Εκλογές 2023: Καμία σχέση με τις πρώτες – Οδηγίες για την ψηφοφορία, τι πρέπει να κάνετε

Εκλογές 2023: Στις κάλπες θα οδηγηθεί εκ νέου η χώρα στις 25 Ιουνίου, ωστόσο η ψηφοφορία θα είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη της 21ης Μαΐου.

Σε αντίθεση με τις εκλογές της 21ης Μαϊου 2023, οι δεύτερες εκλογές είναι εντελώς διαφορετικές καθώς θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα που θα εγκρίνει εκ νέου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και θα γίνουν με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και όχι της απλής αναλογικής της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας και με λίστα, δηλαδή χωρίς σταυρούς προτίμησης.

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Οι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες ενώ οι πολίτες δεν θα μπορούν να σταυρώσουν κάποιον υποψήφιο.

Επομένως την ημέρα των εκλογών, εντός των εκλογικών κέντρων δεν θα υπάρχει στυλό μέσα στο παραβάν προκειμένου να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους.

Στα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων που θα είναι υπό την μορφή λίστας, η σειρά των ονομάτων που θα εμφανίζεται, θα επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.

Σε περίπτωση που τα κόμματα που παραμένουν εκτός στις επόμενες εκλογές έχουν συνολικό ποσοστό 10%, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί μόλις το 37,5% των ψήφων για να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Για κάθε μονάδα αύξησης του ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων, μειώνεται κατά 0,3%-0,4% η απαιτούμενη ποσότητα ψήφων για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο “ψηφοδέλτιο Επικρατείας”.

Το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν για τις εκλογές 2023 μπορούν να μάθουν οι πολίτες, γρήγορα και εύκολα μέσω της υπηρεσίας του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι εκλογείς συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα το «Επώνυμο», «Ονομα», «Ονομα Πατέρα», «Ετος Γέννησης», και προαιρετικά το «Ονομα Μητέρας».

Για όσους γνωρίζουν τον εκλογικό τους αριθμό μπορούν να πληκτρολογήσουν απευθείας εκείνον, προκειμένου να μάθουν πού ψηφίζουν.

Όλοι οι πολίτες την ημέρα των εκλογών, προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να έχουν μαζί τους, την αστυνομική ταυτότητα η οποία θα ζητηθεί από την εφορευτική επιτροπή.

Εκτός από την ταυτότητα μπορείτε να ψηφίσετε και με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

-αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
-το διαβατήριο
-το δίπλωμα οδήγησης
-το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Εκλογές 2023: Ο Ιωάννης Σαρμάς νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο Ιωάννης Σαρμάς θα οριστεί νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Στις 13:00 ο καθηγητής και προέδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Προηγήθηκε η 20λεπτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την οποία διαπιστώθηκε η αδυναμία δυνατότητας διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο κατά τις 11:30 χωρίς να κάνουν δηλώσεις και μετέβησαν στα γραφεία των κομμάτων τους προκειμένου να ανάψουν τις εκλογικές μηχανές.

Στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ο καθηγητής και προέδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ως ο αρχαιότερος (ως είθισται) πρόεδρος από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Ο Ιωάννης Σαρμάς θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών.

Αύριο αναμένεται να ορκιστεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και την Παρασκευή η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οριστεί σε συνεννόηση με τα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών το όνομα που ακούγεται είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ στο Άμυνας του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου. Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας το όνομα που ακούγεται είναι της πρυτάνεως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρας Νικολαϊδου, η οποία θα έχει το δύσκολο έργο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Παράλληλα, χθες με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισπεύδεται η σύγκληση της Βουλής για την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε αρχικώς οριστεί.

Ειδικότερα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος για μία ημέρα. Ως πιθανότερη θεωρείται η επανεκλογή του νυν προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών.

Τη Δευτέρα ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου θα εκκινήσουν εξαρχής και όλες οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σε αυτές, υποβάλλοντας εκ νέου τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή τους στον Άρειο Πάγο.

Εκλογές 2023: Ποιος νομός σημείωσε άνω του 60% αποχή

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου σημείωσαν συμμετοχή 61%, ήτοι 6.060.224 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Βέβαια το ποσοστό του 39% της αποχής δεν είναι αμελητέο. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ιδιαίτερα αυξημένο στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 99.98% των ψήφων, «πρωταθλητής» στην αποχή ήταν ο Νομός Φλώρινας, καθώς ήταν ο μόνος που εμφάνισε ποσοστό άνω του 60%! Συγκεκριμένα, το 62.47% των πολιτών που είχαν δικαίωμα ψήφου δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Σε πολύ υψηλά ποσοστά ακολουθούν Κεφαλληνία και Λακωνία, ενώ συνολικά 8 Νομοί εμφάνισαν ποσοστό άνω του 50%.

Στην αντίπερα όχθη, κάτω του 30% είχαν τρεις περιοχές: Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική και ο Νομός Ηρακλείου.

Αναλυτικά:

Μεγαλύτερη αποχή

Φλώρινα 62,47%
Κεφαλληνία 57,58%
Λακωνία 56.83%
Ευρυτανία 55.41%
Λέσβος 53.08%
Αρκαδία 51.48%
Θεσπρωτία 50,32%
Σάμος 50.12%
Μικρότερη αποχή

Β1′ Βόρειος Τομέας Αθηνών 28,87%
Α’ Ανατολικής Αττικής 29,22%
Ηράκλειο 29,91%
Β’ Θεσσαλονίκης 30.85%