Χωρίς αίτηση η επιταγή ακρίβειας για Χριστούγεννα 2023: Σε ποιους και πότε θα δοθεί

Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι που πληρώνονται έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα 2023. Οι ημερομηνίες πληρωμής, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις στο xristika.gr.

Ως «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» βαφτίστηκε φέτος η επιταγή ακρίβειας, καθώς ισχύουν άλλα κριτήρια και άλλες κατηγορίες δικαιούχων σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους πληρωμών.

Για τα Χριστούγεννα 2023, θα πάρουν έκτακτο επίδομα συνολικά 2,3 εκατομμύρια δικαιούχοι, ενώ μεγάλη κατηγορία των περασμένων ετών έχει βγει εκτός λίστας πληρωμών. Από έξι, οι κατηγορίες είναι τέσσερις.

Υπενθυμίζεται πως σε αντίθεση με άλλα έκτακτα επιδόματα, η συγκεκριμένη ενίσχυση δεν χρειάζεται κάποια αίτηση στο gov.gr ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα, αλλά τα στοιχεία επεξεργάζονται απευθείας και τα χρήματα πιστώνονται στους ήδη δηλωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αναλυτικά, οι δικαιούχοι για το 2023 είναι:

 • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Το συνολικό ποσό που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
 • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ.Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024.
 • 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
 • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Συνολικά θα δοθούν 350 εκατομμύρια σε ευάλωτους συμπολίτες μας.

Πότε θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας για το 2023  

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι είναι η ημερομηνία πληρωμής για να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Σημειώνεται ότι παρότι είναι ένα «Δώρο Χριστουγέννων», σε ορισμένες περιπτώσεις θα δοθεί πριν την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023.

Για παράδειγμα, οι δικαιούχοι που παίρνουν επίδομα παιδιού, θα πληρωθούν την μιάμιση δόση επιπλέον για τις γιορτές μαζί με την έκτη δόση πληρωμής.  

Όπως και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρωθούν μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου.

Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται μέχρι τα Χριστούγεννα

 • Market Pass 2: Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024, θα λάβουν το ποσό της ενίσχυσης έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
 • Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.
 • Υοuth Pass: Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για το Youth Pass και δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών, οι οποίοι και θα λάβουν 150 ευρώ έως τις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο και έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
 • Επίδομα θέρμανσης: Έχει ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100- 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο
 • Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους: Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
 • Αυξήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν επίδομα προσωπικής διαφοράς

Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα δοθεί, έτσι, σαν ένα άτυπο «Δώρο Χριστουγέννων», που όμως θα είναι μικρότερο από ότι άλλες χρονιές. Πρόκειται για όσους δεν θα λάβουν αύξηση, εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους. Όπως ακριβώς είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο.

Το συγκεκριμένο έκτακτο επίδομα έχει αλλάξει πολλές ημερομηνίες καταβολής. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να δοθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, μετά πήγε για αρχές του 2024, όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα χορηγηθεί σαν «Δώρο» το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Χθες, κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024, περιλαμβάνοντας όλα τα μέτρα στήριξης και τις παροχές. Σε αυτές, περιλαμβάνεται και το λεγόμενο «επίδομα προσωπικής διαφοράς», που αφορά τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 100 έως 200 ευρώ, ενώ την περασμένη φορά ξεκινούσε από τα 200 και έφτανε μέχρι τα 300 ευρώ. Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Το δημοσιονομικό κόστος της οικονομικής ενίσχυσης εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ
 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ
 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ

Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων 2023

Πλησιάζει η μέρα που θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων 2023 στους εργαζομένους, οι οποίοι ανυπομονούν να δουν τον 13ο μισθό να μπαίνει στους λογαριασμούς, εν μέσω του άνευ προηγουμένου κύματος ακρίβειας που αδειάζει τις τσέπες των νοικοκυριών.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα υπολογίζουν από τώρα πόσα είναι τα χρήματα που θα λάβουν καθώς βρίσκονται εν αναμονή της πληρωμής. Το Δώρο μπαίνει πριν τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα φέτος πρέπει να μπει στους λογαριασμούς μέχρι την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα.