Δημοσκοπήσεις: Η πρώτη μέτρηση μετά τις εκλογές – Αν συμβεί αυτό ανατρέπονται όλα…

Δημοσκοπήσεις: Σε… μέγγενη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγει η διαφορά του με τη ΝΔ, κλείνει με το ΠΑΣΟΚ.  Επτακομματική Βουλή με Ζωή και «Νίκη». Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Παρά τον προβληματισμό που δημιούργησε η σημαντική διαφορά των δημοσκοπικών προβλέψεων με το αποτέλεσμα της κάλπης στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι εταιρείες συνεχίζουν κανονικά και όλοι ελπίζουν ότι αυτή τη φορά δεν θα υποτάξουν την επιστημονική τους εγκυρότητα σε σκοπιμότητες οποιουδήποτε τύπου.

Η πρώτη έρευνα, μετά την Κυριακή των εκλογών έγινε από την Κάπα Research, στις 22 και 23 Μαΐου, δείχνει μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν ως τις 25 Ιουνίου.

Τα τρία βασικά της ευρήματα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μέγγενη καθώς από τη μια μεγαλώνει η διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία και από την άλλη μικραίνει με το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, δείχνει 7κομματική Βουλή και μάλιστα χωρίς το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο πέφτει κι άλλο.

Σε ότι αφορά στο ήδη υπάρχον αποτέλεσμα από την έρευνα προκύπτει ότι το συναίσθημα που προκάλεσε στους πολίτες είναι ελπίδα, ικανοποίηση, ανακούφιση σε ποσοστό 50%, ενώ ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή στο 44%.

Στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών οι πολίτες απάντησαν πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ποσοστό 56% και ότι σε ποσοστό 28% ότι η ΝΔ θα πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοσκοπήσεις: Πρόθεση ψήφου για τις δεύτερες εκλογές

Στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 18%, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3%, ενώ μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

ΝΔ: 38,1%

ΣΥΡΙΖΑ: 18%

ΠΑΣΟΚ: 13,3%

ΚΚΕ: 6,6%

Ελληνική Λύση 4,2%

ΝΙΚΗ 3,2%

Πλεύση: 3,6%

ΜέΡΑ25: 1,8%

Άλλο κόμμα: 3,4%

Αδιευκρίνιστη ψήφος: 7,8%

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η ΝΔ φτάνει στο 41,3%, 1,5% περισσότερο σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,5% με το ΠΑΣΟΚ να μειώνει τη διαφορά των 8,62 μονάδων από αυτόν, μόλις στο 4,9%, ανεβαίνοντας στο 14,4%.

Η Βουλή είναι και πάλι επτακομματική, καθώς περνούν το όριο του 3% η Πλεύση και η ΝΙΚΗ.

ΝΔ: 41,3% (άνοδος 1,5%)

ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (πτώση 0,6%)

ΠΑΣΟΚ: 14,4% (άνοδος 2,9%)

ΚΚΕ: 7,2% (από 7,2%)

Ελληνική Λύση: 4,6% (άνοδος 0,1%)

Πλεύση: 3,9%

ΝΙΚΗ: 3,5%

ΜέΡΑ25: 2%

Άλλο κόμμα: 3,7%

Δημοσκοπήσεις: Αποτελέσματα εκλογών με ενισχυμένη αναλογική – Τι είναι

Στις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν πιθανότατα στις 2 Ιουλίου, θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η σημερινή Βουλή.

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

Δημοσκοπήσεις: Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Για να δείτε πού θα ψηφίσετε στις 21 Μαΐου, στις πρώτες κάλπες, θα πρέπει αρχικά να μπείτε στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε το εκλογικό σας διαμέρισμα με δύο τρόπους.

1. Αν γνωρίζετε τον εκλογικό σας αριθμό, πληκτρολογώντας τον, θα ανοίξει νέα καρτέρα με τα στοιχεία σας και το εκλογικό σας διαμέρισμα.

2. Αν δεν τον γνωρίζετε, μπορείτε να βάλετε 5 προσωπικά σας στοιχεία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να βάλετε:

  • Επώνυμο (Ολογράφως)
  • Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Αργότερα θα είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή και το σχολείο, στο οποίο θα ψηφίσετε.