Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων 2023

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Και φέτος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πάρουν έναν παραπάνω μισθό. Τι ισχύει με έκτακτα επιδόματα σε ανέργους, συνταξιούχους, ευάλωτες ομάδες. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Πλησιάζει η μέρα που θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων 2023 στους εργαζομένους, οι οποίοι ανυπομονούν να δουν τον 13ο μισθό να μπαίνει στους λογαριασμούς, εν μέσω του άνευ προηγουμένου κύματος ακρίβειας που αδειάζει τις τσέπες των νοικοκυριών.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα υπολογίζουν από τώρα πόσα είναι τα χρήματα που θα λάβουν καθώς βρίσκονται εν αναμονή της πληρωμής. Το Δώρο μπαίνει πριν τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα φέτος πρέπει να μπει στους λογαριασμούς μέχρι την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της δίνει τον τρόπο υπολογισμού ηλεκτρονικά ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ηλεκτρονική μέσω της ιστοσελίδας του kepea.gr.

Επίσης, υπάρχει application για Android και για IOS.

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δώρα εορτών, συμπεριλαμβανομένου και του δώρου Χριστουγέννων, δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά, η οποία στη συνέχεια διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη. Παράλληλα, η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Αναλυτικά ο υπολογισμός των αποδοχών του δώρου Χριστουγέννων

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται επίσης και:

το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666.

Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

 • η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας, εφόσον παρέχεται τακτικά
 • η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά
 • η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
 • η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
 • η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
 • τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
 • η αμοιβή από προμήθειες
 • το επίδομα κατοικίας
 • το επίδομα ισολογισμού, εφ’ όσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο

Άτυπο «Δώρο Χριστουγέννων» 2023 σε συνταξιούχους όλων των Ταμείων

Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα δοθεί, έτσι, σαν ένα άτυπο «Δώρο Χριστουγέννων», που όμως θα είναι μικρότερο από ότι άλλες χρονιές. Πρόκειται για όσους δεν θα λάβουν αύξηση, εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους. Όπως ακριβώς είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο.

Το συγκεκριμένο έκτακτο επίδομα έχει αλλάξει πολλές ημερομηνίες καταβολής. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να δοθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, μετά πήγε για αρχές του 2024, όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα χορηγηθεί σαν «Δώρο» το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 100 έως 200 ευρώ, ενώ την περασμένη φορά ξεκινούσε από τα 200 και έφτανε μέχρι τα 300 ευρώ. Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Πιο συγκεκριμένα:

 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ
 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ
 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ

Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων σε ανέργους με αίτηση στο gov.gr

«Ξεπάγωσε» όπως όλα δείχνουν η επιταγή ακρίβειας για μια ακόμη χρονιά, καθώς η αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων δεν λέει ακόμα να συγκρατηθεί. Και παρότι ο καιρός, βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση, ωστόσο, τα νοικοκυριά είναι στα όριά τους.

Με αυτό το σκεπτικό, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι είναι στις σκέψεις ένα έκτακτο βοήθημα πριν τα Χριστούγεννα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών. Μεταξύ αυτών και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Σημειώνεται ότι πέρσι, για να πάρουν επιταγή ακρίβειας οι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, θα έπρεπε να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα και να κάνουν την αίτησή τους. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες που δεν χρειαζόταν να κάνουν κάτι, παρά μόνο τα χρήματα πιστώνονταν απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τονίζεται επίσης, πως οι τέσσερις κατηγορίες που αναμένεται να είναι φέτος δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος είναι οι εξής:

 • μακροχρόνια άνεργοι
 • άτομα με αναπηρία
 • δικαιούχοι επιδόματος παιδιού
 • δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ερώτημα παραμένει εάν θα ενταχθούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού έχει ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί να πάρουν έκτακτη στήριξη όσοι δεν έχουν αύξηση στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι δικαιούχοι ήταν οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις:

 • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022
 • Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
 • Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.