Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές – Οι ακριβότερες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πίνακες)

Ακίνητα: Πώς διαμορφώθηκαν οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην επικράτεια κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos. Πού παρουσιάστηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η ανοδική πορεία των τιμών για αγορά και ενοικίαση κατοικίας με βάση το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

«Είναι γεγονός ότι η προσφορά ακινήτων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σχετικά χαμηλή, ώστε να εξυπηρετήσει τη ζήτηση.

Η εγχώρια ζήτηση από την άλλη βαίνει αυξανόμενη ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών μετά την πανδημία, πυροδοτούμενη επιπλέον από προγράμματα όπως το “Σπίτι μου”, ενώ η διεθνής ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη, αποτελώντας αυτή τη στιγμή το 18% της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων του δικτύου μας (από 15% πέρσι), ενώ είναι αυξημένη και σε απόλυτα νούμερα πάνω από 40%.

Ο συνδυασμός αυτός της σχετικά χαμηλής προσφοράς και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης πιέζει προς τα πάνω της τιμές. Το ράλι συνεχίζεται» δηλώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%), τα Προάστια Θεσσαλονίκης (+17%) και τα Νότια Προάστια Αττικής (+15%).

Όσον αφορά στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών, μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρατηρήθηκαν στα Προάστια Θεσσαλονίκης (+8%), τα Νότια Προάστια Αττικής (+7%) και τα Βόρεια Προάστια Αττικής (+7%).

Νομός Αττικής: Αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο

Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Κάποιες από τις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με πέρσι είναι το Ίλιον (Δυτικά Προάστια) με αύξηση +32%, η Αγία Παρασκευή (Βόρεια Προάστια) με αύξηση +27%, η περιοχή Ζωγράφου (Νότια Προάστια) με αύξηση +26% και η Καλλιθέα (Νότια Προάστια) με αύξηση +23%.

Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.250€/τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.266€/τ.μ. και το Κερατσίνι (Προάστια Πειραιά) στα 1.333€/ τ.μ.. Από την άλλη, στην ενοικίαση κατοικιών, κάποιες από τις πιο οικονομικές περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι οι Αχαρναί (Δυτικά Προάστια) με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στα 6,4€/τ.μ. και ο Κορυδαλλός (Προάστια Πειραιά) με 6,8€/τ.μ.

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022

Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής κατοικιών προς πώληση βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Χαριλάου (+32%) και Φάληρο – Ιπποκράτειο (+29%).

Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Θέρμη (+26%), Καλαμαριά (+13%) και Κέντρο Θεσσαλονίκης (+11%).

Ακίνητα: Κατάσταση εκτός ελέγχου – Πόσα ζητάνε για «τρύπες»

Οι τιμές ενοικίασης και πώλησης των κατοικιών «πήραν φωτιά» στην Αττική αλλά και στη θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos Property Index (SPI), του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων.

Στην Αττική η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στα νότια προάστια, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέχει την πρωτιά στις αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών το β’ τρίμηνο.

Τα Νότια προάστια της Αττικής αποτελούν την ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας στο πλαίσιο των αστικών κατοικιών.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση με 14,7% στο Λεκανοπέδιο, κάτι που σημαίνει πως η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 3.510 ευρώ/τ.μ., έναντι 3.060 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο. Προς τα πάνω κινήθηκαν οι τιμές πώλησης και στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα οι τιμές σε Ανατολικά και Δυτικά Προάστια αυξήθηκαν κατά 10,6% και κατά 14,3% αντίστοιχα, ενώ στα Βόρεια Προάστια ενισχύθηκαν κατά 10,3% (στα 2.846 ευρώ ανά τ.μ). Στο κέντρο κινήθηκαν επίσης προς τα πάνω κατά 11% (στα 1.887 ευρώ ανά τ.μ.).

Στον Πειραιά η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε +11,1% και διαμορφώθηκε στα 1.917 ευρώ ανά τ.μ.

Την πρωτοκαθεδρία στις αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών έχει η Θεσσαλονίκη, που καταγράφηκε άνοδος 21,4% (στα 2.120 ευρώ ανά τ.μ) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Άνοδο κατά 17% εμφάνισαν οι τιμές ακινήτων στους περιφερειακούς δήμους της συμπρωτεύουσας (στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ.).

Ανοδική πορεία κατέγραψαν και οι τιμές ενοικίων, με τα νότια προάστια της Αττικής να αναδεικνύονται σε πρωταθλητές των αυξήσεων το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ. (+6,8% σε σχέση με πέρυσι). Αύξηση 6,7% στη μέση τιμή (στα 10,67 ευρώ ανά τ.μ.) παρουσίασε η τιμή στα Βόρεια Προάστια ενώ στο αθηναϊκό κέντρο η μέση τιμή αναρριχήθηκε στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ. (+5,8%).

Στα Δυτικά καταγράφηκε άνοδος κατά 4,4% (7,63 ευρώ ανά τ.μ.) και στα Ανατολικά κατά 4,6% στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

Επίσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,7% (8,5 ευρώ ανά τ.μ.) ενώ στους περιφερειακούς δήμους κατά 7,7% στα 6,3 ευρώ ανά τ.μ.

Ακίνητα: Πουλήθηκε το ακριβότερο στην Αθήνα – Πόσα «έπιασε», πού βρίσκεται

Αστρονομικό ποσό δαπάνησε ένας Ελβετός για διαμέρισμα στην καρδιά της Αθήνας.

Έναντι του αστρονομικού ποσού των 18 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε το ακριβότερο διαμέρισμα στην Αθήνα και συγκεκριμένα ένα ρετιρέ που βρίσκεται σε περιζήτητη περιοχή στην καρδιά της Αθήνας.

Ο νέος ιδιοκτήτης του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», είναι ένας Ελβετός επιχειρηματίας με ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα.

Έδωσε, μάλιστα, ένα αστρονομικό ποσό για τα δεδομένα της αθηναϊκής αγοράς, αγοράζοντας σε τιμή περίπου 56.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

To παλαιάς κατασκευής ρετιρέ βρίσκεται στην περιοχή των Ανακτόρων, που περιστοιχίζεται από τις οδούς Ηρώδου Αττικού, Ρηγίλλης και Στησιχόρου.

Το «χρυσό» διαμέρισμα διαθέτει απρόσκοπτη θέα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στον Λυκαβηττό και στη Βουλή, στην Ακρόπολη, στη θάλασσα και στην Αίγινα και ασανσέρ που εξασφαλίζει απευθείας πρόσβαση σε αυτό.

Ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Volkers, του δικτύου συμβούλων που έκανε και το μεγάλο ντιλ, μίλησε στην εφημερίδα και αποκάλυψε ότι η συναλλαγή χρειάστηκε περίπου 10 μήνες για να ολοκληρωθεί:

«Η συναλλαγή φανερώνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Αθήνα. Παραδοσιακά, αυτού του διαμετρήματος οι αγοραστές τοποθετούνται στις αγορές της Ζυρίχης και της Νέας Υόρκης. Σε αντίθεση με την Αθήνα, στη Μύκονο καταγράφονται μία με δύο τέτοιου μεγέθους συναλλαγές τον χρόνο.»

Ακίνητα: Σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι θα πληρώσουν χαράτσι 65 ετών

Μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη έρχεται για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς τους περιμένει πρόστιμο αναδρομικών 65 ετών!

Χαράτσι αναδρομικών δημοτικών τελών, ακόμη και από το… 1958 επιβάλουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα τετραγωνικά.

Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση ακινήτων και όταν οι μηχανικοί ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά.

Με την αιφνιδιαστική (εν κρυπτώ, όπως λένε οι ιδιοκτήτες ακίνητων) τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των δήμων και συγκεκριμένα για τον χρόνο παραγραφής (που ψηφίστηκε με τον νόμο 5027/2.3.23), θα παραμείνουν ζωντανά τα πρόστιμα για αδήλωτα τετραγωνικά και μάλιστα όχι για 5 χρόνια, όπως ισχύει η παραγραφή στο δημόσιο, αλλά από τον χρόνο ανέγερσης του ακινήτου!

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμαρχοι «επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση, με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν το ουσιαστικά απαράγραπτο τέτοιων οφειλών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες».

Η αρχική διατύπωση, για την οποία η ΠΟΜΙΔΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της, προέβλεπε την κατάργηση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής που ίσχυε από το 2014 ως τώρα και τη σταδιακή εντός διετίας επαναφορά της πενταετούς παραγραφής των κάθε είδους υποχρεώσεων των πολιτών προς τους δήμους.

Όμως, το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι επέλεξαν να προχωρήσουν σε μια ένα νομοθετική ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, που όχι μόνο δεν μειώνει την περίοδο παραγραφής των οφειλών, αλλά επιπλέον την επεκτείνει προς τα πίσω, έως τα μέσα του 20ου αιώνα!

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «εξαιρέθηκαν από την πενταετή παραγραφή οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, με την πρωτοφανή στα νομικά χρονικά διατύπωση ότι θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών «από τη γένεση της υποχρέωσής τους»!

Δηλαδή έως και από το 1958 για τα δημοτικά τέλη και από το 1993 για το ΤΑΠ!

Οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί μοχλό πίεσης προς του ιδιοκτήτες για την αναμενομένη νέα ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, που θα προβλέπει και κούρεμα των υπέρογκων προστίμων.

Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, και τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας άμεση ανάκληση της πρωτοφανούς νομικής βαρβαρότητας αυτής της ρύθμισης, «δηλαδή της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών αναγομένων στον… προηγούμενο αιώνα»!

Ακίνητα: Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τα ενοίκια

Την ώρα που οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα βασικά, οι τιμές ενοικίασης στην αγορά ακινήτων έχουν ξεφύγει για τα καλά!

Δύο είναι οι βασικές τάσεις στη αγορά ακίνητων:

Μειώνονται οι αγοραπωλησίες, αυξάνονται… οι τιμές.

Δείτε πώς διαμορφώνεται η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την περιοχή.

Έρευνα που δημοσιεύει το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE παρουσιάζει το τοπίο της αγοράς ακινήτων στην Αττική το τελευταίο εννιάμηνο, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.

Τα δεδομένα της έρευνας έχουν συγκεντρωθεί από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων – ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων – και πιστοποιούν μια σημαντική πτώση στον αριθμό των αγοραπωλησιών στην πλειονότητα των περιοχών του λεκανοπεδίου.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων και της Δυτικής Αττικής, όπου ο αριθμός των αγοραπωλησιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (1-2%), ενώ στα νησιά Αργοσαρωνικού σημειώθηκε αύξηση (17%).

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, αντίθετα, παρατηρείται αισθητή πτώση των αγοραπωλησιών.

Στο σύνολο των περιοχών των Νοτίων Προαστίων για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 15%.

Η μείωση φαίνεται πιο έντονα στα Βόρεια Προάστια αφού άγγιξε το -30%, στην Ανατολική Αττική (-34%) και στα Δυτικά Προάστια (-21%).

Παρόμοια είναι τα ποσοστά διακύμανσης και στον Πειραιά (-33%) όπως και στα προάστιά του (-25%).

Αναφορικά με τις περιοχές που εντάσσονται στο Δήμο Αθηναίων και στη Δυτική Αττική οι αγοραπωλησίες δεν σημείωσαν πτώση, αλλά έμειναν στάσιμες.

Ακίνητα: Πού εκτινάχθηκαν οι τιμές

Την ίδια ώρα που συρρικνώνεται το πλήθος των αγοραπωλησιών, η τιμή της μέσης αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν.

Οι μεγάλες διαφορές εξηγούνται εν πολλοίς από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που εφαρμόστηκε από τις αρχές του 2022 και κατά συνέπεια οδήγησε στην αύξηση της αξίας ανά τ.μ.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο κέντρο Πειραιά (38%) και στα προάστιά του (27%).

Η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 8% στο Δήμο Αθηναίων και 3% στα Νότια Προάστια.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι περιοχές Αγίου Δημητρίου (44%) και Παλαιού Φαλήρου (35%).

Στα Βόρεια Προάστια το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε το 18% με μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην περιοχή Αγ. Παρασκευής (42%). Παρομοίως τα Δυτικά Προάστια σημείωσαν συνολικά 20% αύξηση, ενώ στο Χαϊδάρι κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση (52%).

Στις περιοχές που εντάσσονται στην Ανατολική και Δυτική Αττική δεν παρουσιάστηκαν μεγάλες μεταβολές (3% και -3% αντιστοίχως).

Όσον αφορά το έτος κατασκευής των πωληθέντων ακινήτων, κατά μέσο όρο τα πιο παλιά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (1971) και σε κάποιες περιοχές των προαστίων, όπως:

  • του Ζωγράφου (1973),
  • την Καλλιθέα (1976),
  • το Αιγάλεω και το Ίλιον (1980).