Απίστευτο: Μόνο έτσι θα χρησιμοποιούν την τουαλέτα οι ανεμβολίαστοι

Εστίαση: Στα… δύο ή και στα τρία χωρίζονται οι παρέες σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε και το πώς θα χρησιμοποιούνται οι τουαλέτες. Τι θα ισχύει για εξωτερικούς χώρους και χρήση POS. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα για χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ταυτόχρονα, πολλοί πολίτες αναρωτιούνται αν οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπουν στον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων ή να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα καθώς και αν θα χρειάζεται να έχουν μαζί το πιστοποιητικό της ταυτότητάς τους.

Εστίαση: Χρήση τουαλέτας, μπαρ και POS σε εσωτερικούς χώρους

Όπως αναφέρθηκε στο Star οι πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να μπουν εντός των καταστημάτων εστίασης, είτε για να πληρώσουν, είτε για να παραγγείλουν, είτε για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.

Ωστόσο, θα πρέπει να φορούν μάσκα, διαφορετικά σε περίπτωση ελέγχου μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ.

Θα πρέπει να έχουν οι πολίτες μαζί την ταυτότητά τους στα καταστήματα εστίασης;

Οι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή μέσω κινητού, , προκειμένου να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα απαιτείται ή όχι από τον πελάτη να επιδεικνύει την ταυτότητα του. Αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση.

Τα πλαστά έγγραφα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Εστίαση: Καφετέριες και εστιατόρια στα εμπορικά κέντρα – τι ισχύει

Ό,τι είναι στεγασμένο θεωρείται εσωτερικός χώρος αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή για νοσήσαντες.

Τα καταστήματα εστίασης εντός των εμπορικών κέντρων θεωρούνται κλειστοί χώροι, άρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους.

Δεν έχει αποφασιστεί τι θα ισχύει για τα καφέ και τα εστιατόρια των mall που είναι στα μπαλκόνια.

Για τα roof garden ακολουθoύνται οι κανόνες που ισχύουν στα ξενοδοχεία, ενώ στις ταράτσες η μάσκα είναι υποχρεωτική στο ανέβασμα και το κατέβασμα των ορόφων.

Εστίαση: Προσοχή! Aυτά είναι τα σήματα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Διαχωρίζονται και επίσημα πλέον τα καταστήματα εστίασης, με χώρους για εμβολιασμένους και μη. Τα σήματα που θα τοποθετηθούν σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια για να γνωρίζει ο κόσμος που πρέπει να κάτσει. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό»

Τρία διαφορετικά σήματα θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να «χαρτογραφήσει» τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης ούτως ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις οι οποίες είναι οι εξής: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Τα εν λόγω καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων ενώ θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.


Μόνο καθήμενοι πελάτες θα επιτρέπονται στις επιχειρήσεις, ενώ στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει ή να έχουν κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.


Με τη συγκεκριμένη σήμανση θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα θα λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση.

Εστίαση: Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα

Αυστηρό μήνυμα ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, θα είναι μόνο για εμβολιασμένους.

Επιπλέον, τόνισε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Παράλληλα, ανακοίνωσε τις κατηγορίες των εργαζομένων που υπάγονται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι τα εξής:

1. Γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα τίθενται σε αναστολή εργασίας από 16 Αυγούστου.

2 Από 1/9 γίνεται ο εμβολιασμός υποχρεωτικός σε υγιειονομικους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή.

Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

3. Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για ένοπλες δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα και κίνητρα να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. «Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», επεσήμανε.

4. Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα και εστίαση θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους θα είναι μόνο για καθήμενους, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης. Τα καταστήματα θα διαθέτουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, όμως θα γίνονται πολλολί αυστηροί έλεγχοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αποδειχθεί περίτρανα μέχρι τώρα και ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» φέρνει πιο κοντά το στόχο να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου μέσα στο καλοκαίρι.

«Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη αφετηρία: στο υγειονομικό πεδίο, 3 στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Και τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επιταχύνεται», τόνισε.

Δύο είναι οι βασικοι κίνδυνοι για την κοινωνία κατά τον πρωθυπουργό: Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και το γεγονός ότι ένα ποσοστό πολιτών που διστάζουν να εμβολιαστού.

Τόνισε ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα από την στάση ορισμένων, θα δώσει ελευθερία σε πολλούς και προστασία σ’ όλους, σημειώνοντας ότι δεν κινδευνεύει η Ελλάδα από τον ιό, αλλά οι ανεμβολίαστοι Ελληνες. Η πολιτεία έκανε αλλεπάλληλες εκστρατείες για την ενημέρωση πολιτών, θωράκισε το σύστημα υγείας με τεστ και προσέφερε εμβόλια σε όλους τους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε καθολικές απαγορεύσεις».

Η ανάπτυξη της επόμενης διετίας στην χώρα μας προβλέπεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι΄αυτό και δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει από τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικα είπε, οι αφίξεις τουριστών έφθασαν στο 50% των συνολικών αφίξεων του 2019. Δήλωσε δε, ότι τουρισμός μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το φετινό καλοκαίρι.

«Ενωμένοι έχουμε ήδη επιτύχει πολλά, καθότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 5.300.000 Ελληνες.

Τώρα τα καταφέραμε, απλά χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη, για να γίνει το καλοκαιρι μας ακομη καλύτερο.

Εχουμε το απόλυτο όπλο, τα εμβόλια, για να σταματήσουμε τον κορωνοίό εδώ στο τέταρτο γράμμα της αλφαβήτου.

Βασικοί κανόνες, μάσκα, ατομική υγιεινή και πολλά τεστ με την πολιτεία να βρίσκεται σε επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων, ώστε η νέα μετάλλαξη να μην γίνει πρόλογος μίας νέας πανδημίας το φθινόπωρο”, τόνισε κλείνοντας το μήνυμά του.

Εστίαση: Έρχονται απολύσεις για τους ανεμβολίαστους

Δεν έκανες το εμβόλιο; Απολύεσαι! Σαφές μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους, αρνητές και επιφυλακτικούς στέλνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί θα τίθεται αυτομάτως εκτός επιχείρησης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αργά αλλά σταθερά πληθαίνει ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων, κάποιες εξ’αυτών πολυεθνικές, που είτε προφορικά, είτε γραπτά δίνουν σαφή οδηγία στους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα και με ασφαλή τρόπο στους ομίλους τους.

Τουλάχιστον μία πολύ μεγάλη ελληνική επιχείρηση από τον χώρο των τροφίμων έχει δώσει σαφή οδηγία ότι από την 1η Αυγούστου και μετά δεν θα μπαίνει κανείς ανεμβολίαστος στους χώρους της εταιρείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει είτε υποχρεωτικές άδειες μετ’ αποδοχών ή εφόσον αυτές έχουν εξαντληθεί, άδειες άνευ αποδοχών.

Επί του παρόντος λιγοστές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε γραπτές κοινοποιήσεις στους εργαζόμενους καθώς αν και νομικά εκτιμάται πως είναι πλήρως κατοχυρωμένες, επιφυλάσσονται για να μην προκαλέσουν «θόρυβο» που μπορεί να τύχει κακόπιστη κριτική από «κέντρα αντιεμβολιαστών».

Άλλες προχωρούν εγγράφως στην σχετικές κοινοποιήσεις προς τους εργαζόμενους τους, ενώ πολύ περισσότερες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που εξετάζουν αυτή την περίοδο την πολιτική που θα ακολουθήσουν το άμεσο επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες πληθυσμού, βάσει των εισηγήσεων της Επιτροπής Βιοηθικής.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σενάριο που είναι ισχυρό πάνω στο τραπέζι είναι να γίνει άνοιγμα κλειστών χώρων στις 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους.

Δηλαδή η προαναγγελία για διαχωρισμό μεικτών και αμιγών να μην ισχύσει και να πάμε αποκλειστικά σε αμιγείς κλειστούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση οι εξωτερικοί θα παραμείνουν βεβαίως μεικτοί.