Εστίαση

Εστίαση: Μόνο καθήμενοι εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους. Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς. Οι ανεμβολίαστοί θα μένουν εκτός εσωτερικών χώρων και με αυστηρούς κανόνες. Δείτε στο xristika.gr όλες τις αλλαγές στην εστίαση.

Αυστηρό μήνυμα ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, θα είναι μόνο για εμβολιασμένους.

Επιπλέον, τόνισε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Παράλληλα, ανακοίνωσε τις κατηγορίες των εργαζομένων που υπάγονται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι τα εξής:

1. Γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα τίθενται σε αναστολή εργασίας από 16 Αυγούστου.

2 Από 1/9 γίνεται ο εμβολιασμός υποχρεωτικός σε υγιειονομικους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή.

Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

3. Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για ένοπλες δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα και κίνητρα να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. «Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», επεσήμανε.

4. Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα και εστίαση θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους θα είναι μόνο για καθήμενους, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης. Τα καταστήματα θα διαθέτουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, όμως θα γίνονται πολλολί αυστηροί έλεγχοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αποδειχθεί περίτρανα μέχρι τώρα και ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» φέρνει πιο κοντά το στόχο να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου μέσα στο καλοκαίρι.

«Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη αφετηρία: στο υγειονομικό πεδίο, 3 στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Και τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επιταχύνεται», τόνισε.

Δύο είναι οι βασικοι κίνδυνοι για την κοινωνία κατά τον πρωθυπουργό: Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και το γεγονός ότι ένα ποσοστό πολιτών που διστάζουν να εμβολιαστού.

Τόνισε ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα από την στάση ορισμένων, θα δώσει ελευθερία σε πολλούς και προστασία σ’ όλους, σημειώνοντας ότι δεν κινδευνεύει η Ελλάδα από τον ιό, αλλά οι ανεμβολίαστοι Ελληνες. Η πολιτεία έκανε αλλεπάλληλες εκστρατείες για την ενημέρωση πολιτών, θωράκισε το σύστημα υγείας με τεστ και προσέφερε εμβόλια σε όλους τους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε καθολικές απαγορεύσεις».

Η ανάπτυξη της επόμενης διετίας στην χώρα μας προβλέπεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι΄αυτό και δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει από τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικα είπε, οι αφίξεις τουριστών έφθασαν στο 50% των συνολικών αφίξεων του 2019. Δήλωσε δε, ότι τουρισμός μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το φετινό καλοκαίρι.

«Ενωμένοι έχουμε ήδη επιτύχει πολλά, καθότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 5.300.000 Ελληνες.

Τώρα τα καταφέραμε, απλά χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη, για να γίνει το καλοκαιρι μας ακομη καλύτερο.

Εχουμε το απόλυτο όπλο, τα εμβόλια, για να σταματήσουμε τον κορωνοίό εδώ στο τέταρτο γράμμα της αλφαβήτου.

Βασικοί κανόνες, μάσκα, ατομική υγιεινή και πολλά τεστ με την πολιτεία να βρίσκεται σε επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων, ώστε η νέα μετάλλαξη να μην γίνει πρόλογος μίας νέας πανδημίας το φθινόπωρο”, τόνισε κλείνοντας το μήνυμά του.

Εστίαση: Έρχονται απολύσεις για τους ανεμβολίαστους

Δεν έκανες το εμβόλιο; Απολύεσαι! Σαφές μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους, αρνητές και επιφυλακτικούς στέλνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί θα τίθεται αυτομάτως εκτός επιχείρησης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αργά αλλά σταθερά πληθαίνει ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων, κάποιες εξ’αυτών πολυεθνικές, που είτε προφορικά, είτε γραπτά δίνουν σαφή οδηγία στους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα και με ασφαλή τρόπο στους ομίλους τους.

Τουλάχιστον μία πολύ μεγάλη ελληνική επιχείρηση από τον χώρο των τροφίμων έχει δώσει σαφή οδηγία ότι από την 1η Αυγούστου και μετά δεν θα μπαίνει κανείς ανεμβολίαστος στους χώρους της εταιρείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει είτε υποχρεωτικές άδειες μετ’ αποδοχών ή εφόσον αυτές έχουν εξαντληθεί, άδειες άνευ αποδοχών.

Επί του παρόντος λιγοστές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε γραπτές κοινοποιήσεις στους εργαζόμενους καθώς αν και νομικά εκτιμάται πως είναι πλήρως κατοχυρωμένες, επιφυλάσσονται για να μην προκαλέσουν «θόρυβο» που μπορεί να τύχει κακόπιστη κριτική από «κέντρα αντιεμβολιαστών».

Άλλες προχωρούν εγγράφως στην σχετικές κοινοποιήσεις προς τους εργαζόμενους τους, ενώ πολύ περισσότερες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που εξετάζουν αυτή την περίοδο την πολιτική που θα ακολουθήσουν το άμεσο επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες πληθυσμού, βάσει των εισηγήσεων της Επιτροπής Βιοηθικής.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σενάριο που είναι ισχυρό πάνω στο τραπέζι είναι να γίνει άνοιγμα κλειστών χώρων στις 15 Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους.

Δηλαδή η προαναγγελία για διαχωρισμό μεικτών και αμιγών να μην ισχύσει και να πάμε αποκλειστικά σε αμιγείς κλειστούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση οι εξωτερικοί θα παραμείνουν βεβαίως μεικτοί.

Εστίαση: Παύση πληρωμών στους ανεμβολίαστους;

Στη λήψη Δρακόντειων μέτρων κατά των ανεμβολίαστων εργαζομένων προχωρούν οι εταιρείες «Νικ. Θεοχαράκης ΑΕ», «Θεοχαράκης ΑΕ», «Πράξις ΑΕ» προκαλώντας σάλο στην αγορά.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο της Διεύθυνσης Προσωπικού όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν οφείλουν να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα αρνητικό PCR (προφανώς επωμιζόμενοι το κόστος, αν και σύμφωνα με τα ισχύοντα γενικά στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται δωρεάν sel test), ενώ τους απαγορεύεται η παρουσία σε κοινόχρηστους χώρους.

Όσοι δεν συμμορφωθούν αντιμετωπίζουν την ποινή στέρησης αποδοχών.

Στην επιστολή του HR, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Από τη Δευτέρα 12/7/2021 όσοι συνάδελφοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, οφείλουν να προσκομίζουν στη Διεύθυνση Προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Δευτέρα κατά την προσέλευσή τους στους χώρους εργασίας) διαγνωστικό (μοριακό) τεστ PCR αρνητικού αποτελέσματος, το οποίο διεξήχθη 72 ώρες πριν, κατά το μέγιστο.

Επιπλέον, οι εν λόγω συνάδελφοι οφείλουν να φορούν διαρκώς προστατευτική μάσκα προσώπου κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, ενώ η κίνηση στους χώρους των εταιρειών θα επιτρέπεται μόνο σε εκείνους τους χώρους που είναι απολύτως απαραίτητοι στο πλαίσιο εκτέλεσης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Παράλληλα απαγορεύεται η παρουσία τους σε κοινόχρηστους χώρους (λ.χ. υποδοχή πελατών, κυλικείο) όπου παρατηρείται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω οι εταιρείες δεν θα κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας αυτών των εργαζομένων και για το λόγο αυτό απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων»

Εστίαση: Χάνουν τα επιδόματα οι ανεμβολίαστοι;

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ερωτημάτων που δέχτηκε στη συνέντευξη Tύπου, τόνισε σχετικά με τα νέα μέτρα, ότι αυτά δεν θα δημιουργήσουν «πολίτες δύο ταχυτήτων», ενώ παράλληλα… καθησύχασε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός!

Παρ ‘ όλα αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πλέον επιδότηση αναστολών σε ανεμβολίαστους και οικονομική στήριξη, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια.

Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη!

Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει.»

Και πρόσθεσε:

«Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν άρα δεν έχουν περιορισμούς. Δεν υπάρχει ζήτημα τιμωρητικού χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους. Πρέπει να εμπιστευτούν τους επιστήμονες οι πολίτες. Ας ξεφύγουμε από θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε θέση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας».