Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω – Τι αλλάζει στις 25 Ιουνίου

Δεύτερες εκλογές 2023: Τι πρέπει να ξέρετε για τις κάλπες που θα στηθούν στις 25 Ιουνίου. Πώς ψηφίζουμε, τι ισχύει με τους σταυρούς, πότε θα βγουν τα αποτελέσματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με αλλαγές θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές 2023 που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου 2023, μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που έφερε μεν τεράστια νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όμως όχι και κυβέρνηση, λόγω της απλής αναλογικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έλαβε τη διερευνητική εντολή, καθώς ούτε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και η ΝΔ πάει για την αυτοδυναμία.

Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με ενισχυμένη αναλογική, ενώ πρέπει να σημειώσετε ότι στις δεύτερες κάλπες δεν θα υπάρχουν στυλό στο παραβάν, καθώς δεν θα βάλουμε σταυρούς.

Οι κάλπες θα ανοίξουν από τις 07:00 το πρωί σε όλη την χώρα και στις 19:00 που θα κλείσουν, θα δημοσιευτούν και τα στοιχεία του exit poll. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα επιχειρήσουν να μετρήσουν την κατάταξη και τα ποσοστά που έχουν λάβει τα κόμματα.

Το exit poll θα διεξαχθεί ξανά από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO. Το exit poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll θα συμμετέχει και το Action24.

Όσο για τα αποτελέσματα των εκλογών, αυτά θα βγουν και αυτή τη φορά εξαιρετικά νωρίς. Στις 21 Μαΐου η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος βγήκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα μέσα σε μόλις 90 λεπτά από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, δηλαδή στις 20:30.

Κάτι τέτοιο αναμένεται και στις 25 Ιουνίου.

Πού ψηφίζω 2023 με ή χωρίς είσοδο στο gov.gr

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν για δεύτερη φορά στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν δεν θυμάστε ή δεν γνωρίζετε το εκλογικό κέντρο μπορείτε να το δείτε μέσω του gov.gr με ελάχιστα στοιχεία, εύκολα και γρήγορα.

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ, οι πολίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) που έχετε δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

  • είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
  • είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Πλέον, με δύο γραμμές λειτουργεί πλέον το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις».

Έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω – Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται

Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr.

Δεύτερες εκλογές 2023: Τα υποψήφια κόμματα στις 25 Ιουνίου

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκ νέου όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται πριν τη διενέργειά της. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί – συνασπισμοί κομμάτων, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν ξανά προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.

Αυτό σημαίνει πως δικαίωμα για εκλογή έχουν όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που έφεραν στην πρώτη αναμέτρηση.

Στις πρώτες εκλογές είχαν καταθέσει αίτηση συμμετοχής συνολικά 50 κόμματα, εκ των οποίων το «πράσινο φως» από τους 10 αρεοπαγίτες του Α1 πολιτικού τμήματος έλαβαν μόνο 36 και 14 «κόπηκαν».

Ειδικότερα, εκτός εκλογών έμειναν για διάφορους λόγους οι συνδυασμοί: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές ήταν:

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Δεύτερες εκλογές 2023: Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 50 έδρες. Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.