Δυσάρεστη είδηση για τις συντάξεις: Άσχημα νέα για χιλιάδες πολίτες

Συντάξεις: Αρκετή υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι για να δουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, δεν θα δοθούν οι αυξήσεις τον Δεκέμβριο με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2023 όπως προγραμματιζόταν, αλλά από τον Μάρτιο με τις συντάξεις του Απριλίου.

Μάλιστα θα υπάρξει αναδρομικότητα τον Ιανουάριο του 2023.

Η αύξηση στις συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 6,5% έως 8% και δεν θα αφορά μόνο στην ανταποδοτική σύνταξη αλλά και στην εθνική σύνταξη.

Την ίδια στιγμή ενδέχεται να να δοθεί αύξηση και στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 32 έως 155 ευρώ τον μήνα στα καθαρά ποσά των συντάξεών.

Και θα τις λάβουν περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα είναι και οι πιο κερδισμένοι από τρία μέτρα ενίσχυσης συντάξεων που δρομολογούνται με αποφάσεις της κυβέρνησης και είναι:

Η αύξηση συντάξεων (σ.σ.: τουλάχιστον 5%).

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Η διπλή αύξηση που παίρνουν σε δόσεις οι παλαιοί συνταξιούχοι πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον Μάρτιο θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά πάνω από 450 ευρώ!

Συντάξεις: Το κόλπο για να βγείτε νωρίτερα – Αναλυτικά η διαδικασία

Μεγαλύτερες συντάξεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα έχουν την δυνατότητα να λάβουν πλέον ασφαλισμένοι.

«Κλειδί» για την συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση-πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης- βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης.

Να σημειωθεί ότι έχουν, ήδη, καθιερωθεί μόνιμες αυξήσεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω με τον Νόμο Βρούτση.

Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη σύνταξη που μπορούν να λάβουν ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο κυμαίνεται από 26,2 ευρώ ως 254 ευρώ.

Με τους πλέον κερδισμένους του νέου συστήματος συνταξιοδότησης να είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών καθώς στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα κέρδη συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η λίστα με τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Έκδοση προ-συνταξιοδοτικής βεβαίωσης: Πρόκειται για βεβαίωση που συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης και πιστοποιεί τον χρόνο ασφάλισης των υποψήφιων συνταξιούχων στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (όπως έχουν διαμορφωθεί δυο χρόνια πριν ο αιτών συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης) με σκοπό να μην χρειάζεται να καταμετρηθούν όλα τα ένσημα, παρά μόνο αυτά που θα έχουν πραγματοποιηθεί από την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης και μετά.
  2. Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα: Ο υποψήφιος κατοχυρώνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης εφόσον έχει συμπληρώσει σωρευτικά και αθροιστικά τόσο τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης όσο και και το διαμορφωμένο (για εκείνον) όριο ηλικίας.

Δικαίωμα συνταξιοδότησης έχουν σύμφωνα με τα ισχύοντα:

Α. Όσοι ασφαλισμένοι δεν κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δεν εμπίπτουν στα μεταβατικά όρια ηλικίας και συνταξιοδοτούνται:

  • Στα 67 με 40 έτη ασφάλισης ή 4.500 μέρες ασφάλισης
  • Στα 62 με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 μέρες ασφάλισης
  • Στα Στα 62 με τις εκάστοτε μέρες ασφάλισης που απαιτούνται για μειωμένη σύνταξη

Β. Όσοι ασφαλισμένοι κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 18 Αυγούστου το 2015, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης χωρίς κανέναν περιορισμό

Γ. όσοι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 19 Αυγούστου 2015 με 31 Δεκέμβρη 2021 μπορούν επίσης να υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης χωρίς κανέναν περιορισμό

  1. Όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη με…πέναλτι έως 115 ευρώ τον μήνα με την μείωση να επιβάλλεται στο ποσό της εθνικής σύνταξης.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η μείωση επιβάλλεται στα 345 ευρώ (για 15ετή ασφάλιση) ή στα 384 ευρώ (τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης).

Εξαιρείται έτσι το ανταποδοτικό κομμάτι, που ακόμα και στις περιπτώσεις με λίγα χρόνια ασφάλισης καλύπτει περί το 50% των συνολικών αποδοχών.

Είστε μητέρα ανηλίκου; Έτσι θα βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη
Προκειμένου να βγει μια μητέρα ανηλίκου στη σύνταξη πριν τα 67 (πλήρη σύνταξη) και 62 (μειωμένη σύνταξη) θα πρέπει:

  • Να έχουν ανήλικο τέκνο πριν το 2012
  • Να έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993
  • Να έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το 2012
  • Να κατοχυρώνουν νέο όριο ηλικίας εντός της μεταβατικής περιόδου 2015-2021

Για πρώτη φορά χιλιάδες ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 15ετία αναγνωρίζοντας τους μήνες που τους λείπουν (ακόμη και τις ημέρες).

Πλέον, όσοι δεν έχουν εξασφαλίσει τα 15έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης), μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 6 μήνες (150 ένσημα) ή να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση έως 3 χρόνια (36 μήνες).

Δυνατότητα υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης έχουν ακόμα και οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ (με εκκρεμότητες άνω των 20.000 ευρώ για μισθωτούς και 6.000 για αυτοαπασχολούμενους).

Αμέσως μετά την υποβολή ενεργοποιείται αυτοματοποιημένος έλεγχος με δίμηνη προθεσμία εξόφλησης στους αιτούντες, τουλάχιστον του υπερβάλλοντος ποσού.

Έτσι εξασφαλίζεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με το υπόλοιπο της οφειλής να παρακρατείται από την σύνταξή του.

Συντάξεις: Τι είναι η προσωπική διαφορά – Πώς σας κόβει επιπλέον χρήματα

Σε κάθε σύνταξη, ακούμε τη φράση «προσωπική διαφορά», ένας παράγοντας που κοστίζει εκατοντάδες ευρώ. Τι είναι όμως;

Προσωπική διαφορά είναι ένας παράγοντας που απαλύνει την μεγάλη πτώση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ή των συνταξιούχων (λόγω της οικονομικής κρίσης) και αφορά μόνο τους παλαιότερους.

Με απλά λόγια ισχύει το εξής:

επειδή λόγω της κρίσης οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις μειώθηκαν, για να μην υπάρχει τεράστια πτώση στους παλιούς συνταξιούχους ή στους παλιούς δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υψηλούς μισθούς, η προσωπική διαφορά εφαρμόστηκε για να μετριάσει την απότομη πτώση.

Έτσι παρόλο που οι νέες συντάξεις και οι μισθοί των νέων υπαλλήλων του δημοσίου πέσαν αρκετά, οι συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων καθώς και οι μισθοί των παλαιότερων υπαλλήλων συγκρατήθηκαν έως ένα βαθμό λόγω της προσωπικής διαφοράς (δηλαδή δεν πέσαν τόσο πολύ όσο των νέων υπαλλήλων και συνταξιούχων).

Προσωπική διαφορά είναι ένας παράγοντας που απαλύνει την μεγάλη πτώση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ή των συνταξιούχων (λόγω της οικονομικής κρίσης) και αφορά μόνο τους παλαιότερους.

Με απλά λόγια ισχύει το εξής:

επειδή λόγω της κρίσης οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις μειώθηκαν, για να μην υπάρχει τεράστια πτώση στους παλιούς συνταξιούχους ή στους παλιούς δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υψηλούς μισθούς, η προσωπική διαφορά εφαρμόστηκε για να μετριάσει την απότομη πτώση.

Έτσι παρόλο που οι νέες συντάξεις και οι μισθοί των νέων υπαλλήλων του δημοσίου πέσαν αρκετά, οι συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων καθώς και οι μισθοί των παλαιότερων υπαλλήλων συγκρατήθηκαν έως ένα βαθμό λόγω της προσωπικής διαφοράς (δηλαδή δεν πέσαν τόσο πολύ όσο των νέων υπαλλήλων και συνταξιούχων).

Βέβαια οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση γίνει στους μισθούς και στις συντάξεις, η αύξηση αυτή θα απορροφάται από την προσωπική διαφορά.

Δηλαδή οι παλιοί συνταξιούχοι και οι παλιοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα λάβουν αύξηση καθώς ήδη λαμβάνουν περισσότερα χρήματα λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Η αύξηση στους παλιούς ασφαλισμένους και δημοσίους υπαλλήλους θα φανεί μόνο όταν αυτή ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Συντάξεις: Τι αναδρομικά και τι αυξήσεις θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Πάγωσαν» τα χαμόγελα και η αισιοδοξία χιλιάδων συνταξιούχων καθώς τα αναδρομικά του 2012 δεν θα δοθούν…

Αυξήσεις, αναδρομικά και μείωση φόρων υπόσχεται η κυβέρνηση στους συνταξιούχους για το 2023, ενώ απορρίπτει τη χορήγηση των αναδρομικών από τις περικοπές του 2012, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση κρίθηκε από τις δικαστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, από την 1-1-2023 θα υπάρξουν δύο μέτρα που θα ευνοήσουν ένα σημαντικό μέρος των συνταξιούχων, αλλά σίγουρα όχι όλους.

Το πρώτο αφορά στη χορήγηση αυξήσεων στις συντάξιμες αποδοχές, η οποία, όμως δεν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνο όσους δεν έχουν την αποκαλούμενη «προσωπική διαφορά».

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν αύξηση τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 600.000 επί συνόλου 2.500.000 συνταξιούχων.

Το ποσοστό της αύξησης θα είναι το 50% του αθροίσματος του πληθωρισμού και της μεταβολής του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι σε μέσα επίπεδα θα κινηθεί φέτος στο 8%, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται στο 3,5%, που σημαίνει ότι θα προκύψει μια αύξηση των συντάξεων λίγο πάνω από το 5%.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο OPEN είπε, ότι ναι μεν η αύξηση αυτή αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά «βεβαίως, κάποιοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν τελικά αύξηση στις τσέπες τους, αλλά θα δουν ένα ροκάνισμα της προσωπικής τους διαφοράς, πράγμα το οποίο θα τους φέρει σε ευμενή θέση για την επόμενη αύξηση», ανέφερε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως η αύξηση θα αφορά και τους νέους συνταξιούχους, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε χρόνο οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται με βάση των πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Το δεύτερο μέτρο είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Όμως θα αφορά μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων και συγκεκριμένα όσους δηλώσουν ετησίως, εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ποσό πάνω από το οποίο επιβάλλεται. Η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων είναι κάτω 12.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα γίνει και ο τέταρτος επανυπολογισμός των συντάξεων, με την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε πρόσθετες αυξήσεις για κάποιους συνταξιούχους.

Δηλαδή, θα υπάρξουν κάποιοι, οι οποίοι θα έχουν τριπλό κέρδος και από την αύξηση των συντάξεων και από τον επαναυπολογισμό και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ωστόσο σε ότι αφορά στα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, που κόπηκαν το 2012 και στη συνέχεια υπήρξαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ο υπουργός Εργασίας φάνηκε διστακτικός.

Όπως είπε, το ζήτημα «έχει κριθεί στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020, σε σχέση με περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο 2015-2016, σε κύριες/επικουρικές συντάξεις και Δώρα.

Είχε ξεκαθαρίσει τότε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ο πρωθυπουργός αργότερα στη Βουλή ότι θα υπήρχε επέκταση του μέτρου και υπήρξε. Όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, αλλά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει, για τις κύριες συντάξεις.

Είχε ξεκαθαριστεί όμως από τότε ότι δεν μπορούσαμε να καλυφθούν όσοι δεν προσέφυγαν για τις επικουρικές και τα Δώρα, διότι δεν άντεχε ο προϋπολογισμός και η οικονομία», ενώ υποστήριξε ότι το ΣτΕ δικαίωσε την κυβέρνηση.

Στο ερώτημα εάν οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν, πρόκειται να λάβουν αναδρομικά, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν λάβει κάποια έκτακτα βοηθήματα Χριστούγεννα και Πάσχα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, τα χρήματα τα βρίσκουμε από τους φορολογούμενους, δεν τα φέρνει ο κ. Σταϊκούρας από το σπίτι. Πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή».

Συντάξεις: Αυτή είναι η νέα εθνική σύνταξη

Οι αυξήσεις που έρχονται στις συντάξεις αλλάζουν και τα όρια στις κατώτατες βαθμίδες της εθνικής σύνταξης. Δείτε αναλυτικά στο xristika.gr τα νέα ποσά…

Με την αύξηση που έχει δρομολογηθεί από 1ης/1/2023 η εθνική σύνταξη λόγω γήρατος (πλήρες ποσό) με 20ετία αναμένεται να περάσει πάνω από τα 400 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 411 ευρώ, ενώ για τα 15 έτη θα αυξηθεί στα 370 ευρώ.

Ανάλογη αύξηση θα πάρει και η εθνική σύνταξη για τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, δηλαδή λόγω θανάτου ή αναπηρίας.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους η εθνική αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι στο σύνολο της σύνταξης, ενώ το δεύτερο σκέλος αυτό της ανταποδοτικής σύνταξης είναι μικρότερο, καθώς υπολογίζεται με χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης όσο λιγότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης.

Στις συντάξεις των 700 ευρώ για παράδειγμα όπου εντάσσεται ένα μεγάλο τμήμα των χαμηλοσυνταξιούχων, η εθνική σύνταξη αποτελεί το κύριο ποσό σε σύγκριση με την ανταποδοτική που είναι μικρότερη.

Η διαφορά αυτή είναι πιο εμφανής στις πολύ χαμηλές συντάξεις των 450-550 ευρώ, όπου τα 384 ευρώ είναι από την εθνική σύνταξη.

Τα δεδομένα αλλάζουν λοιπόν από το 2023…

Μάλιστα, οι αλλαγές θα είναι ευνοϊκές και για τους νέους συνταξιούχους που βγαίνουν με χαμηλές αποδοχές και με λίγα χρόνια ασφάλισης, καθώς η σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) για όσους έχουν πάνω από 20 έτη θα σπάσει το όριο των 500 ευρώ, ενώ το κατώτατο ποσό για τη 15ετία θα διαμορφωθεί στα 452 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», με την επερχόμενη αύξηση της εθνικής σύνταξης και με βάση το μισθό των 713 ευρώ τα νέα κατώτατα ποσά σύνταξης (εθνικής και ανταποδοτικής) για το 2023 θα διαμορφωθούν ως εξής:

*Στα 524 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης (από 497 ευρώ).

*Στα 509 ευρώ με 19 έτη ασφάλισης (από 483 ευρώ).

*Στα 495 ευρώ με 18 έτη ασφάλισης (από 469 ευρώ).

*Στα 481 ευρώ με 17 έτη ασφάλισης (από 455 ευρώ).

*Στα 466 ευρώ με 16 έτη ασφάλισης (από 442 ευρώ).

*Στα 452 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης (από 428 ευρώ).

Στα παραπάνω ποσά συντάξεων επιβάλλεται μόνον κράτηση 6% για ασθένεια, ενώ ο φόρος είναι μηδενικός.