Σάλος με τους άνεργους – Μένουν εκτός επιταγής ακρίβειας τα Χριστούγεννα 2023

Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι για το 2023 είναι λιγότεροι κατά μια κατηγορία. Μεγάλη ομάδα ανέργων μένει εκτός από τη λίστα πληρωμής για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης που θα μοιραστεί στις γιορτές. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Προσεκτικά, με διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικά ποσά, θα μοιραστεί τα Χριστούγεννα του 2023 η νέα επιταγή ακρίβειας, που άλλαξε «όνομα» και μιλάμε πια για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης που θα δοθεί σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με απόφαση της κυβέρνησης.

Η έκτακτη ενίσχυση θα πληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, με άλλους να πληρώνονται πριν τα Χριστούγεννα και άλλοι πριν την Πρωτοχρονιά, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, που πέρσι είχαν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους, έμειναν εκτός επιδόματος.

Πέρσι, οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούσαν τις παρακάτω προϋποθέσεις, έπρεπε να κάνουν μία αίτηση στη ΔΥΠΑ με κωδικούς Taxisnet και στη συνέχεια πιστώνονταν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό απευθείας.

Οι προϋποθέσεις ήταν οι εξής:

 • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022
 • Δεν ήταν δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
 • Πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Φέτος, όμως δεν θα πληρωθούν το έκτακτο επίδομα.

Επιταγή ακρίβειας 2023: Οι 4 κατηγορίες που πληρώνονται

Στην επιταγή ακρίβειας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κλήθηκε να εξειδικεύσει τις ενισχύσεις έπειτα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά οι δικαιούχοι:

 • Μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού (125 εκατ. ευρώ) 800.000. Για κάθε 100 ευρώ/μήνα, θα λάβει επιπλέον 50 ευρώ το Δεκέμβριο.
 • Το 50% επιπλέον του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο. Αφορά 210.000 δικαιούχους (παράλληλα με αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από 1/1/2024).
 • Το ποσό των 200 ευρώ θα καταβληθεί στους ΑμεΑ δικαιούχων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ. (κόστος 45 εκατ. ευρώ). Αφορά 225.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων.
 • Επίδομα 150 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ και κύρια σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά και τους και ανασφάλιστους υπερήλικες. κόστος 158 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα ανέλθουν 1,055 εκατ. δικαιούχοι (παράλληλα με την αύξηση 3% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1/1/2024).

Όλα τα επιδόματα που θα πληρωθούν για τα Χριστούγεννα του 2023

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον:

 • Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
 • Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
 • Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
 • Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
 • Το αυξημένο κατά 8 % ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών το Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 717 εκατ. ευρώ ενώ η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 (περιλαμβάνει τις αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, αφορολόγητο για οικογένειες, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass και την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων) διαμορφώνεται σε 1,6 δις. ευρώ ετησίως.

Πότε πληρώνεται το Youth Pass – Αλλαγές από το 2024

Σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για το Youth Pass, του επιδόματος ύψους 150 ευρώ, που δίνεται σε νέους που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, και προτού ακόμα γίνει η πρώτη πληρωμή, έρχονται στο φως νέες λεπτομέρειες από το ΦΕΚ που δείχνουν νέα πληρωμή σε πολύ λίγους μήνες από τώρα.

Για το 2023 η ημερομηνία πίστωσης των χρημάτων είναι μέχρι και τη 10η Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν και δικαιούχοι που θα πάρουν διπλό Youth Pass μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, αλλά υπό συγκεκριμένες ηλικιακές προϋποθέσεις και εφόσον κάνουν τώρα την αίτησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για το επίδομα γίνεται στο vouchers.gov.gr μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2023, είτε σε κάποιο ΚΕΠ εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε ηλεκτρονική αίτηση. Διαβάστε παρακάτω ποια στοιχεία χρειάζονται για να ολοκληρώσετε επιτυχώς τη διαδικασία και να αποφύγετε τυχόν λάθη.

Για να μπορέσετε να πάρετε το επίδομα, δεν υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν χρειάζεται να ξανακάνετε την αίτηση όταν συμπληρώσετε το 19ο έτος της ηλικίας. Η αίτηση υποβάλλεται μια φορά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος δικαιούχος είναι σήμερα 18 ετών, τότε θα λάβει τα 150 ευρώ στην πληρωμή που θα γίνει εντός του 2023 και ακόμα 150 ευρώ στην επόμενη πληρωμή το 2024, χωρίς να ξαναμπεί στην πλατφόρμα.

Αν ωστόσο κάποιος 18άρης δεν υποβάλει αίτηση όταν είναι στα 18 του και μπει στα 19 του στην πλατφόρμα, δεν θα πάρει διπλό ποσό αναδρομικά, αλλά μόνο τα 150 ευρώ για το 19ο έτος της ηλικίας του.

Η αίτηση για το Youth Pass γίνεται ως εξής:

 • ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να μπείτε στην πλατφόρμα του gov.gr.
 • Η είσοδος του δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του δικαιούχου με τη χρήση των κωδικών taxisnet.
 • Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο δικαιούχος καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
 • Χρειάζεται ωστόσο προσοχή στο βήμα της δήλωσης του κινητού, καθώς υπάρχει μία προϋπόθεση που μπορεί να σας στερήσει το voucher. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δυνητικά δικαιούχος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.