Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Τα ποσά και οι αιτήσεις – Ποιοι αποκλείονται

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Θα ωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά, που θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος. Όσα γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας. Οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Κλιμακούμενα θα είναι τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Τα ποσά θα εξαρτώνται όχι μόνο από το ύψος της ποσοστιαίας επιδότησης, αλλά και από τα χαρακτηριστικά της ίδιας της συσκευής (για παράδειγμα τα BTU στα κλιματιστικά).

Ειδικότερα, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

  • Air condition: 300 ευρώ.
  • Ψυγείο: 300 ευρώ.
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Υπογραμμίζεται πως δεν πρόκειται για πλαφόν επιδότησης, καθώς τα ποσά μπορεί να κυμαίνονται ψηλότερα, ωστόσο, αυτός είναι ο μέσος όρος της επιδότησης που υπολογίζεται ότι θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή.

Για παράδειγμα, στο τελικό ποσό της επιδότησης για την αντικατάσταση κλιματιστικού θα παίζουν ρόλο και τα BTU -πέρα από το ποσοστό της επιδότησης- που είναι η βασική μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύος ενός συστήματος κλιματισμού.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα θα βασιστεί στο επιτυχημένο «Αλλάζω Κλιματιστικό» που υλοποιήθηκε το 2009 και έτσι δεν αποκλείεται τα ποσά να κυμαίνονται σε αντίστοιχα επίπεδα (πχ πλαφόν κοντά στα 500 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, η συσκευή που αντικαθίσταται πρέπει να λειτουργεί. Δεν αντικαθίστανται και δεν επιδοτούνται συσκευές που δεν λειτουργούν.

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα -που θα ανοίξει αρχές Ιουνίου – θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση χωρίς κατά αρχήν «κόφτη». Εφόσον υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης: εισοδήματα, κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.).

Οι πρώτοι 350.000 με βάση τα κριτήρια θα προηγηθούν και θα επιδοτηθούν. Οι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι οι επιλαχόντες.

«Ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα επιχειρήσουμε να βρούμε επιπλέον πόρους για να μπορέσουν σταδιακά να μπουν στο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θα ωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά, που θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος.

Το ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 35% – 50% και θα λειτουργεί με… point system όπως συνέβη και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Δηλαδή, οι συμμετέχοντες θα ιεραρχούνται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.).

Τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ θα έχουν υψηλότερη επιδότηση κ.ο.κ.

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι αποκλείονται από το εκπτωτικό «κουπόνι»

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία:

Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα παλιό air condition ή μια πολύ παλιά ηλεκτρική κουζίνα που είναι εκτός λειτουργίας, δεν θα μπορείτε να κάνετε αίτηση.

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς θα πάρετε τα χρήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Η επιδότηση θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά. Θα μπορείτε ελεύθερα να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Διαδικασία

Πώς, όμως, θα λειτουργεί; Τις επόμενες ημέρες, και ηλεκτρονικά, θα μπορούν οι πολίτες να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται τα ωφελούμενα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο από αυτά.

Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, ηλεκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Εξοικονόμηση ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 kWh το χρόνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 kWh το χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Από την εξοικονόμηση αυτή υπολογίζεται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ το χρόνο.

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh το χρόνο.

Οπως έχει τονίσει το ΥΠΕΝ, η χώρα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ποιες, όμως, συσκευές… καίνε; Σόμπα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνας και ψυγείο είναι μόνο μερικές από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που εκτοξεύουν τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη.

Ενδεικτικά, το ψυγείο αποτελεί μία οικιακή συσκευή που καίει επίσης πολύ ρεύμα. Ειδικότερα, τα παλιά μοντέλα και όσα δεν ανήκουν στην κατηγορία Α+++ καίνε σχεδόν το 30% του ρεύματος.