Μεγάλη ελληνική επιχείρηση: Παύση πληρωμών στους ανεμβολίαστους υπαλλήλους

Προνόμια εμβολιασμένων: Στη λήψη Δρακόντειων μέτρων κατά των ανεμβολίαστων εργαζομένων προχωρούν οι εταιρείες «Νικ. Θεοχαράκης ΑΕ», «Θεοχαράκης ΑΕ», «Πράξις ΑΕ» προκαλώντας σάλο στην αγορά.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο της Διεύθυνσης Προσωπικού όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν οφείλουν να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα αρνητικό PCR (προφανώς επωμιζόμενοι το κόστος, αν και σύμφωνα με τα ισχύοντα γενικά στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται δωρεάν sel test), ενώ τους απαγορεύεται η παρουσία σε κοινόχρηστους χώρους.

Όσοι δεν συμμορφωθούν αντιμετωπίζουν την ποινή στέρησης αποδοχών.

Στην επιστολή του HR, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Από τη Δευτέρα 12/7/2021 όσοι συνάδελφοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, οφείλουν να προσκομίζουν στη Διεύθυνση Προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Δευτέρα κατά την προσέλευσή τους στους χώρους εργασίας) διαγνωστικό (μοριακό) τεστ PCR αρνητικού αποτελέσματος, το οποίο διεξήχθη 72 ώρες πριν, κατά το μέγιστο.

Επιπλέον, οι εν λόγω συνάδελφοι οφείλουν να φορούν διαρκώς προστατευτική μάσκα προσώπου κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, ενώ η κίνηση στους χώρους των εταιρειών θα επιτρέπεται μόνο σε εκείνους τους χώρους που είναι απολύτως απαραίτητοι στο πλαίσιο εκτέλεσης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Παράλληλα απαγορεύεται η παρουσία τους σε κοινόχρηστους χώρους (λ.χ. υποδοχή πελατών, κυλικείο) όπου παρατηρείται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω οι εταιρείες δεν θα κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας αυτών των εργαζομένων και για το λόγο αυτό απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων»

Προνόμια εμβολιασμένων: Χάνουν τα επιδόματα οι ανεμβολίαστοι;

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ερωτημάτων που δέχτηκε στη συνέντευξη Tύπου, τόνισε σχετικά με τα νέα μέτρα, ότι αυτά δεν θα δημιουργήσουν «πολίτες δύο ταχυτήτων», ενώ παράλληλα… καθησύχασε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός!

Παρ ‘ όλα αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πλέον επιδότηση αναστολών σε ανεμβολίαστους και οικονομική στήριξη, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια.

Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη!

Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει.»

Και πρόσθεσε:

«Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν άρα δεν έχουν περιορισμούς. Δεν υπάρχει ζήτημα τιμωρητικού χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους. Πρέπει να εμπιστευτούν τους επιστήμονες οι πολίτες. Ας ξεφύγουμε από θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε θέση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας».

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου

Παράλληλα, μετά την κάρτα ελευθερίας, των 150 ευρώ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ηλικιακή ομάδα 18 ως 25 ετών έτσι ώστε να υπάρξει κίνητρο για τον εμβολιασμό, η κυβέρνηση προχώρησε και στην εφαρμογή του σχεδίου των προνομίων προς όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο διαχωρισμός σε αμιγείς και μεικτούς χώρους θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Ιουλίου με τον στόχο που έχει τεθεί να είναι τριπλός, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στις ανακοινώσεις τους οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επικρατείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Γεραπετρίτης αντίστοιχα.

Αναλυτικά:

  • Να προσφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί διαβατήριο υγείας για την Ελλάδα
  • Να δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας σε χώρους με υψηλό συνωστισμό
  • Να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί

Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Στην πρώτη περίπτωση, στους αμιγείς χώρους, θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Στη δεύτερη περίπτωση, ήτοι στους μεικτούς χώρους, θα μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή ράπιντ τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας. Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

«Ο έλεγχος θα γίνεται από ψηφιακή εφαρμογή που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τους υπαίθριους χώρους θεαμάτων με καθήμενους, όπως θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες.

Αν έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη το 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας. Αν έχουν δηλωθεί ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Σε όσους θελήσουν να μας πουν ότι αυτά τα όρια είναι χαμηλά, όλοι μαζί πείθουν τους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο και τα αφήνουμε όλα πίσω μας» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

Τρίτη κατηγορία είναι τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα κλαμπ είτε είναι ανοιχτά είτε κλειστά. Αν είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας, ενώ αν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους.

Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι η θέσπιση υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό δομών υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων και νέους τρόφιμους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πεδία τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα ώστε να διαφυλάσσεται ο πληθυσμός από την διασπορά του ιού» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στα γήπεδα, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους προηγούμενους έξι μήνες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και 85% πληρότητα.

«Να το κάνουν όλες οι ομάδες γιατί οι επιστήμονες λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μίξη εμβολιασμών και ανεμβολίαστων», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι ανήλικοι θα εισέρχονται σε όλους τους χώρους με την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης από τους γονείς τους για την διενέργεια self test.