Έκτακτη ανακοίνωση: Μόνο αυτοί θα μπαίνουν πλέον σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Εστίαση: Νέες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Διαχωρίζονται πλέον οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους. Πώς θα λειτουργούν τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, οι καφετέριες και τα εστιατόρια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τη λειτουργία των κλειστών χωρών εστίασης και διασκέδασης από την προσεχή Παρασκευή (16/7) έως το τέλος Αυγούστου μόνο για πλήρως εμβολιασμένους ανακοίνωσε στο μήνυμά του τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για ποιες κατηγορίες εργαζομένων είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορονοϊό, ενώ έκανε γνωστό και τον τρόπο λειτουργίας στους κλειστούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.

Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου και μέχρι το τέλος Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Από εκείνη την ημέρα θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αύριο Τρίτη 13 Ιουλίου στις 12:30, στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγεία Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Θα αναφερθούν τόσο στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

«Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού.

Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί».

Εστίαση: Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος εμβολιασμένων σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Σύγχυση και προβληματισμός στους επαγγελματίες της εστίασης. Καλούνται να γίνουν… ελεγκτές και να διώχνουν τους πελάτες που δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Πόλλα τα ερωτήματα και ο εκνευρισμός πελατών και επιχειρηματιών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 10 Ιουλίου και θα «κατεβάζουν» οι επιχειρήσεις δωρεάν από gov.gr, θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και χώρων ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου.

Οι επιχειρήσεις, μέσω αυτή της εφαρμογής, θα επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών τους στους covid free χώρους (αμιγείς) και αντίστοιχα των ράπιντ ή μοριακών τεστ στους μεικτούς.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, η δήλωση των επιχειρηματιών σχετικά με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, θα γίνεται στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ ενώ ένα κατάστημα μπορεί να έχει μεικτή χρήση στους εξωτερικούς της χώρους και αμιγή στους εσωτερικούς, η εναλλαγή χρήσης ωστόσο μπορεί να γίνεται μία φορά.

Στις εισόδους των καταστημάτων θα υπάρχει ειδική σήμανση(covid-free ή μεικτός χώρος), με ειδική αναφορά σχετικά με το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους covid free χώρους επισημαίνεται ότι πρέπει να φορούν μάσκα, γάντια και να υποβάλλονται σε τεστ, ωστόσο, σημειώνεται ότι «το κριτήριο που διαφοροποιεί τους πελάτες από τους εργαζόμενους είναι ο ουσιώδης χαρακτήρας της δραστηριότητας.

Για τους πελάτες πρόκειται για ψυχαγωγία, για τους εργαζόμενους συνιστά απολύτως ουσιώδη δραστηριότητα επιβίωσης.

Συνεπώς οι επιχειρηματίες σίγουρα έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εντός της επιχείρησης αυστηρούς κανόνες υγείας (πχ τακτικό τεστ, μάσκες ενισχυμένης προστασίας κοκ) και να διευθετήσουν τον τρόπο εργασίας των εργαζόμενων τους, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η αμιγής χρήση ως χώρου εμβολιασμένων».

Προβλέπεται τέλος, όσον αφορά στις παραβάσεις, να υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων και για τους επιχειρηματίες και για τους πελάτες, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Εστίαση: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή παραμένει η αναταραχή που ξεκίνησε στον κλάδο μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας και τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε δύο κατηγορίες.

Οι επιχειρηματίες περιμένουν να έχουν στα χέρια τους όλα τα δεδομένα για τους νέους κανόνες και πώς θα εφαρμόζονται, ώστε στη συνέχεια να επιλέξουν κατηγορία για τα καταστήματά τους, με την πλειονότητά τους αυτή τη στιγμή να μην έχει αποφασίσει ακόμα.

Από τη μία πλευρά, όπως εξηγούν, το ποσοστό πληρότητας στους αμιγείς χώρους φτάνει το 85% και είναι πολύ υψηλότερο από το 50% που θα ισχύει στις μεικτές.

Παράλληλα εκτιμούν ότι το κόστος του ράπιντ τεστ που καλούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι πελάτες θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να επισκεφθούν τα καταστήματα. Κατά συνέπεια θεωρούν ότι με τα μέτρα αυτά «οδηγούνται» ουσιαστικά οι επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση να γίνουν Covid free, κάτι βέβαια που σημαίνει ότι θα «χάσουν» τους πελάτες οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι.

Θεωρούν ωστόσο ότι μέσα στο καλοκαίρι που οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να κάθονται έξω δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με τα μέτρα που θα ισχύσουν στους εσωτερικούς χώρους.

Από το φθινόπωρο και μετά τα δεδομένα θα αλλάξουν ενώ όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, θα εξαρτηθούν πολλά και από την πορεία των εμβολιασμών.

Εάν δηλαδή έχει εμβολιαστεί ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού, οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν ευκολότερα να επιλέξουν να λειτουργήσουν ως covid free, αυξάνοντας και τη χωρητικότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να θέσουν τους προβληματισμούς τους στην κυβέρνηση ζητώντας να εφαρμοστεί πληρότητα 70% για όλα τα καταστήματα όπως ίσχυε άλλωστε και αμέσως μετά το πρώτο lockdown.