Τριπλό «Δώρο Χριστουγέννων 2023» στους συνταξιούχους – Πότε πληρώνονται

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Μέσα στις γιορτές χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν πολλά χρήματα, σε αυξήσεις και έκτακτα επιδόματα. Δείτε αναλυτικά τα ποσά και τους δικαιούχους στο xristika.gr.

Δρομολογούνται τα επιπλέον μπόνους και οι αυξήσεις που αφορούν πολλές χιλιάδες συνταξιούχους και θα τα λάβουν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ειδικά την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, έρχεται διπλός μποναμάς που θα γεμίσει τις τσέπες των συνταξιούχων, χαμηλοσυνταξιούχων και μη.

Πιο αναλυτικά, μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε ανακοινώθηκε και η επιταγή ακρίβειας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων. Η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει ότι θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά αναμένουν να πληρωθούν το έκτακτο επίδομα -υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου-, ενώ την ίδια ημερομηνία θα μπουν και οι συντάξεις του Ιανουαρίου με τις αυξήσεις που προβλέπονται.

Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων που θα πληρωθούν:

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Μία νέα ενίσχυση ανακοίνωσε για τα Χριστούγεννα 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο λόγος για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που αντικαθιστά την περσινή επιταγή ακρίβειας. Πέρσι, το έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» ήταν στα 250 ευρώ σε έξι κατηγορίες δικαιούχων, ενώ φέτος μένουν εκτός οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και τα ποσά δεν είναι οριζόντια τα ίδια σε όλες τις κατηγορίες.

Αναλυτικά:

1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024.

Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %.

Θα πάρουν επίσης επιταγή ακρίβειας:

 • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μία οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
 • 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
 • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς – Τα ποσά

Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα δοθεί, έτσι, σαν ένα άτυπο «Δώρο Χριστουγέννων», που όμως θα είναι μικρότερο από ότι άλλες χρονιές. Πρόκειται για όσους δεν θα λάβουν αύξηση, εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους. Όπως ακριβώς είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο.

Το συγκεκριμένο έκτακτο επίδομα έχει αλλάξει πολλές ημερομηνίες καταβολής. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να δοθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, μετά πήγε για αρχές του 2024, όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα χορηγηθεί σαν «Δώρο» το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Χθες, κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024, περιλαμβάνοντας όλα τα μέτρα στήριξης και τις παροχές. Σε αυτές, περιλαμβάνεται και το λεγόμενο «επίδομα προσωπικής διαφοράς», που αφορά τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 100 έως 200 ευρώ, ενώ την περασμένη φορά ξεκινούσε από τα 200 και έφτανε μέχρι τα 300 ευρώ. Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Το δημοσιονομικό κόστος της οικονομικής ενίσχυσης εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ
 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ
 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ

Συντάξεις: Πόση αύξηση θα δουν οι δικαιούχοι

Για τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2024, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου στον ΑΝΤ1, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι ενδεχομένως να είναι χαμηλότερη από το ποσοστό του 3,1% στο οποίο το έχει προσδιορίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς για τους συνταξιούχους που εργάζονται, ανέφερε ότι η μείωση της παρακράτησης από την σύνταξή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση μέχρι και διπλασιασμό των εργαζόμενων συνταξιούχων, καθώς πέραν του κινήτρου για να ξεκινήσουν ορισμένοι συνταξιούχοι να εργάζονται, πλέον πολλοί που δουλεύουν «μαύρα» θα θελήσουν να γίνει κανονικά η δήλωση της εργασίας τους, παράλληλα με την σύνταξη.

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2023: Ημερομηνία πληρωμής

Στις 27 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα, πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα πρώην ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Επίσης, στις 29 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των πρώην Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Αναλυτικά για τους μη μισθωτούς:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου

Αναλυτικά για τους μισθωτούς, η πληρωμή των συντάξεων έχει ως εξής:

 • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο δηλαδή την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.