Ανατροπή: Πληρώνεται νωρίτερα το επίδομα συνταξιούχων 2023 με προσωπική διαφορά – Η ημερομηνία

Έκτακτο επίδομα συνταξιούχων: Παίρνουν από 100 μέχρι 200 ευρώ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς. Τα τελευταία νέα στο xristika.gr.

Πάνω από 740.000 συνταξιούχοι που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους τη νέα χρονιά, θα πάρουν, για το 2023, το επίδομα που κυμαίνεται από τα 100 μέχρι τα 200 ευρώ, ανάλογα με τις μηνιαίες αποδοχές τους.

Και ενώ οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα δουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2024, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λεφτά θα μπουν από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη εβδομάδα είναι έτσι κι αλλιώς, εβδομάδα μαζικών πληρωμών σε εκατομμύρια πολίτες, που θα λάβουν επιδόματα, Δώρα και λοιπές ενισχύσεις, αλλά ειδικά για τους συνταξιούχους.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη επεξεργαστεί τα στοιχεία προκειμένου, αμέσως μόλις ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, να αποδεσμευτούν τα ποσά, και θα είναι όλα έτοιμα για την πληρωμή του επιδόματος τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά, οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν ως εξής:

  • 100 ευρώ θα καταβληθούν σε 307.745 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και είχαν εισόδημα από 1.100 έως 1.600 ευρώ (μικτές αποδοχές).
  • Αντίστοιχα, σε 260.088 περιπτώσεις θα δοθεί επίδομα 150 ευρώ. Πρόκειται για εκείνους τους δικαιούχους που το εισόδημά τους από συντάξεις ήταν από 700 έως 1.100 ευρώ μεικτά.
  • Για άλλες 172.093 περιπτώσεις συνταξιούχων, το επίδομα της προσωπικής διαφοράς θα είναι 200 ευρώ, αφού συγκαταλέγονται στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων με εισόδημα από συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου έως 700 ευρώ.

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024

Οι συντάξεις Ιανουαρίου θα πληρωθούν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία:

Μη μισθωτοί

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023
  • Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023
  • Οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Μισθωτοί

  • Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023.

Όλες οι αλλαγές για συνταξιούχους και Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΤΕΑ: Η κλίμακα φορολόγησης διατηρείται, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, αλλά βελτιώνεται σε σχέση με την αρχική. Ακριβέστερα, προβλέπεται φόρος 10% για όσους έχουν ασφάλιση έως πέντε έτη και επιθυμούν να λάβουν επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑ και 20% για όσους επιθυμούν να λάβουν εφάπαξ, με τα ίδια έτη ασφάλισης. Για 5-10 έτη (ενώ αρχικά ήταν 6-15 έτη), ο φόρος υποχωρεί στο 15% για τα εφάπαξ και στο 7,5% για τη σύνταξη. Από 10-20 έτη ασφάλισης (αντί για 16- 25 που ήταν αρχικά), ο φόρος θα είναι 10% για το εφάπαξ και 5% για τη σύνταξη. Τελευταία κλίμακα φορολόγησης από 20 έτη και άνω (αντί για 25 έτη και άνω, όπως ήταν στο κείμενο της αρχικής διαβούλευσης), όπου ο φόρος θα είναι 5% για εφάπαξ και 2,5% για επικουρική σύνταξη. Η φορολόγηση θα είναι ομοιόμορφη τόσο για τις παροχές των ΤΕΑ όσο και για τα ομαδικά ασφαλιστήρια. Επισημαίνεται ότι οι εισφορές προς τα ΤΕΑ και τα ασφάλιστρα για τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συνταξιοδοτικά Συμβόλαια (ΟΑΣ) παραμένουν αφορολόγητες. Θεσπίζεται όμως ανώτατο πλαφόν, κάτι που σημαίνει ότι οι εισφορές δεν πρέπει να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά για τους μισθωτούς το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζόμενου από μισθωτή εργασία. Για τους μη μισθωτούς, οι εισφορές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ, όριο που θα αναπροσαρμόζεται, σε σχέση με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρονιάς. Αναφορικά με το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση, αλλάζουν εντελώς οι διαδικασίες σύστασης των ΤΕΑ και καθιερώνεται ένα πρότυπο καταστατικό για όλα τα Επαγγελματικά Ταμεία. Διευκολύνεται η ίδρυση ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά), χωρίς να είναι απαραίτητη η όποια κλαδική η επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους. Έτσι, εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε πιο μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να εντάξουν εργαζόμενους στην επαγγελματική ασφάλιση. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται η εποπτεία των ΤΕΑ και έτσι από 1ης.1.2025 αυτή θα ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Απασχόληση συνταξιούχων: Καταργείται η παρακράτηση 30% των συντάξεων για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Ως αντιστάθμισμα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, που θα ισούται με 10% επί των ετήσιων αποδοχών από τη μισθωτή εργασία γι’ αυτούς τους συνταξιούχους. Στην περίπτωση που πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους, ο πόρος θα φτάνει στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει. Ειδικά όμως για συνταξιούχους που είναι ΑμεΑ και επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται παρέχεται η δυνατότητα να το πράξουν, χωρίς να υφίστανται διακοπή της σύνταξης αναπηρίας που δικαιούνται. Παράλληλα ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων – εργαζόμενων δεν θα επιβάλλεται ούτε ο πόρος 10% επί των εισοδημάτων τους.

Επικουρικές συντάξεις: Εφεξής οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να λάβουν επικουρική σύνταξη, με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης (και όχι 25 ετών όπως ίσχυε έως τώρα), κατά τα πρότυπα που εφαρμόζονται και για ασφαλισμένους οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό, θα περιοριστεί σημαντικά το στοκ που υπάρχει από τις εκκρεμότητες στην επικουρική σύνταξη (σήμερα είναι στις 40.000 και υπολογίζεται ότι πολύ σύντομα θα είναι κατά 13.000 λιγότερες). Όμως στις περιπτώσεις που χορηγείται μειωμένη κύρια σύνταξη, θα εφαρμόζεται ανάλογη μείωση και στο τμήμα της επικουρικής που αφορά χρόνο ασφάλισης έως την 31/12/2014.

Αύξηση στις συντάξεις: Ο μηχανισμός αύξησης των συντάξεων (3% για φέτος), που προκύπτει σε σχέση με τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επεκτείνεται και στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικών παροχών. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση ευνοεί περίπου 5.500 δικαιούχους.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Καταβάλλεται επίδομα από 100 έως 200 ευρώ για τους περίπου 750.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ και λαμβάνουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ. Ειδικότερα, θα χορηγηθούν 200 ευρώ ως επίδομα σε όσους καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που δεν ξεπέρασαν αθροιστικά τα 700 ευρώ. Το ποσό του επιδόματος υποχωρεί στα 150 ευρώ, για όσους τον ίδιο μήνα έλαβαν τις ανάλογες παροχές, από 700 έως 1.100 ευρώ. Τελευταία κλίμακα είναι το επίδομα να υποχωρεί στα 100 ευρώ για όσους την ίδια χρονική περίοδο έλαβαν της αντίστοιχες παροχές από 1.100 έως 1.600 ευρώ μικτά.

Επίδομα μητρότητας: Εφεξής η ειδική παροχή μητρότητας επεκτείνεται για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες και για τις αγρότισσες, οι οποίες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ μικτά σήμερα). Το επίδομα επεκτείνεται και σε μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές και είναι ασφαλισμένες στα π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.

Σύνταξη σε ορφανά τέκνα: Οι κανόνες και οι προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα τέκνα ενοποιούνται. Έτσι θα μπορούν και δικαιούχοι προ του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16) να εισπράττουν την παροχή έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους.

Προπληρωμένη κάρτα: Εφεξής μέσω μιας τέτοιας κάρτας θα καταβάλλονται τα επιδόματα που χορηγούν η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ, πλην μερικών εξαιρέσεων (π.χ., αναπηρικά, ανεργίας). Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λιγότερο το 50% από τα ποσά που θα μπορούν να εισπράξουν, μέσω της συγκεκριμένης κάρτας με ηλεκτρονικό τρόπο. Το υπόλοιπο 50% θα μπορούν να το λάβουν σε μετρητά. Ειδικά για τη ΔΥΠΑ, εισάγεται σύστημα διορισμού και προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά και εκπαιδευτικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δημιουργείται επίσης μητρώο, για να γίνεται καλύτερη η επιλογή προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της ΔΥΠΑ σε έκτακτο προσωπικό.

Ταμεία Αλληλοβοήθειας: Παραμένει η διάταξη που καθιστά ως υποχρεωτική την ένταξη των Ταμείων Αλληλοβοήθειας (Αγροτικής, Εθνικής Τράπεζας και Φαρμάκου) από την 1η.1.2025 στο καθεστώς λειτουργίας των ΤΕΑ. Ουσιαστικά, μετατρέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση σε αυτά τα Ταμεία σε προαιρετική.