Συντάξεις: Τι αναδρομικά και τι αυξήσεις θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Συντάξεις: «Πάγωσαν» τα χαμόγελα και η αισιοδοξία χιλιάδων συνταξιούχων καθώς τα αναδρομικά του 2012 δεν θα δοθούν…

Αυξήσεις, αναδρομικά και μείωση φόρων υπόσχεται η κυβέρνηση στους συνταξιούχους για το 2023, ενώ απορρίπτει τη χορήγηση των αναδρομικών από τις περικοπές του 2012, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση κρίθηκε από τις δικαστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, από την 1-1-2023 θα υπάρξουν δύο μέτρα που θα ευνοήσουν ένα σημαντικό μέρος των συνταξιούχων, αλλά σίγουρα όχι όλους.

Το πρώτο αφορά στη χορήγηση αυξήσεων στις συντάξιμες αποδοχές, η οποία, όμως δεν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνο όσους δεν έχουν την αποκαλούμενη «προσωπική διαφορά».

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν αύξηση τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 600.000 επί συνόλου 2.500.000 συνταξιούχων.

Το ποσοστό της αύξησης θα είναι το 50% του αθροίσματος του πληθωρισμού και της μεταβολής του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι σε μέσα επίπεδα θα κινηθεί φέτος στο 8%, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται στο 3,5%, που σημαίνει ότι θα προκύψει μια αύξηση των συντάξεων λίγο πάνω από το 5%.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο OPEN είπε, ότι ναι μεν η αύξηση αυτή αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά «βεβαίως, κάποιοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν τελικά αύξηση στις τσέπες τους, αλλά θα δουν ένα ροκάνισμα της προσωπικής τους διαφοράς, πράγμα το οποίο θα τους φέρει σε ευμενή θέση για την επόμενη αύξηση», ανέφερε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως η αύξηση θα αφορά και τους νέους συνταξιούχους, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε χρόνο οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται με βάση των πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Το δεύτερο μέτρο είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Όμως θα αφορά μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων και συγκεκριμένα όσους δηλώσουν ετησίως, εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ποσό πάνω από το οποίο επιβάλλεται. Η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων είναι κάτω 12.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα γίνει και ο τέταρτος επανυπολογισμός των συντάξεων, με την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε πρόσθετες αυξήσεις για κάποιους συνταξιούχους.

Δηλαδή, θα υπάρξουν κάποιοι, οι οποίοι θα έχουν τριπλό κέρδος και από την αύξηση των συντάξεων και από τον επαναυπολογισμό και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ωστόσο σε ότι αφορά στα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, που κόπηκαν το 2012 και στη συνέχεια υπήρξαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ο υπουργός Εργασίας φάνηκε διστακτικός.

Όπως είπε, το ζήτημα «έχει κριθεί στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020, σε σχέση με περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο 2015-2016, σε κύριες/επικουρικές συντάξεις και Δώρα.

Είχε ξεκαθαρίσει τότε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ο πρωθυπουργός αργότερα στη Βουλή ότι θα υπήρχε επέκταση του μέτρου και υπήρξε. Όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, αλλά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει, για τις κύριες συντάξεις.

Είχε ξεκαθαριστεί όμως από τότε ότι δεν μπορούσαμε να καλυφθούν όσοι δεν προσέφυγαν για τις επικουρικές και τα Δώρα, διότι δεν άντεχε ο προϋπολογισμός και η οικονομία», ενώ υποστήριξε ότι το ΣτΕ δικαίωσε την κυβέρνηση.

Στο ερώτημα εάν οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν, πρόκειται να λάβουν αναδρομικά, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν λάβει κάποια έκτακτα βοηθήματα Χριστούγεννα και Πάσχα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, τα χρήματα τα βρίσκουμε από τους φορολογούμενους, δεν τα φέρνει ο κ. Σταϊκούρας από το σπίτι. Πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή».

Συντάξεις: Αυτή είναι η νέα εθνική σύνταξη

Οι αυξήσεις που έρχονται στις συντάξεις αλλάζουν και τα όρια στις κατώτατες βαθμίδες της εθνικής σύνταξης. Δείτε αναλυτικά στο xristika.gr τα νέα ποσά…

Με την αύξηση που έχει δρομολογηθεί από 1ης/1/2023 η εθνική σύνταξη λόγω γήρατος (πλήρες ποσό) με 20ετία αναμένεται να περάσει πάνω από τα 400 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 411 ευρώ, ενώ για τα 15 έτη θα αυξηθεί στα 370 ευρώ.

Ανάλογη αύξηση θα πάρει και η εθνική σύνταξη για τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, δηλαδή λόγω θανάτου ή αναπηρίας.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους η εθνική αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι στο σύνολο της σύνταξης, ενώ το δεύτερο σκέλος αυτό της ανταποδοτικής σύνταξης είναι μικρότερο, καθώς υπολογίζεται με χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης όσο λιγότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης.

Στις συντάξεις των 700 ευρώ για παράδειγμα όπου εντάσσεται ένα μεγάλο τμήμα των χαμηλοσυνταξιούχων, η εθνική σύνταξη αποτελεί το κύριο ποσό σε σύγκριση με την ανταποδοτική που είναι μικρότερη.

Η διαφορά αυτή είναι πιο εμφανής στις πολύ χαμηλές συντάξεις των 450-550 ευρώ, όπου τα 384 ευρώ είναι από την εθνική σύνταξη.

Τα δεδομένα αλλάζουν λοιπόν από το 2023…

Μάλιστα, οι αλλαγές θα είναι ευνοϊκές και για τους νέους συνταξιούχους που βγαίνουν με χαμηλές αποδοχές και με λίγα χρόνια ασφάλισης, καθώς η σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) για όσους έχουν πάνω από 20 έτη θα σπάσει το όριο των 500 ευρώ, ενώ το κατώτατο ποσό για τη 15ετία θα διαμορφωθεί στα 452 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», με την επερχόμενη αύξηση της εθνικής σύνταξης και με βάση το μισθό των 713 ευρώ τα νέα κατώτατα ποσά σύνταξης (εθνικής και ανταποδοτικής) για το 2023 θα διαμορφωθούν ως εξής:

*Στα 524 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης (από 497 ευρώ).

*Στα 509 ευρώ με 19 έτη ασφάλισης (από 483 ευρώ).

*Στα 495 ευρώ με 18 έτη ασφάλισης (από 469 ευρώ).

*Στα 481 ευρώ με 17 έτη ασφάλισης (από 455 ευρώ).

*Στα 466 ευρώ με 16 έτη ασφάλισης (από 442 ευρώ).

*Στα 452 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης (από 428 ευρώ).

Στα παραπάνω ποσά συντάξεων επιβάλλεται μόνον κράτηση 6% για ασθένεια, ενώ ο φόρος είναι μηδενικός.