ΣΥΡΙΖΑ: Ραγδαίες εξελίξεις – Φεύγει ο Τσίπρας; Ποια ονόματα «παίζουν» για αρχηγοί

ΣΥΡΙΖΑ: Ο εφιάλτης της κάλπης θα έχει και συνέχεια για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος «ζυγίζει» όλες τις επιλογές και είναι έτοιμος να θέσει τον εαυτό του ενώπιον των οργάνων του κόμματος. Ποια στελέχη βγαίνουν μπροστά και για την προεδρία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η 25η Ιουνίου δεν είναι μια απλή εκλογική αναμέτρηση. Είναι η «μητέρα των μαχών». Στην Κουμουνδούρου ζουν από την Κυριακή και μετά τις μέρες του 2012 από την «ανάποδη».

Νιώθουν την «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ και πλέον ο μόνος ρεαλιστικός στόχος είναι το κόμμα να συνεχίσει να ηγεμονεύει στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα πανηγύριζαν τόσο πολύ για το ποσοστό τους αν δεν είχε συνοδευτεί από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απλή αναλογική απέτυχε παταγωδώς και o ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να διακατέχεται από το σύνδρομο του δεύτερου κόμματος.

Ο πρώτος μεγάλος φόβος στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επιπλέον αποσυσπείρωση. Ο «κατήφορος» πρέπει να σταματήσει, καθώς αν παγιωθεί μια τάση επαναφοράς του διπόλου Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για το κόμμα.

Ενα είναι σίγουρο. Πως οι «καλοί τρόποι» προς τη Χαριλάου Τρικούπη αποτελούν πλέον παρελθόν. Τα στελέχη «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους και ετοιμάζονται να απαντήσουν σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους. Δεν είναι, όμως, μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Η διασπορά της ψήφου είχε αποδέκτες και μικρότερα κόμματα, όπως την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής μπήκε δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι και ετοιμάζεται για νέες πανελλαδικές εξορμήσεις, καλώντας εκ νέου στο κόμμα της απογοητευμένους ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου.

«Εκ των ων ουκ άνευ» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συσπείρωση να ξεκολλήσει από τη ζώνη του 60%-65% και να «επαναπατρίσει» το δικό του κοινό που τον ακολουθεί από το 2012.

Στοίχημα δύσκολο, καθώς ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και η αναπροσαρμογή της στρατηγικής «βίαιη» και αναγκαστική.

Οσον αφορά το μέτωπο με τη «γαλάζια» παράταξη, και αυτό θα συντηρηθεί. Οταν στην Κουμουνδούρου μιλούν για τον «μπαμπούλα» της ανεξέλεγκτης κυβέρνησης της Ν.Δ. χτυπούν «καμπανάκι» σε όσους ψηφοφόρους δεν είδαν με «καλό μάτι» την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κυριακή και μετά.

Ο δεύτερος φόβος για την αξιωματική αντιπολίτευση προέρχεται από το εσωτερικό της. Την εσωστρέφεια και τα «φάλτσα» τα έχει πληρώσει ακριβά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί αυτή τη στιγμή το κλίμα να είναι ενωτικό, αλλά για πόσο θα κρατήσει κανείς δεν το γνωρίζει.

Ο Στέλιος Κούλογλου έριξε την πρώτη «μπαλοθιά» με άρθρο του στον ιστότοπο «TVXS». «Για πρώτη φορά στην Ιστορία μια κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη σε εκλογικά ποσοστά μετά από μια τετραετή θητεία, που ήταν πράγματι η χειρότερη της μεταπολίτευσης.

Και επίσης για πρώτη φορά μια αντιπολίτευση –και μάλιστα σε τέτοια κυβέρνηση– χάνει το ένα τρίτο της δύναμής της μετά από τέσσερα χρόνια».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «με λίγα λόγια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε χωρίς αφήγημα και πρόταση διακυβέρνησης και γι’ αυτό καταποντίστηκε, δεν φταίει παρά μόνο ο ίδιος», σχολιάζοντας τα περί απλής αναλογικής και την ευθύνη που έχουν τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με τη μονομέτωπη επίθεση προς την Κουμουνδούρου.

Δεν έχουν βοηθήσει έως τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ οι πύρινες και σε πολλές περιπτώσεις «οπαδικές» ανακοινώσεις.

Ο Παύλος Πολάκης με το «μόνοι μας και όλοι τους» προκάλεσε ήδη σκεπτικισμό σε αρκετά στελέχη, που βλέπουν τον χρόνο να γυρνάει στις παλινωδίες του Μαρτίου, με τη διαγραφή του από τη λίστα στα Χανιά και το σίριαλ που ακολούθησε μέχρι την επιστροφή του.

Ολα αυτά ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, όπου το ζητούμενο είναι να γίνει ένα restart με το σήμα της ενότητας που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση και συγγνώμη

Βγαίνοντας ο Αλέξης Τσίπρας από το Προεδρικό Μέγαρο, αφού προηγουμένως επέστρεψε αμέσως τη διερευνητική εντολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε:

«Οπως γνωρίζετε, οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα.

Αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο “αναλαμβάνω την ευθύνη” σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω και μια συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε. Τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως οφείλουμε «να δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι με στόχο, επαναλαμβάνω, τη μεγάλη εικόνα, να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση.

Αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και για τη χώρα. Αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

ΣΥΡΙΖΑ: Αγώνας επιβίωσης με νέα πρόσωπα

Αρκεί η αλλαγή στρατηγικής για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να «τρέξει» μια τόσο δύσκολη προεκλογική αναμέτρηση;

Εχει γίνει πολλές φορές συζήτηση για τα νέα πρόσωπα που πρέπει να συστρατευτούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και να αποτελέσουν σε πολλές περιπτώσεις τη «φωνή» του.

Μέχρι σήμερα ποτέ δεν πήραν τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έπρεπε. Και η ταχύτητα με την οποία έτρεξαν οι εξελίξεις στον προηγούμενο προεκλογικό αγώνα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία.

Κατά πολλούς μέσα στο κόμμα, ήταν και ένας από τους λόγους που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφερε να βγάλει ένα ανανεωμένο πρόσωπο.

Δεν φτάνει μόνο η εκπόνηση του προγράμματος, έχουν σημασία σε πολλές περιπτώσεις και τα στελέχη που το επικοινωνούν.

Στις προηγούμενες κάλπες η ανανέωση είχε περιοριστεί στη νέα εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, την Πόπη Τσαπανίδου.

Εκλογές 2023: Διπλός εφιάλτης για ΣΥΡΙΖΑ-1
Η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να αποτελέσουν μια «δύναμη πυρός» για τις 31 ημέρες μέχρι τις εκλογές.

Ο οδηγός για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα και θα «τρέξουν» μεγάλο μέρος της καμπάνιας είναι και τα αποτελέσματα της προηγούμενης κάλπης.

Ποιο είναι το θετικό στοιχείο; Οτι πλέον δεν έχουν λόγο να κυνηγήσουν τον σταυρό στην περιφέρειά τους, αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα.

Η Εφη Αχτσιόγλου είναι ένα στέλεχος που χαίρει πλήρους αποδοχής.

Χαμηλών τόνων, ταιριάζει απολύτως με το νέο προφίλ που θέλει να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνώστρια των οικονομικών, μπορεί να επικοινωνήσει το πρόγραμμα και πλέον έχει τον «αέρα» των 26.323 σταυρών και την πρωτιά στη Δυτική Αθήνα.

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος απέδειξε με την επιμονή του να κυνηγήσει τον σταυρό και να μην μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πως είναι σίγουρος για τις δυνάμεις του. Ξεπέρασε σε ψήφους στην Α΄ Αθηνών και τον έμπειρο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Οι δυο τους μπορούν να αποτελέσουν μια «δύναμη πυρός» για τις υπόλοιπες 31 ημέρες μέχρι τις εκλογές. Ανετη η πρωτιά στη Μεσσηνία και του Αλέξη Χαρίτση, που ως πρώην εκπρόσωπος Τύπου έχει την προϋπηρεσία για να αντεπεξέλθει σε μια πολύ απαιτητική εκλογική μάχη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, λίγες ώρες μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα, με ανάρτησή του είχε επισημάνει πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε, δίπλα στον Τσίπρα, στελέχη της νέας γενιάς που ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος». Νέο πρόσωπο στη Βουλή με δυναμικό λόγο και πολλούς ακολούθους στα social media είναι η Ελενα Ακρίτα. Πιο ενεργός αναμένεται να είναι και ο Μιχάλης Καλογήρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι… άσοι

Το γεγονός ότι άλλα κορυφαία νέα στελέχη, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, έμειναν εκτός Βουλής για ελάχιστες ψήφους δεν αναμένεται να επηρεάσει τη συμμετοχή τους στη νέα μάχη.

Το ίδιο ισχύει και για στελέχη του «think tank» με τα οποία έχει δουλέψει πολύ ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Οθωνας Ηλιόπουλος, Νικόλας Φαραντούρης, Δανάη Βουτυράκου, Στέφανος Κασελάκης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι ζητούμενο να αποκτήσουν πιο ενεργό ρόλο.