στην Αττική αλλά και οι περιοχές χιονοπτώσεων (και τα υψόμετρα αυτών) κατά τη διάρκεια του διημέρου Δευτέρας 19/12 και Τρίτης 20/12.

Καιρός: Ανατροπή με τον καιρό των Χριστουγέννων 2022 – Τι προβλέπει ο Αρνιακός

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός μίλησε για την ψυχρή εισβολή που αναμένεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα και εξήγησε ότι δεν πρόκειται να δούμε τα Χριστούγεννα θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών.

«Ακόμα για τα Χριστούγεννα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Το τι ακούγεται δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο. Σε καμία περίπτωση δε θα δούμε τα 20άρια που θα έχουμε την Κυριακή. Θα είναι 13 με 14 βαθμούς οι μέγιστες.», είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος τονίζοντας ότι από την αρχή της νέας εβδομάδας έρχεται κρύο, όπου θα σπάσει τον ανοιξιάτικο καιρό που θα είναι στη χώρα μας μέχρι την Κυριακή.

Από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα πέσει.

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό «Από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή θα διατηρηθούν υψηλές θερμοκρασίες επιπέδου Μάϊου. Από την Κυριακή από τη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και θα πέσει στους 12 βαθμούς. Από τους 20 θα πάει στους 10 βαθμούς Κελσίου», επισήμανε.

Για το αν θα δούμε χιόνια και βροχές από τη νέα εβδομάδα, ο μετεωρολόγος δήλωσε:

«Από τη Δευτέρα μέχρι την Τρίτη θα έχει χιόνια στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Θα πνέουν ισχυροί βοριάδες στη βόρειο Ελλάδα με τη μέγιστη τιμή θερμοκρασίας να φτάνει τους 10 με 11 βαθμούς.».

Στη συνέχεια ο κ. Αρνιακός είπε χαρακτηριστικά:

«Στις ανατολικές περιοχές η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 18-19 βαθμούς.»

Τέλος πρόσθεσε ότι βροχές θα δούμε Δευτέρα και Τρίτη στα Ανατολικά και Ηπειρωτικά, όπως στην Αν. Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα έχει βροχές ενώ χιόνια θα πέσουν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

«Από κει και πέρα βλέπουμε. Η πρόβλεψη για την επόμενη εβδομάδα είναι με στοιχεία της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου», κατέληξε ο μετεωρολόγος.

Καιρός: «Αυτό είναι πολύ ύποπτο» – Ανησυχία Σάκη Αρναούτογλου για τον χειμώνα

Πως μπορεί ένα ηφαίστειο στην Τόνγκα να επηρεάσει τον καιρό του φετινού χειμώνα;

“Θα μπορούσε η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga να αλλάξει τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα;”, αναρωτιέται αρχικά σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του με πηγή το wetteronline.de, αναφέρει:

«Στις 15 Ιανουαρίου του 2022, η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην πρόσφατη ιστορία, αυτη του ηφαιστείου Hunga Tonga, εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υδρατμών μέχρι τη στρατόσφαιρα.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε ακόμη και να διαταράξει τα ρεύματα ανέμου που κατευθύνουν τον καιρό εδώ τον ερχόμενο χειμώνα.

Μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) έδειξαν ότι η μεγα-έκρηξη του Ιανουαρίου θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και το κλίμα της Γης. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης απελευθερώθηκε ελάχιστο διοξείδιο του θείου, υπέθεσαν ότι η συνήθης ψυκτική επίδραση των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων δεν θα μπορούσε σχεδόν καθόλου να λειτουργήσει.

Αντίθετα, οι ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες εκπεμπόμενων υδρατμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδρατμοί είναι ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, η αύξηση του οποίου σε οποιοδήποτε σημαντικό μέγεθος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση της θερμοκρασίας των κατώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων μεσοπρόθεσμα.

Πάνω από αυτό, ωστόσο, στην ανώτερη, ξηρή στρατόσφαιρα, αναμένεται μετρήσιμη ψύξη. Και αυτό ακριβώς κατάφεραν να αποδείξουν οι ερευνητές, την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας ψύξης της ανώτερης στρατόσφαιρας πάνω από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Αυτή η ψύξη της στρατόσφαιρας έχει εν τω μεταξύ λάβει ένα πρωτοφανές μέγεθος και αναμένεται ότι το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και στο βόρειο ημισφαίριο της Γης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ένας μετεωρολόγος από τη σελίδα Severe Weather Europe διερεύνησε τώρα το ερώτημα για το ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι διαδικασίες στη θερμοκρασία και τις διατάξεις ροής των κύριων ανεμολογικών σχημάτων που καθορίζουν τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Βασιζόμενος σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη αλυσίδα στοιχείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναμενόμενες θερμικές ανωμαλίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της λεγόμενης Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης (NAO) και να ενισχύσουν την τάση προς το σχηματισμό ενός αρνητικού δείκτη NAO.

Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά πίεσης μεταξύ του χαμηλού της Ισλανδίας και του υψηλού των Αζορών θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευνοικότερες συνθήκες για ψυχρές εισβολές από τον βόρειο πόλο σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης!

Δεδομένου ότι η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη της Hunga Tonga είναι ένα φαινόμενο με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτή την κλίμακα στο παρελθόν, τα όποια συμπεράσματα εξάγονται από το γεγονός αυτό πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή!!!

Για παράδειγμα, ένα σύστημα υψηλών πιέσεων (Αντικυκλώνας) που μπλοκάρει τα συστήματα από τον Ατλαντικό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πολύ ήπιο χειμερινό καιρό σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αν αγκυροβολούσε πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αντί για τις Βρετανικές Νήσους.

Επιπλέον, οι αναμενόμενες επιδράσεις στον ΝΑΟ θα μπορούσαν να απουσιάζουν ή να καθυστερήσουν μέχρι την άνοιξη, έτσι ώστε ο χειμώνας να είναι περισσότερο “ατλαντικού τύπου”, δηλαδή ήπιος και υγρός.

Εν ολίγοις: η έρευνα για τις εποχικές προβλέψεις είναι σημαντική και καλή.

Ωστόσο, η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και δεν μπορεί να παράσχει παρά μόνο πρόχειρες ενδείξεις.

Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με τις πραγματικά εφικτές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης μετεωρολογίας θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς.

Έτσι, ακόμη και με βάση τα ακόμη πολύ αραιά ευρήματα από την έκρηξη της Τόνγκα, το ζήτημα του επερχόμενου χειμώνα παραμένει ακόμη ανοιχτό.