Αυξήσεις στις συντάξεις 2022: Δείτε πόσα χρήματα θα πάρετε (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Συντάξεις: Αλλάζουν προς τα…. πάνω χιλιάδες συντάξεις καθώς τα ποσά των δικαιούχων θα αυξηθούν κατακόρυφα!

Ποσοστιαίες αυξήσεις από 5,5% έως και 13,3% θα λάβουν στα καθαρά ποσά των μηνιαίων αποδοχών τους περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι, που αναμένεται να ευνοηθούν περισσότερο το 2023 από τις αποφάσεις της κυβέρνησης να χορηγήσει αυξήσεις στα ονομαστικά ακαθάριστα ποσά των συντάξεων και ταυτόχρονα να καταργήσει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει όσους λαμβάνουν μηνιαία ποσά μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ.

Το ονομαστικό ποσοστό της αύξησης που θα χορηγηθεί στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023 θα προκύψει, σύμφωνα με το νόμο 4670/2020, από το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2022, διά του 2.

Συντάξεις: Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, το ποσοστό των αυξήσεων που θα χορηγήσει η κυβέρνηση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 7%.

Ο λόγος είναι ότι με τους φρενήρεις ρυθμούς που αυξάνονται πλέον οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, ο πληθωρισμός στο τέλος του τρέχοντος έτους είναι πλέον πολύ πιθανό να διαμορφωθεί σε μέσο επίπεδο κοντά στο 9%.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φθάσει φέτος το 5%. Ως εκ τούτου, η αύξηση των συντάξεων για το 2023 εκτιμάται πλέον ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 7% (το ήμισυ του αθροίσματος 9%+5%).

Επιπλέον, το 2023 θα προκύψουν αυξήσεις σε ορισμένες συντάξεις και εξαιτίας της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τον ερχόμενο Ιανουάριο, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από συντάξεις μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ ή των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Περισσότερο επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα ποσά συντάξεων μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%.

Ως εκ τούτου, για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων που λαμβάνουν ετησίως ποσά συντάξεων άνω των 20.000 ευρώ, οι αυξήσεις στις καθαρές συντάξεις τους (στα ποσά που παίρνουν «στο χέρι» μετά την αφαίρεση των κρατήσεων) αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από 7% και να φθάσουν ακόμη σε επίπεδα υψηλότερα του 10%, του 11%, του 12% ή ακόμη και του 13%.

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν σύνταξη με λιγότερα χρέη

Από αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων που δημοσιεύουμε προκύπτει, ειδικότερα, ότι ονομαστική αύξηση συντάξεων κατά 7% θα οδηγήσει τα καθαρά ποσά των συντάξεων, δηλαδή τα ποσά που λαμβάνουν «στο χέρι» οι συνταξιούχοι, σε επίπεδα υψηλότερα κατά 5,5% έως 13,3%.

Οι διακυμάνσεις των αυξήσεων στα καθαρά ποσά είναι μεγάλες εξαιτίας του γεγονότος ότι, όπως ήδη αναφέραμε, μια μερίδα συνταξιούχων θα ωφεληθεί όχι μόνο από τις ονομαστικές αυξήσεις του 7%, αλλά και από τις αυξήσεις που θα προκύψουν εξαιτίας της κατάργησης της μηνιαίας κράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Παρατηρείται, συγκεκριμένα, ότι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ετησίως φορολογητέα ποσά συντάξεων μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ ή υψηλότερα των 1.667 ευρώ το μήνα, θα λάβουν στα καθαρά ποσά των συντάξεών τους αυξήσεις υψηλότερες του 7%, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και μέχρι το 13,3% για τους ελάχιστους που παίρνουν πολύ υψηλές συντάξεις.

Αντιθέτως, όσοι συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ λάβουν ονομαστικές αυξήσεις 7%, θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους (τα ποσά που παίρνουν «στο χέρι», τα οποία προκύπτουν αν αφαιρεθούν από τα φορολογητέα ποσά οι κρατήσεις φόρων) να αυξάνονται κατά ποσοστά μικρότερα του 7%, και συγκεκριμένα από 5,5% έως 6,8%.

Ενα μέρος της ονομαστικής αύξησης του 7% θα απορροφηθεί από μια μεγαλύτερη σε ποσοστό αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος, την οποία θα προκαλέσει η αύξηση του μηνιαίου ποσού της σύνταξης, αλλά και η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, δηλαδή η διατήρηση των κλιμακίων στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022, κι όχι η αναπροσαρμογή τους με βάση την αύξηση του τιμαρίθμου του 2022.

Συντάξεις: Ακτινογραφία

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.000.000 συνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα είναι οι πιο κερδισμένοι το 2023, καθώς από το έτος αυτό θα τεθούν σε ισχύ:

* η ονομαστική αύξηση στα μικτά ποσά των συντάξεων βάσει του ν. 4670/2020, η οποία θα υπολογιστεί στο ήμισυ του αθροίσματος του μέσου ετήσιου πληθωρισμού και του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης του έτους 2022, και όπως ήδη αναφέραμε αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά κοντά στο 7%.

Η αύξηση του 7% θα χορηγηθεί σε όλα τα μικτά (ακαθάριστα) ποσά κύριων συντάξεων, σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου 4670/2020 (νόμου Βρούτση), που αναθεωρεί το άρθρο 14 του νόμου 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου) και προβλέπει ότι από 1ης/1/2023 ξεπαγώνουν οι συντάξεις και δίδονται αυξήσεις (οι πρώτες μετά από μια 12ετία Μνημονίων) με βάση τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας,

* η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία φορολογητέα ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ

Ιδιαίτερα κερδισμένοι θα είναι, μεταξύ άλλων, 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τον Μάιο του 2016) με 30 έτη ασφάλισης και άνω, που είχαν επανυπολογισμό σύνταξης και πήραν αύξηση μηδενίζοντας την προσωπική διαφορά.

Οσοι αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 με 30 και άνω έτη ασφάλισης δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα πάρουν κι αυτοί ολόκληρη την αύξηση του 2023, ενώ αν το εισόδημά τους είναι πάνω από τα όρια επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, θα κερδίσουν και από την κατάργησή της.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:

Συντάξεις: Τι είναι η προσωπική διαφορά – Πώς σας κόβει επιπλέον χρήματα

Σε κάθε σύνταξη, ακούμε τη φράση «προσωπική διαφορά», ένας παράγοντας που κοστίζει εκατοντάδες ευρώ. Τι είναι όμως;

Προσωπική διαφορά είναι ένας παράγοντας που απαλύνει την μεγάλη πτώση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ή των συνταξιούχων (λόγω της οικονομικής κρίσης) και αφορά μόνο τους παλαιότερους.

Με απλά λόγια ισχύει το εξής:

επειδή λόγω της κρίσης οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις μειώθηκαν, για να μην υπάρχει τεράστια πτώση στους παλιούς συνταξιούχους ή στους παλιούς δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υψηλούς μισθούς, η προσωπική διαφορά εφαρμόστηκε για να μετριάσει την απότομη πτώση.

Έτσι παρόλο που οι νέες συντάξεις και οι μισθοί των νέων υπαλλήλων του δημοσίου πέσαν αρκετά, οι συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων καθώς και οι μισθοί των παλαιότερων υπαλλήλων συγκρατήθηκαν έως ένα βαθμό λόγω της προσωπικής διαφοράς (δηλαδή δεν πέσαν τόσο πολύ όσο των νέων υπαλλήλων και συνταξιούχων).

Προσωπική διαφορά είναι ένας παράγοντας που απαλύνει την μεγάλη πτώση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ή των συνταξιούχων (λόγω της οικονομικής κρίσης) και αφορά μόνο τους παλαιότερους.

Με απλά λόγια ισχύει το εξής:

επειδή λόγω της κρίσης οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις μειώθηκαν, για να μην υπάρχει τεράστια πτώση στους παλιούς συνταξιούχους ή στους παλιούς δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υψηλούς μισθούς, η προσωπική διαφορά εφαρμόστηκε για να μετριάσει την απότομη πτώση.

Έτσι παρόλο που οι νέες συντάξεις και οι μισθοί των νέων υπαλλήλων του δημοσίου πέσαν αρκετά, οι συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων καθώς και οι μισθοί των παλαιότερων υπαλλήλων συγκρατήθηκαν έως ένα βαθμό λόγω της προσωπικής διαφοράς (δηλαδή δεν πέσαν τόσο πολύ όσο των νέων υπαλλήλων και συνταξιούχων).

Βέβαια οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση γίνει στους μισθούς και στις συντάξεις, η αύξηση αυτή θα απορροφάται από την προσωπική διαφορά.

Δηλαδή οι παλιοί συνταξιούχοι και οι παλιοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα λάβουν αύξηση καθώς ήδη λαμβάνουν περισσότερα χρήματα λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Η αύξηση στους παλιούς ασφαλισμένους και δημοσίους υπαλλήλους θα φανεί μόνο όταν αυτή ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Συντάξεις: Τι αναδρομικά και τι αυξήσεις θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Πάγωσαν» τα χαμόγελα και η αισιοδοξία χιλιάδων συνταξιούχων καθώς τα αναδρομικά του 2012 δεν θα δοθούν…

Αυξήσεις, αναδρομικά και μείωση φόρων υπόσχεται η κυβέρνηση στους συνταξιούχους για το 2023, ενώ απορρίπτει τη χορήγηση των αναδρομικών από τις περικοπές του 2012, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση κρίθηκε από τις δικαστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, από την 1-1-2023 θα υπάρξουν δύο μέτρα που θα ευνοήσουν ένα σημαντικό μέρος των συνταξιούχων, αλλά σίγουρα όχι όλους.

Το πρώτο αφορά στη χορήγηση αυξήσεων στις συντάξιμες αποδοχές, η οποία, όμως δεν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνο όσους δεν έχουν την αποκαλούμενη «προσωπική διαφορά».

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν αύξηση τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 600.000 επί συνόλου 2.500.000 συνταξιούχων.

Το ποσοστό της αύξησης θα είναι το 50% του αθροίσματος του πληθωρισμού και της μεταβολής του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι σε μέσα επίπεδα θα κινηθεί φέτος στο 8%, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται στο 3,5%, που σημαίνει ότι θα προκύψει μια αύξηση των συντάξεων λίγο πάνω από το 5%.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο OPEN είπε, ότι ναι μεν η αύξηση αυτή αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά «βεβαίως, κάποιοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν τελικά αύξηση στις τσέπες τους, αλλά θα δουν ένα ροκάνισμα της προσωπικής τους διαφοράς, πράγμα το οποίο θα τους φέρει σε ευμενή θέση για την επόμενη αύξηση», ανέφερε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως η αύξηση θα αφορά και τους νέους συνταξιούχους, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε χρόνο οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται με βάση των πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Το δεύτερο μέτρο είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Όμως θα αφορά μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων και συγκεκριμένα όσους δηλώσουν ετησίως, εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ποσό πάνω από το οποίο επιβάλλεται. Η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων είναι κάτω 12.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα γίνει και ο τέταρτος επανυπολογισμός των συντάξεων, με την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε πρόσθετες αυξήσεις για κάποιους συνταξιούχους.

Δηλαδή, θα υπάρξουν κάποιοι, οι οποίοι θα έχουν τριπλό κέρδος και από την αύξηση των συντάξεων και από τον επαναυπολογισμό και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ωστόσο σε ότι αφορά στα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, που κόπηκαν το 2012 και στη συνέχεια υπήρξαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ο υπουργός Εργασίας φάνηκε διστακτικός.

Όπως είπε, το ζήτημα «έχει κριθεί στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020, σε σχέση με περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο 2015-2016, σε κύριες/επικουρικές συντάξεις και Δώρα.

Είχε ξεκαθαρίσει τότε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ο πρωθυπουργός αργότερα στη Βουλή ότι θα υπήρχε επέκταση του μέτρου και υπήρξε. Όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, αλλά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει, για τις κύριες συντάξεις.

Είχε ξεκαθαριστεί όμως από τότε ότι δεν μπορούσαμε να καλυφθούν όσοι δεν προσέφυγαν για τις επικουρικές και τα Δώρα, διότι δεν άντεχε ο προϋπολογισμός και η οικονομία», ενώ υποστήριξε ότι το ΣτΕ δικαίωσε την κυβέρνηση.

Στο ερώτημα εάν οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν, πρόκειται να λάβουν αναδρομικά, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν λάβει κάποια έκτακτα βοηθήματα Χριστούγεννα και Πάσχα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, τα χρήματα τα βρίσκουμε από τους φορολογούμενους, δεν τα φέρνει ο κ. Σταϊκούρας από το σπίτι. Πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή».

Συντάξεις: Αυτή είναι η νέα εθνική σύνταξη

Οι αυξήσεις που έρχονται στις συντάξεις αλλάζουν και τα όρια στις κατώτατες βαθμίδες της εθνικής σύνταξης. Δείτε αναλυτικά στο xristika.gr τα νέα ποσά…

Με την αύξηση που έχει δρομολογηθεί από 1ης/1/2023 η εθνική σύνταξη λόγω γήρατος (πλήρες ποσό) με 20ετία αναμένεται να περάσει πάνω από τα 400 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 411 ευρώ, ενώ για τα 15 έτη θα αυξηθεί στα 370 ευρώ.

Ανάλογη αύξηση θα πάρει και η εθνική σύνταξη για τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, δηλαδή λόγω θανάτου ή αναπηρίας.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους η εθνική αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι στο σύνολο της σύνταξης, ενώ το δεύτερο σκέλος αυτό της ανταποδοτικής σύνταξης είναι μικρότερο, καθώς υπολογίζεται με χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης όσο λιγότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης.

Στις συντάξεις των 700 ευρώ για παράδειγμα όπου εντάσσεται ένα μεγάλο τμήμα των χαμηλοσυνταξιούχων, η εθνική σύνταξη αποτελεί το κύριο ποσό σε σύγκριση με την ανταποδοτική που είναι μικρότερη.

Η διαφορά αυτή είναι πιο εμφανής στις πολύ χαμηλές συντάξεις των 450-550 ευρώ, όπου τα 384 ευρώ είναι από την εθνική σύνταξη.

Τα δεδομένα αλλάζουν λοιπόν από το 2023…

Μάλιστα, οι αλλαγές θα είναι ευνοϊκές και για τους νέους συνταξιούχους που βγαίνουν με χαμηλές αποδοχές και με λίγα χρόνια ασφάλισης, καθώς η σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) για όσους έχουν πάνω από 20 έτη θα σπάσει το όριο των 500 ευρώ, ενώ το κατώτατο ποσό για τη 15ετία θα διαμορφωθεί στα 452 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», με την επερχόμενη αύξηση της εθνικής σύνταξης και με βάση το μισθό των 713 ευρώ τα νέα κατώτατα ποσά σύνταξης (εθνικής και ανταποδοτικής) για το 2023 θα διαμορφωθούν ως εξής:

*Στα 524 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης (από 497 ευρώ).

*Στα 509 ευρώ με 19 έτη ασφάλισης (από 483 ευρώ).

*Στα 495 ευρώ με 18 έτη ασφάλισης (από 469 ευρώ).

*Στα 481 ευρώ με 17 έτη ασφάλισης (από 455 ευρώ).

*Στα 466 ευρώ με 16 έτη ασφάλισης (από 442 ευρώ).

*Στα 452 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης (από 428 ευρώ).

Στα παραπάνω ποσά συντάξεων επιβάλλεται μόνον κράτηση 6% για ασθένεια, ενώ ο φόρος είναι μηδενικός.