Απίστευτη κοροϊδία με τα ενοίκια: Δείτε τι αυξήσεις ζητούν και πού έχουν φτάσει οι τιμές

Ενοίκια: «Γολγοθάς» η αναζήτηση για φτηνό ενοίκιο. Πού έχουν φτάσει στην Αττική. Ποιες περιοχές κρατούν ακόμα χαμηλά τα ενοίκια; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η αναζήτηση κατοικίας άνω του 1ου ορόφου κατάλληλη για οικογένεια με 2Υ/Δ, αποτελεί πλέον «γολγοθά» για το σύνολο των συμπολιτών μας που αναζητούν κατοικία με προσιτά ενοίκια της τάξεως έως 600€/μήνα.

Όσοι συμπολίτες, επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία στις περιοχές των Νοτιών και Βορείων Προαστίων με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€/μήνα, σίγουρα θα απογοητευτούν.

Η διαθεσιμότητα για ενοίκια σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, καταγράφεται οριακά μηδενική.

Συγκεκριμένα στα Βόρεια Προάστια, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με 2Υ/Δ και ζητούμενο μίσθωμα έως 600€, αποτελούν μόλις το 0,71% του συνόλου, ενώ στα Νότια Προάστια το 4,03%.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου καταγράφεται διαθεσιμότητα 19,96% επί του συνόλου των προς μίσθωση κατοικιών ( δηλαδή μόλις 2 στα 10 ακίνητα ), στα Δυτικά Προάστια το 35,58% , στο Υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%.

Οι οικογένειες ή/και τα νέα ζευγάρια που θα αναζητήσουν κατοικία στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας με βάσει τα άνωθεν χαρακτηριστικά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εφόσον βρουν το ακίνητο, 8 στα 10 ακίνητα είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 42 ετών.

Στα Δυτικά προάστια, εφόσον βρουν το ακίνητο με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι περίπου τα μισά ακίνητα είναι κατασκευής έως το 1990, δηλαδή τουλάχιστον 32 ετών, ενώ στον Πειραιά, 7 στα 10 ακίνητα είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 42 ετών.

Οι περιοχές του Υπολοίπου της Αττικής αποτελούν μονόδρομο για όσους αναζητούν κατοικίες νεότερης κατασκευής, διότι, 6 στα 10 ακίνητα είναι κατασκευής μετά το 1990.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο σύνολο των περιοχών του Ν.Αττικής, η διαθεσιμότητα ακίνητων προς μίσθωση είναι πολύ μικρή έναντι των προηγούμενων χρόνων. Παράλληλα ,όπως προκύπτει και από το σύνολο των πινάκων, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων διατίθεται με ζητούμενες τιμές μίσθωσης άνω των 800€/μήνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Βόρεια Προάστια όπου το 93,11% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων, έχουν ζητούμενο μίσθωμα είναι άνω των 800€/μήνα, ενώ στα Νότια Προάστια το 81,44%. Στο κέντρο της Αθήνας το 65,66% των διαθεσίμων κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 700€/μήνα, ενώ μόνο στις περιοχές του Πειραιά (47,46%) , των Δυτικών Προαστίων (50,31%) και στο Υπόλοιπο Αττικής (56,97%).

Σύμφωνα με τα άνωθεν κατανοούμε ότι το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για οικογένεια, στο σύνολο σχεδόν των περιοχών του Ν. Αττικής αγγίζει έναν ολόκληρο μισθό. Χωρίς να συνυπολογίζουμε τα κοινόχρηστα, το κόστος ενέργειας και τους λοιπούς λογαριασμούς.

Χαρτογράφηση των διαθέσιμων ακινήτων με 2Υ/Δ κατάλληλα για οικογένεια με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€/μήνα στην Αττική.

Αθήνα Κέντρο

Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, μόλις το 19,96% των διαμερισμάτων (2Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου) διατίθενται με ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα έως 600€/μήνα, με ζητούμενο μίσθωμα άνω των 600€/μήνα διατίθενται το 80,04%, ενώ άνω των 800€/μήνα δλδ όσο ένας μηνιαίος μισθός, διατίθενται το 53,83% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων.

Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής έως το 1980, όπου αποτελούν και το 82,58% του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα έως 600€, επικεντρώνεται κυρίως σε μη ανακαινισμένα διαμερίσματα κατασκευής έως το 1980, αν πρόκειται για τις καλές περιοχές του κέντρου. Μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες κατοικίες διατίθενται κυρίως σε περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος, Κυψέλη, Γκάζι και Βοτανικός. Νεότερα ηλικιακά ακίνητα κατασκευής μετά το 2000 διατίθενται κυρίως σε περιοχές όπως τα Πατήσια, Άγιος Παντελεήμονας και Πλατεία Αττικής.

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, κατοικίες άνω του 1ου ορόφου με 2ΥΔ

Δυτικά Προάστια

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, το 35,58% των διαμερισμάτων (2Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου) διατίθενται με ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα έως 600€/μήνα. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής έως το 1990.Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι καταγράφονται υψηλά ποσοστά διαθεσιμότητας ακινήτων νεότερων ηλικιακά (1991-2010) σε σχέση με τις υπόλοιπα προάστια των Αθηνών.

Πειραιάς

Ο Πειραιάς αποτελεί τη μόνη περιοχή του Ν. Αττικής που το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων (34,56% του συνόλου) έχουν ζητούμενη τιμή έως 600€/μήνα.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο απόθεμα των προς μίσθωση ακινήτων στη Περιοχή του Πειραιά είναι κατασκευής 1971-1980 όπου και αποτελούν το 58,88% του συνόλου των προς ενοικίαση ακινήτων έως 600€/μήνα.

Υπόλοιπο Αττικής

Στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής, το 27,20% των διαμερισμάτων (2Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου) διατίθενται με ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα έως 600€/μήνα. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής μετά το 2000, όπου αποτελούν και το 46% του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών.

Γενικότερα, οι περιοχές του Υπολοίπου Αττικής, αποτελούν τη μεγάλη «εξαίρεση» όσον αφορά την δυνατότητα ανεύρεσης κατοικιών (2-3Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου) νεότερων ηλικιακά χωρίς το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα να ξεπερνά τα 600€/μήνα.

Βόρεια και Νότια Προάστια

Στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, καταγράφεται σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων με 2-3Υ/Δ με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€/μήνα. Το 93,11% των διαθέσιμων αγγελιών, αφορούν κατοικίες που το ζητούμενο μίσθωμα είναι άνω των 801€/μήνα.

Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας μόλις το 4,03% των διαμερισμάτων (2Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου) διατίθενται με ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα έως 600€/μήνα.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων με μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα έως 600€, επικεντρώνεται κυρίως σε μερικώς ανακαινισμένα διαμερίσματα κατασκευής 1970-1980.

Διαθεσιμότητα στις καλές περιοχές των Νοτίων Προαστίων όπως Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό, Βούλα, Βάρκιζα και Παλαιό Φάληρο, καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών.

Δεδομένο που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 81,44% των αγγελιών ακινήτων με 2-3Υ/Δ, διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα άνω των 800€/μήνα.

Ενοίκια: Πότε θα μειωθούν

Η αγορά του real estate αυτήν τη στιγμή αποτελεί ένα πολύ… καυτό θέμα, καθώς πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι, μετά το πρόσφατο ράλι των τιμών, έρχεται μια σημαντική διόρθωση στην αξία των ακινήτων, η οποία θα επηρεάσει άπαντες.

Τα πρώτα σημάδια έχουν ήδη καταστεί αντιληπτά, καθώς σε αρκετές επιμέρους χώρες οι τιμές έχουν αρχίσει να υποχωρούν αισθητά, με τους ιδιοκτήτες να «βλέπουν» την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων να βαίνει μειούμενη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται άμεσα με τα ευρύτερα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, Ο ιστορικός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν συμβάλλει στην επιβράδυνση της ζήτησης για νέες αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα οι τιμές να πατούν… απότομα φρένο.

Τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας στις ΗΠΑ βρίσκονται στο 3,75% – 4%, ενώ στην Ευρωζώνη φθάνουν το 2% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 3%.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει το κόστος των στεγαστικών δανείων στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας ή και 15ετίας (σε ορισμένες περιπτώσεις).

Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ, ένα δάνειο των 300.000 δολαρίων, με διάρκεια αποπληρωμής 30 έτη, έχει τόκο της τάξης του 7%, με αποτέλεσμα η μέση μηνιαία δόση να αυξάνεται κατά 750 δολάρια (σε σχέση με πέρυσι) και να φθάνει στα 2.000 δολάρια.

Στον Καναδά, οι τιμές είναι ήδη μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, ενώ πτώση έως και 20% προβλέπεται να καταγραφεί μέσα στους επόμενους μήνες σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Νέα Ζηλανδία.

Σημάδια εκτόνωσης της αύξησης παρατηρούνται ακόμη και στην Ελλάδα, η οποία ακολουθεί με κάποια… καθυστέρηση τις διεθνείς εξελίξεις.

Ενοίκια: Επιτόκια και ύφεση

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, η κορύφωση της πτώσης στην αξία των αμερικανικών ακινήτων θα λάβει χώρα από τα τέλη του 2023 έως τα μέσα του 2024, με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα έως τουλάχιστον τα τέλη του 2024.

Για όσο, δηλαδή, χρονικό διάστημα διατηρηθούν και τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Ας σημειωθεί ότι τα ανεβασμένα επιτόκια χρησιμοποιούνται από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον ιστορικό πληθωρισμό, ο οποίος προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στην οικονομία των περισσότερων χωρών της Δύσης (και όχι μόνο).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ -σημείο αναφορά για τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως- θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως και το 2023, φθάνοντας κοντά ή και άνω του 5%

Ενόσω, λοιπόν, τα επιτόκια καθίστανται υψηλότερα, οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων θα γίνονται ολοένα και εντονότερες, καθώς το κόστος των στεγαστικών δανείων θα αυξάνεται και η ζήτηση θα βαίνει μειούμενη. Μια σταδιακή ανάκαμψη των τιμών, αντίθετα, αναμένεται από το 2024 – 2025, όπως εκτιμά η Capital Economics.

Την ίδια στιγμή, σημαίνοντα ρόλο στην πορεία του real estate θα διαδραματίσει και η ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας. Εάν, για παράδειγμα, επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ύφεση κατά τη διάρκεια του 2023, αυτό αναπόφευκτα θα επιδράσει δυσμενώς και τα ακίνητα.